En proteinrik och mättande linsgryta med grönsaker som serveras ihop med söt vitkål. Perfekt att äta precis som den är eller med en bit bröd.
Ingredienser
Linsgryta
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
2 stora morötter
2 färska paprikor, gärna i olika färger
2,5 dl gröna linser
400 g krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
½ röd chili
1 msk torkad oregano
2 msk tomatpuré
salt och peppar efter smak
Söt vitkål
v ½ vitkålshuvud
v 2 tsk kumminfrön
v 1 msk lönnsirap
v salt efter smak
v 1 msk smör
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stor kastrull tills den mjuknat. Skala och tärna morötterna och tärna paprikorna. Tillsätt grönsakerna, kryddorna och tomatpurén. Slå på krossade tomater och buljong. Tillsätt linserna och låt grytan koka tills linserna blivit mjuka, cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär vitkålen i klyftor. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör. Lägg i vitkålen försiktigt och ha på kryddorna och lönnsirapen. Stek tills kålen blivit mjuk och fått färg. Servera linsgrytan med en klyfta av vitkålen. Grytan passar även att servera med potatis eller ris som tillbehör.
Recept och foto av Maya Dilek
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns mängder.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!