Nu är våren här och vi kan äntligen njuta av härliga vårdagar ute i naturen. En dag med grillning ute i skogen eller en helg i tält kan vara uppfriskande. Dessa recept är enkla att tillaga över öppen eld eller i ett stormkök. De går även att förbereda hemma så det blir enkelt ute när hungern slår till.
Ingredienser
Havregrynsgröt med blåbär
En varm och mättande frukost, perfekt att njuta av utomhus efter en natt i ett tält. Mixa ihop alla ingredienser hemma så är det bara att koka upp med vatten när det är dags att äta.
2 dl havregryn
0,5 dl strödadlar (hackade torkade dadlar)
3 msk torkade blåbär
1 msk solroskärnor
2 krm salt
1,5 tsk kanel
Currygryta med grönsaker
En kryddig och värmande gryta. Med relativt få ingredienser blir det enkelt att bära med och enkelt att laga ute. För att göra det ännu smidigare kan alla grönsaker hackas hemma i förväg.
1 gul lök
2 stora morötter
4 potatisar
1 tetra krossade tomater (390g)
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
65 g bladspenat
1,5 msk röd currypasta
Olja att steka i
Het grillad ananas
En efterrätt eller mellanmål som är lätt att göra utomhus i foliepaket över öppen eld.
1 ananas
0,5 dl kokossocker
0,5-1 chili beroende på hur het du vill ha den.
Gör så här
Havregrynsgröt med blåbär
Blanda alla ingredienser i en burk eller påse. Lätt att ta med på vandringen eller i skogen och du behöver bara koka upp grötmixen med vatten så är det klart. Använd cirka 1,5 dl grötmix till ungefär 2,5 dl vatten och koka tills gröten är krämig och tjock.
Currygryta med grönsaker
Grovhacka lök, morötter och grön-saker. Fräs detta i en kastrull tills löken blivit mjuk. Tillsätt currypastan och rör om. Slå på krossade tomater, kokosmjölk och buljongtärningen. Låt stå och koka tills grönsakerna är mjuka. Vänd ner bladspenaten innan servering. Ät och njut av en värmande curry. Servera grytan som den är eller tillsammans med ris eller en bit bröd.
Het grillad ananas
Skala och skär ananasen i bitar. Finhacka chilin. Blanda alla ingredienser. Ett enkelt sätt är att lägga alla ingredienser i en påse och skaka runt tills ananasen är täckt av kryddorna. Detta går att göra hemma och bara fördela i folieformar när du väl är ute i naturen. Gör två formar av folie och förslut. Grilla över öppen eld i cirka 10-15 minuter eller tills ananasen är mjuk.
Recept och foto: Maya Dilek
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!