Annons

Ladda med näring från superfrukter

Visste du att Açaibär innehåller 30 gånger mer antocyanin än ett glas rött vin, och rött vin ska ju vara så nyttigt. Superfrukerna är många och laddade med massor av näring. Läs mer och hitta de superfrukter du behöver komplettera din kost med.

Redaktionen

21 januari, 2013
Ladda med näring från superfrukter
Dela inlägget

Idag är det svårt att få i sig den näring vi behöver. Samtidigt är det lätt att äta för mycket. Superfrukter och superbär ger rikligt med näring utan att du behöver äta så mycket. Kureras kostrådivare Carolin Helt berättar mer.

Att frukt och bär innehåller nyttigheter som vitaminer och mineraler är ju ingen nyhet för oss. Nu har begreppen ”Superfruits och ”Super food” börjat dyka upp. Detta är frukter och bär som närmast kan beskrivas som rena bomber av vitaminer, mineraler, goda fetter och antioxidanter. Att lägga till dessa livsmedel i den dagliga kosten är ett smakrikt sätt att boosta kroppen med naturlig energi. Nedan följer några exempel på exotiska bär som du med gott samvete kan frossa i.

Incabär (Physalis peruviana L)
Dessa gyllenebär hittar vi i fruktdiskens exoiska avdelning där de kallas Physalis. Bären odlades redan av Inkaindianerna för sina goda näringsegenskaper. Incabär finns på de flesta kontinenter i tropikerna, Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika samt i Amazonas.
De syrliga gul/orangea bären innehåller mycket Vitamin A, C, B1, B2, B6 och B12. De innehåller även mycket protein, bioflavonoider och karotenoider. De små fröna i Incabäret och pektin (en polyssackarid, kolhydrat) är hälsosam för matsmältningen och upptagningsförmågan. Incabären har länge använts i traditionell folkmedicin för olika ändamål. Ät Incabären som de är, färska eller torkade, i sallader, desserter eller smoothies.

Mullbär (Morus alba L.)
Mullbär har använts länge inom traditionell folkmedicin. Man kan använda alla delar av trädet, roten, barken och bären. Mullbär har på senare tid mest uppmärksammats pga sin förmåga att stabilisera blodsockret och öka halten av det goda kolesterolet. Mullbär innehåller mycket Vitamin C, Vitamin K, Järn och Kalcium men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonoider och protein. Mullbär är också en god källa för Resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant.
Torkade mullbär är söta och nötiga i smaken och kan ätas som de är eller blandas i sallader eller smoothies.

Gojibär (Lycium barbarum)
I Asien har man ätit Gojibär sedan urminnes tider för att uppnå god hälsa och välmående. I traditionell kinesisk medicin har man använt Gojibären i över 5000 år för att det anses bra för lever, njurar, ögon och lungor. I den traditionella kinesiska örtmedicinen rankas gojibäret som nummer ett på deras lista med 3000 örter.
Gojibäret är extremt rikt på antioxidanter. Gojibäret innehåller mer Vitamin C än apelsiner per viktenhet och det innehåller även mer betakaroten än morötter. Gojibäret är också mycket rikt på polysackarider, varav några av dem är helt unika för bäret. Dessa Lycium Barbarum Polysackarider (LBP) trodde man förr bara var kolhydrater precis som stärkelse och socker men det har visat sig att dem spelar en avgörande roll för vår hälsa och förmåga att oskadliggöra fria radikaler. Gojibäret innehåller även andra näringsämnen som exempelvis Omega 6, hela 18 olika aminosyror, Vitamin A, B1, B2, B6, C, E och 21 olika mineraler, däribland mangan, zink, järn, koppar, nickel, krom, magnesium, kalcium, natrium, kalium, kobolt, selen, kadmium, fosfor och germanium. Gojibäret har en komplett proteinuppsättning, stimulerar immunförsvaret och har leverrensande egenskaper. En riktigt näringsbomb alltså! Hur smakar då detta bär som är så full av nyttigheter? Smaken kan beskrivas som en blandning av körsbär och tranbär med ett inslag av grönt te.

Annons

Açai (Euterpe oleracea)
Açaibäret växer vilt i klungor och man kan bara hitta dem i toppen på palmträdet Acaizeiro i Amazonas regnskog i Sydamerika. Açaibäret är litet och runt, ganska likt blåbär och är svart/lila till färgen. Urbefolkningen i Amazonas har ätit bäret i århundraden för dess helande och näringsrika egenskaper. Studier har visat att Açai kanske är den mest näringsrika av alla superbär.
Açai innehåller många vitaminer och mineraler bland annat Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin C, Vitamin E, järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.
Açai innehåller även aminosyror och fettsyrorna Omega 6 och Omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen.
Açai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen. Större delen av kolhydratinnehållet är fiber. Açai innehåller också många värdefulla fytosteroler. Steroler är kemiska föreningar av växtcellmembran som har flera goda effekter för människokroppen, bland annat reduktion av blodplasmakolesterol.
Det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin.
Açai finns som pulver, puré, kapsel och juice. Açaijuice smakar som en blandning mellan blåbär och banan, mycket gott.

Av Carolin Helt

Annons