”Att blanda ner grönsaker i ett potatismos är ett bra sätt att få i barnen mer grönsaker utan att det märks. Blomkålen passar bra för den har inte så mycket smak, men även broccoli, morötter och ärtor kan fungera fint att lägga ner i moset. Vill du byta ut laxen mot annan fisk går det förstås bra”, tipsar receptets skapare Karoline Pettersson.
4 portioner
4 frysta portionsbitar laxfilé, totalt ca 600 g
salt och peppar
Potatis- och blomkålsmos:
900 g mjölig potatis
250 g blomkål
ca 2 dl mjölk
1 ½ msk smör- och rapsolja
Ärtsallad:
200 g frysta och tinade ärtor
1 ½ dl fryst och tinad majs
2 msk pressad citronsaft
2 msk hackad fryst dill
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Ugnsstek laxen mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills laxen är ljusrosa inuti, eller har en innertemperatur på cirka 56 grader.
2. Skala potatisen och skär blomkålen i mindre bitar. Koka potatisen i rikligt med saltat vatten i några minuter. Lägg blomkålen i kastrullen med potatisen när det återstår cirka 12 minuter av potatisens koktid. Koka tills både potatis och blomkål har blivit helt mjuka.
3. Häll av kokvattnet och mosa potatis och blomkål grovt med en slev. Vispa blandningen till mos med en elvisp, späd med mjölk och smör- och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda ärtor, majs, citronsaft och dill. Krydda med salt och peppar.
5. Servera laxen med potatis- och blomkålsmoset och ärtsalladen.
Tips! Testa gärna även detta recept av Karoline Pettersson, på en nyttig och budgetvänlig linsgryta!
Receptet är hämtat ur boken ”Budgetbra!” (Bonnier Fakta).
Foto: Lina Eidenberg Adamo