Vill du ha katt, men hindras av din allergi? Spännande ny forskning från USA visar att allergifria katter kan bli verklighet i framtiden – genom en form av genmanipulation.
Nästan en av fem personer lider av allergi mot pälsdjur. Bland annat mot katt som cirka 15 procent är allergiska mot. Och allergin går inte att bota, enbart lindra. Något som sätter käppar i hjulet för djurälskare där ute som inte kan skaffa husdjur på grund av sina allergibesvär.
LÄS OCKSÅ: Det här behöver din katt för att må bra om du lämnar den ensam
Allergiframkallande gen tas bort
Men nu har spännande forskning från USA kommit som visar att den allergifria katten kan bli verklighet i framtiden! Genom att helt enkelt ta bort en gen från kattens DNA som gör att den blir mindre allergiframkallande.
– Vi har klippt bort den gen i kattens DNA som hänger ihop med det mest allergiframkallande proteinet, säger Nicole Brackett, genetiker på forskningsbolaget InBio till SVT vetenskap.
Proteinet helter Fel d 1 och finns i kattens saliv, vilket gör att det sprids vidare när katten slickar sin päls.
LÄS POCKSÅ; Hälsoknepen för din fyrbente vän
Teknik som får kritik
Denna form av genmanipulation har hittills bara gjorts i provrör men planen är att kunna göra det på levande katter i framtiden.
Forskarna på det amerikanska företaget som ligger bakom studien menar att genen inte är viktig för kattens välmående. Därför är det inte någon fara att helt enkelt klippa bort den.
Den här nya tekniken är lovande, men det finns etisk kritik mot den här typen av genmanipulation, eftersom vi inte känner till genernas alla funktioner. Dessutom kan fler proteiner är Fel d 1 vara allergiframkallande. Det säger Hans Grönlund till SVT, docent i immunologi på Karolinska institutet, vars mångåriga forskning på pälsdjursallergi har legat till grund för de amerikanska forskarna.
LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande
Källa: Studien ”Evolutionary Biology and Gene Editing of Cat Allergen, Fel d 1” och SVT.
Av Carolina Eriksson