Snart är sommaren här – en tid för vila och semester efter ett år av vardagsstress, jobb och skolarbete. Långa sköna dagar på stranden hägrar, liksom sovmorgnar, utflykter och en kravlös tillvaro. Ändå är det många av oss som upplever precis det motsatta: ”semesterstress” med höga förväntningar samt krav och måsten som är mer eller mindre uttalade.
Stress även när vi är lediga
Vi flänger land och rike runt för att hälsa på släktingar, ska välkomna svärföräldrar i sommarstugan, passa tider och resplaner, samtidigt som barnen retas och stämningen stundtals är allt annat än på topp mellan dig och din partner. Ofta sover vi heller inte i vår vanliga säng – och allt detta kan påverka vår sömn, stressnivåer och återhämtning negativt.
Kanske passar vi även på att renovera huset eller lantstället, eller köpa en ny bil under sommaren. En del lägger mycket pengar på prylar eller inredning som de knappt ägnar en tanke åt sedan. När vi egentligen mest av allt kanske behöver hitta förutsättningar för att slappna av, sova gott och investera i det rum vi tillbringar så mycket tid i genom livet: sovrummet.
Vanligt med problem kopplade till sömn
Visste du till exempel att en människas huvud väger 5 -7 kilo? Något som faktiskt ställer höga krav på den kudde vi sover på varje natt. Om huvudet inte får tillräckligt stöd finns risken att både nacke och rygg tar stryk – vilket påverkar både sömnkvalitet och återhämtning. Ett tryckavlastande material i kudden kan då göra stor skillnad. Ett sådant material är naturlatex.
Sara Price är kiropraktor och har stor erfarenhet av att möta patienter med olika besvär kopplade till sömn.
– Det är jättevanligt. En stor andel av mina patienter har indirekta eller direkta sömnproblem kopplade till muskelspänningar, felaktig liggposition eller dåliga kuddar. De vanligaste problemen är stel nacke, domningar i armar, spända axlar och käkar, huvudvärk eller ländryggssmärta. Nästan alltid visar det sig att de sover på fel kudde eller i en belastande sovställning. När vi korrigerar det blir förbättringen märkbar redan efter några nätter.
Så vad behöver vi för att kunna sova på ett optimalt sätt?
– För att kroppen ska få återhämtning och kvalitativ sömn krävs en helhetsmiljö som stöttar kroppens fysiologi. Temperaturen i rummet bör ligga mellan 16–19 °C, det bör vara mörkt och tyst – gärna med god luftkvalitet. Sovkläder och sängkläder bör vara tillverkade i naturliga material som andas, som bomull eller silke.
LÄS OCKSÅ: ”Sömnbrist gör oss äldre och metabolt störda”
Rätt kudde och sovställning viktigt för sömnen
Men allra viktigast är det som kroppen vilar direkt mot – sängen och kudden, understryker Sara.
– En ergonomisk kudde är ofta det första och mest avgörande steget till bättre sömn. De är ett aktivt sömnhjälpmedel som ger stöd och avlastning till huvud och nacke så att kroppen kan slappna av och få en djup, läkande vila – även under yttre stress.
Vilken sovställning är bäst för god sömnkvalitet?
– Sida och rygg är de ställningar som oftast ger bäst förutsättningar för återhämtning.
- Sidosömn främjar andning och är särskilt bra vid snarkning eller graviditet.
- Ryggsömn håller ryggraden i en naturlig position, men kräver att kudden håller huvudet i exakt rätt höjd.
- Magsömn bör undvikas eftersom det belastar nacke och ländrygg.
Men det kan vara svårt att ändra sin sömnstil och sovställning. Vi hamnar ofta omedvetet i den ställning som vi själva är vanast vid och tycker är skönast under natten, även om vi aktivt väljer att somna i en annan position.
– Kroppen väljer ofta det den är van vid, även om det inte är det optimala för kroppen, säger Sara.
Hur viktigt är huvudets position?
– Den är avgörande för sömnkvalitet och muskulär återhämtning. En felaktig huvudposition kan göra att hela ryggraden hamnar i obalans, vilket leder till spänningar och störd sömn.
Om huvudet ligger för högt eller för lågt, eller om kudden saknar ergonomiskt stöd kan det leda till:
- Risk för stelhet eller värk: En felaktig huvudposition leder ofta till spänningar i nacke, axlar och till och med ländrygg. Det kan ge huvudvärk, domningar i armar eller känsla av att vakna ”spänd” i kroppen. En kudde som exempelvis är för hög vid ryggsömn trycker fram hakan och stör andningen. En kudde som är för låg vid sidosömn ger nacken en sned vinkel som skapar spänningar.
- Försämrad sömnkvalitet: Tryck på nerver, spända muskler och snedvriden andning kan leda till mikro-uppvaknanden under natten som du inte ens märker – men som saboterar djupsömnen.
– Och det är djupsömnen vi behöver för att ”skölja igenom” hjärnan så att den blir ”rensad” under natten. Mikro-uppvaknanden är kroppens signalsystem för att visa att något inte stämmer, förklarar Sara.

Sara Price
Ålder: 52 år.
Bor: Vällingby, utanför Stockholm.
Gör: Kiropraktor.
Familj: Sambo med två barn och två bonusbarn varannan vecka.
Så mår jag bra: Av en löptur i lugn takt.
Har själv whiplash-skada
Sara Price har personligen upplevt värk och stelhet i nacken efter flera skador och har på så sätt märkt att en bra och stöttande kudde för att avlasta nacken kan vara helt avgörande för att slippa värk.
– Jag har själv varit med om både hästolyckor och blivit påkörd i bilen vilket har gett mig en whiplash-skada, berättar Sara.
Sara vaknade tidigare ofta med stelhet och värk i nacken, inte minst efter bilolyckan.
– Det var år 2022 och jag stod stilla med bilen när jag blev påkörd bakifrån i 70–100 km i timmen. Det var hemskt, berättar Sara – som idag har en konstaterad fyraprocentig invaliditetsnedsättning i nacken, som är stel och skör.
Hon letade under lång tid efter en bra kudde för henne och till sist hittade hon en så kallad Talalaykudde i naturlatex. Efter det använder hon ingen annan, och reser hon tar hon alltid med sig den.
– Nu kan jag faktiskt sova en hel natt utan att vakna en enda gång.
Rätt kudde för sido-, mag- och ryggsovare!
En bra kudde ska ge stöd och avlastning och ha rätt höjd för just dig, anpassad efter om du sover på sida eller rygg. Den ska ha tryckavlastande material som anpassar sig efter kroppens tryck utan att kollapsa.
Tänk på detta:
- Sida: Kudden bör vara något högre så att nacken hålls i linje med ryggraden. Tryckavlastning för axel och höft är viktigt – en något mjukare madrass rekommenderas.
- Rygg: Kudden ska inte vara för hög, utan vara låg till medelhög för att huvudet inte ska tippas framåt. Ryggen ska hållas rak och hålla en rakare linje. En madrass med medelfast känsla brukar fungera bäst.
- Mage: Denna sovställning är mest belastande för nacken. Om man ändå sover på mage bör kudden vara mycket låg eller ingen alls – för att undvika vridning och kompression.
Så fungerar Talalay-kuddar
- Tillverkade i 100 procent naturlatex från gummiträdet som håller formen och sin stabilitet i många år.
- Materialet är biologiskt nedbrytbart och fritt från syntetiska kemikalier.
- Har en ergonomisk utformning som följer huvudets och nackens naturliga form så att nackens kurva bevaras och musklerna får vila.
- Den så kallade Talalay-tekniken betyder att kudden är perforerad med över 1500 små hål, som gör att materialet andas effektivt och motverkar värme och svettningar.
- Finns i olika höjder och ger optimalt stöd oavsett om du sover på sida eller rygg.
- Ger tryckavlastning för axlar, nacke och huvud och hjälper dig att slippa smärta, vilket kan vara extra bra för dig med nack- och ryggproblem.
- Har hypoallergena egenskaper vilket gör att den motar bort kvalster och andra allergener.
Fler tips för att maximera vilan under sommaren!
Här är några konkreta sätt att hjälpa kroppen varva ner:
- Dagliga rutiner: Gå upp och lägg dig ungefär samma tid varje dag.
- Skärmfri tid: Undvik blått ljus 1–2 timmar före sänggående.
- Andningsövningar eller meditation: En kort andningsövning kan sänka stressnivåerna markant.
- Fysisk aktivitet: Regelbunden rörelse hjälper kroppen att reglera kortisolnivåer.