linser och bönor i burkar

Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Lektiner är proteiner som finns i allt från virus, bakterier till djur och växter. Växter använder dem bland annat till att transportera kolhydrater, reglera sin tillväxt och skydda sig mot mikroorganismer eller djur som vill skada eller äta upp dem. Lektiner finns i allt vi äter men deras närvaro i kosten har delat upp experterna i två läger.

Enligt vissa gör det att lektinerna binder till epitelcellerna i tarmkanalens slemhinna att de hindrar upptaget av näringsämnen vilket gör dem till så kallade antinäringsämnen. Kritiker hävdar även att lektinerna kan ta sig igenom tarmepitelet och via blodbanan påverka vävnader i andra delar av kroppen på ett negativt sätt. Många lektiner är även starka allergener. En sjukdom med koppling till lektiner är reumatoid artrit skriver en av kritikerna Patrick Wahlberg i sin bok ”PXP – Ditt bästa jag” något även Kurera berättat om tidigare.

Lektiner kan vara svåra att neutralisera
Det finns rikligt av lektiner i bland annat spannmål och många lektiner är värmebeständiga, vilket innebär att de tål upphettning. Det kan därför vara svårt att inaktivera lektinerna i bland annat vete, jordnötter och baljväxter med vanliga matlagningsmetoder. Patrik rekommenderar blötläggning och uppvärmning som han menar kan eliminera lektinerna till viss del men troligtvis inte hela lektininnehållet. Själv använder han tryckkokare som enligt honom är den mest effektiva metoden.

 

Tar tryckkokare bort alla lektiner i bönor?
– Jag tror att det förhåller sig så men är inte helt säker när det gäller soja exempelvis. Där finns ju även andra antinäringsämnen.

Hur förhåller du dig själv till lektiner i kosten?
– Jag försöker minimera de skadliga så mycket jag kan.
Patrick betonar dock att långt ifrån alla lektiner är skadliga för oss människor, vilket kan kännas betryggande då de finns överallt.

LÄS OCKSÅ: Vad är det för fel på gluten?

Hur kommer det sig att bara vissa blir sjuka av lektiner?
Läkaren och forskaren David LJ Freed menar att vi alla har olika glykokonjugat som är kolhydrater bundna till lipider eller proteiner i våra cellmembran som lektinerna i sin tur binder till. Dessa glykokonjugat har ett skydd som kan förstöras av ett enzym som finns i bland annat influensavirus och streptokocker, skriver Patrick. Beroende på om man exponerats för dessa kan alltså lektiner orsaka sjukdom hos vissa men inte hos andra, även om de intar samma mängd av samma sorts lektin.

Kan ligga bakom autoimmuna sjukdomar

Patrick Wahlberg

Patrick menar därför att det är troligt att lektiner i vissa fall kan vara en komponent vid autoimmuna sjukdomar som exempelvis reumatoid artrit, diabetes typ-1 och multipel skleros. Skillnaden skulle, enligt Freed alltså bero på om de tidigare utsatts för vissa virus eller bakterier. Dessutom påverkar våra gener hur känsliga vi är när det gäller lektiners påverkan på glykokonjugat.
– Jag skulle inte heller bli förvånad om tarmflorans hälsa även påverkar hur känslig man är för intag av vissa lektiner, säger Patrick till Kurera.

LÄS OCKSÅ: Obalans i bakteriefloran kan ligga bakom bröstcancer

Vi är inte betande djur
Tesen om vissa lektiners negativa inverkan på vår hälsa drivs hårt av läkaren Steven Gundry som skrivit boken “The Plant paradox” med undertiteln The hidden dangers in healthy foods that cause disease and weight gain. Steven Gundry förklarar att lektiner kan ha en negativ inverkan på nutidsmänniskans hälsa med att vår tarmflora sedan urminnes tider anpassat sig till en viss diet och därför klarar vissa lektiner som bland andra de i nötter, frön, frukt, fisk och skaldjur bättre än andra. Men vi är inte skapta att äta spannmål som är en gräsväxt och bönor som bättre tåls av andra, främst betande arter. Dessa växter har helt andra lektiner förklarar han, som dessa arter utvecklats att tåla. Medan de är relativt nya för oss människor som bara haft dem i vår kost de senaste tusen åren, sedan vi började bruka jorden. Han rekommenderar därför att vi äter sådant som människan historiskt sett ätit under lång tid, då vår tolerans för lektinerna i dessa livsmedel av evolutionära skäl borde vara större.

Enligt Steven Gundry bör vi äta mindre av
• Spannmål
• Bönor
• Nattskatteväxter som tomater, aubergine, paprika och gojibär
• Quinoa

Skadliga lektiner i mejeriprodukter
Gundry hävdar vidare att en genmutation för 2 000 år sedan har gjort att kor numera producerar det lektinliknande proteinet Kasein A1, Då dessa kor enligt Gundry föredras av mjölkindustrin för att de är friskare och producerar mer mjölk innebär det att många mejeriprodukter är skadliga för hälsan menar Gundry. Han tror dessutom att många som tror sig vara laktosintoleranta egentligen har en reaktion på detta protein. Dock ska södra Europa fortfarande använda de kor som producerar det normala kaseinet – kasein-2 – och många tros därför tåla mejeriprodukter från länder som Frankrike, Italien och Schweiz bättre.

Steven Gundry rekommenderar oss istället att äta mer av
• Bladgrönsaker
• Broccoli, blomkål, ruccola och kronärtskockor
• Sötpotatis
• Selleri, lök, sparris, vitlök och endiver
• Avokado
• Svamp
• Oliver

Vissa ifrågasätter kritiken
Det finns dock de som ställer sig tveksamma till kritiken mot lektiner. En av dem är läkaren Michael Greger som skrivit boken ”Konsten att inte dö”. Han har funnit stöd för att små doser av lektiner från tillagade baljväxter som bönor visat sig gynna matsmältningen, minska övervikt och hämma tillväxten hos tumörer. Han säger i ett avsnitt av Nutritional facts att de till och med visat sig kunna bidra till att utplåna cancerceller vid till exempel tarmcancer samtidigt som friska celler lämnas opåverkade. Det finns studier som tyder på detta. Det forskas även på att ta fram mediciner baserade på lektiner som Kurera skrivit om tidigare (se länk ovan).

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Vidta försiktighetsprincipen
Och oavsett vem som än har rätt – troligen har båda sidor en poäng – kan det vara så att vissa lektiner trots allt ska njutas med måtta och framför allt ska de tillagas ordentligt. Torra okokta bönor kan nämligen göra dig ordentligt sjuk och kidneybönor lär till och med vara dödliga i otillagad form. Det ska även gå att överdosera jordnötter så att man blir sjuk av lektinerna i dem, så försiktighet bör iakttas.

Av Nina Törmark

Källor: PXP – ditt bästa jag av Patrick Wahlberg, Goop, Nutritional facts och The Independent

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

probiotika_prebiotika

Magspecial – nyckeln till god hälsa finns i tarmen

Mage

Tarmfloran kallas ibland kroppens största organ, inte helt oförtjänt då vi har fler bakterier i tarmen än vi har celler i hela kroppen. Ungefär 75 procent av immunförsvaret finns dessutom i tarmfloran så det är inte konstigt att bakteriebalansen påverkar allt från depression och ADHD till IBS.

kvinna äter kaka

Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Naturlig hälsa

Plötsliga humörsvängningar, energi-dippar och svårigheter med koncentrationen är problem som kan bero på blodsockersvängningar. Under storhelgerna är det lätt att det blir för mycket av det goda och när man sen vill leva sundare igen kan det ständiga suget efter sött göra det svårt. Mineralet krom kan dämpa sötsuget och ge ett stabilare blodsocker, här får du veta hur. 

elaine_adaptsport

Sportvitaminerna hjälpte Elaine att träna hårt igen

Träning

Elaine Blückert, 32 år från Uppsala är liten men stark. Hon tävlar i Body Fitness och tränar sex tuffa pass i veckan när hon inne i en hård träningsperiod. Men en sjukskrivning förra året satte stopp för både tävling som träning. Tack vare adaptogener orkade hon börja träna hårt igen och kan arbeta sig tillbaka till prispallen.

Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”

Mental hälsa

I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i "dåliga" relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.

blodkärl

Vad alla behöver veta om blodproppar

Hälsa

För att förhindra blodproppar är det viktigt att vi rör på oss och inte sitter still för länga perioder i sträck. På samma sätt som bilköer och trafikstockning hindrar framkomligheten i trafiken hindrar blodproppar normal cirkulation i kroppen något som i värsta fall kan vara farligt. Här får du veta mer om vad som orsakar blodpropp och hur du bäst motverkar att de uppstår.

skelettdelar

Tips för att motverka benskörhet

Hälsa

Idag är benskörhet en av de stora folksjukdomarna och det är framförallt kvinnor som drabbas. Enligt WHO är cirka 200 miljoner personer drabbade av osteoporos, ett annat ord för sjukdomen. Många väljer att äta livsmedel eller tillskott med mycket kalcium men det är inte säkert att det är lösningen på problemet.

Mage i balans

Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Probiotika

Det har aldrig pratats så mycket om maghälsa, IBS och tarmbakterier som nu. Magen och tarmbakterierna har stor betydelse för hälsan och det påstås även att många vanliga sjukdomar har sitt ursprung från magen. Stress är en orsak till att magproblemen blir vanligare, hur vi äter är en annan. Här kan du läsa två experters tankar om saken.

Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Forskning

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

grönt kaffe och hallonketoner

Med naturliga extrakt tappade Anna-Lena 19 kilo

Hälsa

Anna-Lena Nordlund, 57 år, från Hedemora har haft problem med vikten ända sedan hon var liten flicka. Hon har genomgått två magoperationer men har inte mått bra och därför fortsatt att pendla i vikt. För ett år sedan började hon med ett grönt kaffe-extrakt med hallonketoner och har nu gått ner 19 kilo och nått sin idealvikt.

Marcus Hedström

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Enzymer

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

titti holmer

Titti vill lära oss vad lycka är

Mental hälsa

I en serie artiklar på Kurera delar psykologen, föreläsaren och författaren till boken "Lycka nu" Titti Holmer med sig av sina bästa tips för hur vi ska göra för att att nå våra mål och leva ett lyckligare liv. I första delen får vi lära oss vad lycka faktiskt är.

surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Kost

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi består till stor del av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Årets hjärtprodukt 2017

Årets hjärteprodukt 2017 ger bättre vitalitet hos äldre

Hälsa

I Swedish Health Awards röstade allmänheten fram SelenoQ10 som vinnaren i kategorin Årets hjärteprodukt 2017. Swedish Health Awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Under röstningen inkom 35 549 röster. SelenoQ10 är en produkt framtagen efter den svenska studien KiSel-10 där hälsa och livsstil studerats hos äldre.

mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Mage

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Vallörtskräm

Kräm med vallört hjälpte Ingers bältros

Hud

När Inger Lennmalm, 78 år, i Arboga fick bältros hjälpte inte medicinerna hon fick av doktorn. Då gick Inger till hälsokostbutiken och bad om hjälp. Där blev hon rekommenderade en kräm som innehåller ekologiskt odlad vallört. – Det svider och bränner jättemycket på huden när man får bältros, även när blåsorna är borta. Men när jag smörjde in mig med vallörtskrämen försvann både blåsor och den brännande känslan, säger Inger.

Örtskolan: Echinacea

Örtskolan – värt att veta om echinacea

Näringsmedicin

Echinacea eller, som man också kallar den, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel för att lindra förkylning. Forskning har visat att echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå fått fäste.

kvinna står på våg

Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Forskning

Forskare vid Sahlgrenska akademin presenterar uppgifter som tyder på att kroppen har en egen inbyggd våg som när den tillåts fungera styr reglering av vikt och fettmassa. Fynden sprider nytt ljus över varför stillasittande orsakar övervikt och kan leda till ny behandling mot fetma.

Rödbetshummus

Vacker och god rödbetshummus

Recept

En vackert rosa variant av en klassisk hummus. Perfekt att använda på toast tillsammans med avokado och grönsaker, eller som tillbehör till sallad och andra rätter. Spara spadet till kikärtorna, det kan användas till mycket. Se aioli-receptet här ovanför.

linser och bönor i burkar

Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Kost

Lektiner är proteiner som finns i allt från virus, bakterier till djur och växter. Växter använder dem bland annat till att transportera kolhydrater, reglera sin tillväxt och skydda sig mot mikroorganismer eller djur som vill skada eller äta upp dem. Lektiner finns i allt vi äter men deras närvaro i kosten har delat upp experterna i två läger.

kvinna håller hand över halsen

Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Forskning

Man kan känna sig trött och okoncentrerad, öka i vikt och ha värk i kroppen. Torr hud, håravfall och att man känner sig allmänt nedstämd är också vanligt. Symptom som kan vara en del av ett naturligt åldrande men som lika gärna kan bero på en underfunktion i sköldkörteln. Inom ayurvedisk medicin använder läkarna ofta ashwagandha. En nyligen publicerad studie visar effekt redan inom fyra veckor.