I dagarna har det skrivits mycket om den nya SBU-rapporten som visar att det inte finns någon bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost visade sig dessutom vara dieten som är mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. Vi bad Kureras kostexpert Carolin Helt kommentera resultaten.
Inför rapporten har ett stort antal experter analyserat mängder med studier, enligt Svenska Dagbladet. Efter två och ett halvt års arbete presenterade Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, en stor forskningsgenomgång där man försökt finna svar på frågan om hur olika kostråd kan hjälpa personer med fetma att gå ner i vikt. Det visade sig att den ifrågasatta lågkolhydratkosten ger större viktnedgång på sex månader för personer med fetma, jämfört med lågfettskost.
– Det viktigaste resultatet tycker jag är att vi inte hittat några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost, säger Jonas Lindblom som är projektledare på SBU, till Svenska Dagbladet.
BMI över 30
SBU-rapporten tar endast upp effekter på personer med fetma, med ett BMI över 30, främst vad avser vikt men även hälsa. Granskningen gäller inte samband mellan mat och ohälsa hos befolkningen i allmänhet. Enligt Svenska Dagbladet väntas nu rapporten leda till att LCHF erbjuds som ett av flera standardalternativ inom sjukvården.
Höga kolestorolvärden
Kostrådgivaren Carolin Helt menar att för den som lider av fetma innebär viktminskning ett lyft för hälsan, oavsett vilken metod eller diet man använt sig av.
– SBU har tittat på studier som pågått under sex månader, men vad händer sedan? Att utesluta snabba raffinerade kolhydrater i kosten mår alla bra av men att ersätta det med stora mängder animaliskt fett när du är normalviktig, vad får det för effekter på hälsan? Maj-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention på Karolinska institutet, har sagt att det i åtta fall av tio leder till höga kolesterolvärden som är en allvarlig riskfaktor vid hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.
Vad händer i långa loppet?
Carolin förklarar att skälet till att det finns så få långtidsstudier på olika dieter är att det är svårt att få testdeltagare att lyckas följa dieter en längre tid.
– Kan man då kalla en diet för ”den bästa” om den är så svår att hålla? Vad händer med de goda resultaten på lång sikt? Lyckas de som gått ner till normalvikt med en diet som de sedan inte lyckats hålla fast vid, att behålla sin nya vikt? Enligt mig är inte ett snabbt resultat det viktigaste utan ett bibehållet resultat, en livsstilsförändring som även inkluderar fysisk aktivitet.
Av Emma V Larsson