Vildväxande kantareller är inte bara lyxigt och gott att äta på höstkanten – de har många fördelar för hälsan då de är kalorisnåla och innehåller flera viktiga näringsämnen. Kantareller, som brukar kallas ”skogens guld”, är i säsong från juli till slutet av oktober och trivs bäst i blandskog. De är näringsrika och innehåller rejält med antioxidanter, vitaminer och mineraler. De gula svamparna är goda i allt från såser och soppor till att äta precis som de är – smörstekta i salt och peppar, kanske på en bit bröd!
Naturlig källa till D-vitamin
Det är med andra ord dags att ge sig ut och skog och mark på kantarelljakt, eller till närmsta matbutik om du inte själv har möjlighet att plocka den gula delikatessen. Här listar vi de främsta hälsofördelarna med att äta kantareller!
6 goda skäl att äta kantareller
- Innehåller gott om fibrer.
- Är rika på koppar; mineralen som spelar en central roll för kroppens ämnesomsättning, hjärnhälsa och omsättningen av järn.
- Innehåller flera B-vitaminer, som niacin och pantotensyra, som stöttar kroppens nervsystem och kolhydratomsättning.
- Rika på D-vitamin, som är nödvändigt för att vi ska bibehålla friska skelett och är viktigt för immunsystemet, då det motverkar infektioner och sjukdom. D-vitamin hjälper bland annat kroppen att ta upp kalcium som stärker våra ben. Visste du att kantareller faktiskt är en av få naturliga matkällor till D-vitamin? Anledningen är att de bildar D-vitamin i sin ”hud” när de träffas av solens strålar, precis som vi människor. Kantareller, precis som Karl Johan-svamp, innehåller vitamin D2, till skillnad från D3 som vi får i oss via fet fisk, ägg eller via solens strålar (som bildar D3 i vår hud). En deciliter kantareller innehåller mellan 5-20 mikrogram D-vitamin. Trattkantareller innehåller dock mer D-vitamin än de gula kantarellerna.
- Kantareller är även en bra källa till antioxidanter som kan minska inflammation i kroppen och motverka sjukdomar. Bland annat innehåller de betakaroten, flavonoider, polyfenoler och C-vitamin.
- Kantareller är även en källa till polysackariderna kitin och kitosan (en slags kolhydrater). Dessa två hjälper till att skydda cellerna från skador och stimulerar immunförsvaret till att producera fler celler. De hjälper också till att minska inflammation i kroppen, samt risken för att utveckla vissa cancerformer.
LÄS OCKSÅ: Guide: Så tar du hand om svampen
Plocka kantareller med omsorg
Finns det några nackdelar med att plocka sina egna kantareller (förutom risken att plocka fel sorts svamp och av misstag få i sig något giftigt)? Ja, möjligen att de kantareller som plockas nära motorvägar eller industriområden kan innehålla höga koncentrationer av tungmetaller, bekämpningsmedel eller andra skadliga föroreningar. Så plocka med omsorg!
Källor: WebMD, Heatlthline, Livsmedelsverket,