Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Allergi är vanligast mot katt och hund, men även kanin, marsvin och hamster kan orsaka besvär. Och om du blivit allergisk mot ett pälsdjur, ökar risken att bli allergisk även mot andra. Risken är dock faktiskt hela 50 procent högre att utveckla pälsdjursallergi mot katter än hundar. Och tyvärr finns det inga pälsdjur som är helt allergifria.

 

Allergin är dock i själva verket mot de proteiner som finns i djurets talgkörtlar, hudceller, saliv, urin, som sedan fastnar i djurens päls, vilket gör att även den framkallar allergi.

Allergener varierar inom raserna
Hur starkt man reagerar är väldigt individuellt och det finns exempel på allergiker som tycker att de tål vissa katter bättre än andra. Sibirisk katt, rex och ragdoll är exempel på kattraser som sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Men generellt sett går det inte att rekommendera en viss kattras till en allergisk person, eftersom allergennivåerna kan variera stort, även inom samma ras.

Forskning tyder på att allergennivåerna kan variera även hos hundar, såväl mellan olika raser som mellan individer inom en ras. Och det är större skillnader i halten allergen mellan olika individer snarare än mellan hundraser.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Vanliga symtom vid allergi mot pälsdjur är:
Kliande och röda ögon
Nysningar
Nästäppa
Rinnande näsa
Astmatiska besvär

Men om du verkligen ändå vill ha katt så finns det raskattföreningar som förmedlar kontakter till så kallade "testhem" där du som allergiker kan träffa olika katter för att se om du får en allergisk reaktion innan du skaffar egen katt. Detsamma gäller förstås hund. Även om en del allergiska personer upplever att de tål vissa hundraser bättre än andra finns det tyvärr inga helt allergifria hundar. Inte heller finns det något som tyder på att kroppen kan "vänja sig" vid att man bor med pälsdjur.

 

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att hjälpa din åksjuka hund eller katt

8 sätt att lindra allergibesvären

Väljer du att leva med husdjur trots att du är allergisk, finns det saker du kan göra själv för att lindra besvären:

  • Dammsug, med allergentätt filter, i utrymmen som är svåra att komma åt.
  • Tvätta det som går att vattentvätta, gärna i minst 60 grader.
  • Dammsug intensivt på mattor, bilmattor och andra textilier som inte kan tvättas.
  • Ta bort/skänk/släng stoppningar och möbler där ett pälsdjur har legat.
  • Torka av de plana ytor som kan torkas med fuktig trasa.
  • Använd en filtrerad luftrenare.
  • Tvätta händerna ofta och undvik att röra vid dina ögon.
  • Undvik att röra mattor, draperier och möbeltyger.

Och förstås, ta kontakt med en läkare om du är inte är säker på vad som ligger bakom besvären eller om du har astmaliknande symtom, så att du kan få en allergiutredning och anpassad behandling. Om det visar sig att du har utvecklat en allergi mot ditt husdjur är förstås den allra säkraste åtgärden dessvärre att göra dig av med husdjuret.

Källa: Astma- och allergilinjen och Astma- och allergiförbundet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.