Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Allergi är vanligast mot katt och hund, men även kanin, marsvin och hamster kan orsaka besvär. Och om du blivit allergisk mot ett pälsdjur, ökar risken att bli allergisk även mot andra. Risken är dock faktiskt hela 50 procent högre att utveckla pälsdjursallergi mot katter än hundar. Och tyvärr finns det inga pälsdjur som är helt allergifria.

 

Allergin är dock i själva verket mot de proteiner som finns i djurets talgkörtlar, hudceller, saliv, urin, som sedan fastnar i djurens päls, vilket gör att även den framkallar allergi.

Allergener varierar inom raserna
Hur starkt man reagerar är väldigt individuellt och det finns exempel på allergiker som tycker att de tål vissa katter bättre än andra. Sibirisk katt, rex och ragdoll är exempel på kattraser som sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Men generellt sett går det inte att rekommendera en viss kattras till en allergisk person, eftersom allergennivåerna kan variera stort, även inom samma ras.

Forskning tyder på att allergennivåerna kan variera även hos hundar, såväl mellan olika raser som mellan individer inom en ras. Och det är större skillnader i halten allergen mellan olika individer snarare än mellan hundraser.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Vanliga symtom vid allergi mot pälsdjur är:
Kliande och röda ögon
Nysningar
Nästäppa
Rinnande näsa
Astmatiska besvär

Men om du verkligen ändå vill ha katt så finns det raskattföreningar som förmedlar kontakter till så kallade "testhem" där du som allergiker kan träffa olika katter för att se om du får en allergisk reaktion innan du skaffar egen katt. Detsamma gäller förstås hund. Även om en del allergiska personer upplever att de tål vissa hundraser bättre än andra finns det tyvärr inga helt allergifria hundar. Inte heller finns det något som tyder på att kroppen kan "vänja sig" vid att man bor med pälsdjur.

 

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att hjälpa din åksjuka hund eller katt

8 sätt att lindra allergibesvären

Väljer du att leva med husdjur trots att du är allergisk, finns det saker du kan göra själv för att lindra besvären:

  • Dammsug, med allergentätt filter, i utrymmen som är svåra att komma åt.
  • Tvätta det som går att vattentvätta, gärna i minst 60 grader.
  • Dammsug intensivt på mattor, bilmattor och andra textilier som inte kan tvättas.
  • Ta bort/skänk/släng stoppningar och möbler där ett pälsdjur har legat.
  • Torka av de plana ytor som kan torkas med fuktig trasa.
  • Använd en filtrerad luftrenare.
  • Tvätta händerna ofta och undvik att röra vid dina ögon.
  • Undvik att röra mattor, draperier och möbeltyger.

Och förstås, ta kontakt med en läkare om du är inte är säker på vad som ligger bakom besvären eller om du har astmaliknande symtom, så att du kan få en allergiutredning och anpassad behandling. Om det visar sig att du har utvecklat en allergi mot ditt husdjur är förstås den allra säkraste åtgärden dessvärre att göra dig av med husdjuret.

Källa: Astma- och allergilinjen och Astma- och allergiförbundet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.