Annons
Annons

Recept på en italiensk klassiker: Melanzane Alla Parmigiana

Varför inte göra en riktigt italiensk husmansklassiker? Melanzane, auberginegratäng, är helt vegetarisk och perfekt anpassat till dig med känslig mage och IBS. Receptet är framtaget av Sofia Antonsson som just nu är aktuell med kokboken "Lugn mage med grön mat".

Redaktionen

14 mars, 2018
Recept på en italiensk klassiker: Melanzane Alla Parmigiana
Dela inlägget

Varför inte göra en riktigt italiensk husmansklassiker? Melanzane, auberginegratäng, är helt vegetarisk och perfekt anpassat till dig med känslig mage och IBS. Receptet är framtaget av dietisten Sofia Antonsson och finns i hennes kokbok ”Lugn mage med grön mat”.

Sofia är legitimerad dietist och grundare av Belly Balance som arbetar med behandling av IBS. Recepten ur boken är anpassade efter kostbehandlingen FODMAP. FODMAP är en av de mest effektiva behandlingar som finns för att minska symptom från magen.

Melanzane Alla Parmigiana är ett recept till dig med känslig mage men som ändå vill äta vegetariskt.

bokomslag Lugn mage med grön mat
Kokboken Lugn mage med grön mat av Sofia Antonsson.
Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Sofia Antonssons kokbok Lugn mage med grön mat som kommer ut på Bonnier Fakta mars 2018.

Portioner: 4

Ingredienser

2 auberginer
3–4 matsked salt
2 matsked olivolja
2 mozzarella à 125 gram (där innehållet av laktos är max 1 gram per 100 gram)

Tomatsås
3 salladslökar (gröna delen) olivolja
2 burkar körsbärstomater à 400 gram
1 tesked socker
7 kvistar oregano (eller 1 matsked torkad)
6 kvistar timjan (eller ½ matsked torkad)
½ kruka basilika
salt och nymalen svartpeppar

Brödröra
2 deciliter riven parmesanost
1 deciliter glutenfritt rivet vitt bröd, dinkelsurdegsbröd eller glutenfritt ströbröd
½ tesked salt
1 matsked finhackad persilja
3 matsked olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva auberginen så tunt du kan. Salta skivorna och lägg dem i lager i ett durkslag. Lägg en tyngd ovanpå och låt rinna av i minst en timme.

2. Gör tomatsåsen: Hacka salladslöken och fräs den i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomater, socker, örter, salt och peppar och låt sjuda i 10–15 minuter.

3. Borsta av saltet från auberginen och lägg skivorna tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och sätt in mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt vila på bakplåtspappret när de är klara.

4. Gör brödröran: Riv parmesanen och blanda med bröd/ströbröd, salt och finhackad persilja. Tillsätt olivolja och blanda om ordentligt.

5. Skiva mozzarellan tunt. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.

6. Lägg lite av brödröran i botten av en ugnsfast form. Häll på lite tomatsås och lägg på en tredjedel av aubergineskivorna och mozzarellan. Fortsätt varva alla ingredienser på samma sätt. Toppa med extra parmesanost och lite olivolja. Sätt in mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna något innan servering. Servera med sallad och en bit bröd.

Sugen på fler goda vegetariska recept?

På Kurera finns mängder. Här är ett axplock:
Klassisk skagenröra vego style
Slät pumpasoppa med curry
Fredagsmys med tex-mex
Raw pesto i två sköna varianter
Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons