Brist på kreativitet
Jag har varit väldigt frånvarande med bloggandet. Min kreativa sida har tagit semester under en lång tid.
Dels tog det mycket av min energi till att vara medförfattare i en bok som jag skrev tillsammans med min syster och mamma för något år sedan. Boken lanserades förra året. Dels har jag haft och har fortfarande sorg.
Min älskade mamma somnade in samma vecka i april, 2023 som boken skulle gå i tryck och min allra bästa väninna sen många år tillbaka i tiden, ringde exakt på dagen tre veckor efter mammas bortgång och berättade att hon hade fått bukspottskörtelcancer. Hon dog bara månader efter min mor.
Boken är jag naturligtvis jättestolt över! Jag är även väldigt tacksam och glad över att Mamma hann få med sitt livsverk som efterfrågad och omtyckt zonterapeut och homeopat nedskrivet i boken. Mamma var även den som var drivande för att boken skulle bli till. Hon hade bråttom med att få allt klart. Jag vet inte om hon kände på sig att hennes tid var ute, men det gjorde inte jag. Så jag hade sett jättemycket fram emot att få glädjas tillsammans med henne och min syster, men när boken kom ut i bokhandeln kändes det bara konstigt. En slags glädje men ändå så ångestladdat på något sätt. Blandad sorg och glädje. Jag hade lite svårt att greppa den känslan. Jag kan fortfarande känna den känslan inför boken.
Sorg har ju olika faser men jag har nog fortfarande inte tagit mig ur chocken känns det som. Jag känner att jag inte kan sörja normalt, iallafall inte vad jag anser är normalt. Men vad är egentligen normal sorg? Jag vet inte. Jag kanske är normal ändå. Men Jag har liksom fastnat i ett tomrum utan kontakt med mina känslor inför dessa händelser. Det är som att de här två älskade personerna är på semester och snart kommer tillbaka.
Jag kan inte ta in att de aldrig kommer tillbaka mer. Ibland har jag, precis när jag ska somna, gläntat på dörren till sorgen, men det blir det så oerhört jobbigt och smärtsamt att gå in i det rummet att jag väcker mig själv med ett ryck. Och när jag vaknar skakar jag av mig känslan för det gör så förbannat ont. Jag kanske är en fegis som inte vågar möta sorgen? Jag vet inte.
Det här är första gången jag skriver om min sorg, och det kanske är fånigt att skriva om sorg när jag egentligen tänkte blogga om godisremmar. Men det bara blev så idag. Jag är ändå glad att jag skrev ner det.
Lingonremmar
Min kreativa sida för att hitta på olika maträtter och att laga mat har också tagit semester.
Det beror nog mest på att min dotter flyttade hemifrån i somras så det är inte så där jättekul att laga mat till sig själv. Samtidigt har jag fått skrivkramp när jag satt mig framför datorn för att blogga. Det har bara låst sig. Men häromdagen fick jag ändå lust att testa göra något gott till jul för att försöka få till lite julglädje i år. Och de blev så goda så jag vill gärna dela med mig av receptet.
De här supergoda, sega, lite sötsyrliga remmarna innehåller bara två ingredienser- Lingon och honung. Ett mycket nyttigare alternativ till godis i jul för den som gillar nyttigt.
Lingon innehåller massor av nyttigheter som vitaminer och mineraler. Bland annat A, B, C och E-vitaminer,
järn, fosfor kalium och kalcium. De är även mat och näring till de nyttiga tarmbakterier i tarmfloran som bidrar till ett starkare immunförsvar. Lingon motverkar också sköra slemhinnor i munnen och motverkar inflammation i tandköttet.
Vill även varmt rekommendera att dricka någon deciliter lingondricka (utan socker förstås) tre gånger om dagen vid urinvägsinfektion. Lingon har en antiinflammatorisk verkan på slemhinnorna i urinvägarna. Tanniner i det sura i bäret förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och förhindrar dem att fästa på slemhinnan. Bäret har även en desinficerande verkan och en milt urindrivande effekt.
Lingon balanserar även ditt blodsocker.
Kör gärna ekologiska ingredienser också så blir de här remmarna ännu nyttigare. Det är superenkelt att göra och du kokar och mixar ihop allt på en kvart. Däremot behöver de några timmar att torka i ugnen.
Lingonremmar 15-20 st
Ingredienser:
500 g lingon, tinade
1 dl honung
Gör så här:
Lägg lingon tillsammans med honung i en kastrull och koka upp. Låt sedan koka i ca 5 minuter. Rör gärna i grytan under tiden. Mixa sedan blandningen fint till en slät och klumpfri purè.
Bred ut blandningen tunt på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen i 75- 80 grader och låt torka ca 2-3 timmar eller tills blandningen inte kladdar och känns torr. (Öppna gärna ugnsluckan ibland för att släppa ut fukt). Låt svalna och skär ”lingonkakan” till remmar.
Jag förvarar mina godingar i burk med lock i kylen.