Nästan hälften av svenska folket tror att livsmedelsbutikerna är den grupp som slänger mest matavfall i livsmedelskedjan. Men verkligheten är en annan – medan livsmedelsbutikerna står för sex procent av avfallet står hushållen för två tredjedelar: 64 procent. Mer än hälften av svenska folket anser att de kan planera bättre i hushållet för att minska sitt egna matsvinn.
Den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår totala miljöpåverkan. Till exempel står den för cirka 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan. I den svenska livsmedelskedjan från jord till bord slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall, Cirka sex procent av det kommer från livsmedelsbutikerna. Det visar en färsk undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har låtit göra. Dåliga rutiner och beställningsprognoser men också konsumentens förväntningar om dignande butikshyllor och fläckfria grönsaker ligger bakom svinnet.
Frysa in överbliven mat och planera
Mer än hälften (58 procent) anger att de kan göra mer för att minska det egna matsvinnet i sitt hushåll. Att planera bättre, frysa in överbliven mat och inte laga för mycket mat är de åtgärder som man främst tror att man kan bli bättre på.
– Alla måste bidra till att minska matsvinnet, och viktigast just nu är att vi konsumenter kommer till insikt om att vi slänger mängder av mat och att vi gör något åt det. Det är bra för plånboken, det är bra för miljön säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.
Coop arbetar med flera olika åtgärder för att minska matsvinnet. Under 2013, minskade de matsvinnet med cirka 2 000 ton i 400 butiker, det motsvarar ungefär 4 000 ton CO2. Det är lika mycket CO2 som 200 000 svenska bilar släpper ut på ett år.
(Undersökningen är genomförd i YoGov Sveriges Internetpanel under perioden 15-18 maj 2014. 1.008 personer har svarat.)
Källa: www.slangintematen.se
Av Emma V Larsson
Tips och trix:
• Planera dina inköp – skriv inköpslista.
• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
• Undvik storförpackningar av färskvaror.
• Förvara maten på rätt sätt.
• Laga mat på rester.
• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
• Laga lagom mycket mat.
• Gör matlådor av överbliven mat.
• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
• Genomskinliga burkar i kyl och frys.
• Ge bort till grannen om du ska åka bort.
• Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C, frys -18°C.
• Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre.
• Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado, kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.
• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.