Recept på en italiensk klassiker: Melanzane Alla Parmigiana | Kurera.se
Recept melanzane_alla_parmigiana

Foto: Ulrika Pousette

Recept på en italiensk klassiker: Melanzane Alla Parmigiana

Fakta

Receptet kommer från Sofia Antonssons kokbok Lugn mage med grön mat som kommer ut på Bonnier Fakta mars 2018.

Varför inte göra en riktigt italiensk husmansklassiker? Melanzane, auberginegratäng, är helt vegetarisk och perfekt anpassat till dig med känslig mage och IBS. Receptet är framtaget av dietisten Sofia Antonsson som just nu är aktuell med kokboken "Lugn mage med grön mat".

Sofia är legitimerad dietist och grundare av Belly Balance som arbetar med behandling av IBS. Recepten ur boken är anpassade efter kostbehandlingen FODMAP. FODMAP  är en av de mest effektiva behandlingar som finns för att minska symptom från magen.

 

Melanzane Alla Parmigiana är ett recept till dig med känslig mage men som ändå vill äta vegetariskt.

bokomslag Lugn mage med grön mat

Kokboken Lugn mage med grön mat av Sofia Antonsson.

Portioner: 4

Ingredienser

2 auberginer
3–4 matsked salt
2 matsked olivolja
2 mozzarella à 125 gram (där innehållet av laktos är max 1 gram per 100 gram)

Tomatsås
3 salladslökar (gröna delen) olivolja
2 burkar körsbärstomater à 400 gram
1 tesked socker
7 kvistar oregano (eller 1 matsked torkad)
6 kvistar timjan (eller ½ matsked torkad)
½ kruka basilika
salt och nymalen svartpeppar

Brödröra
2 deciliter riven parmesanost
1 deciliter glutenfritt rivet vitt bröd, dinkelsurdegsbröd eller glutenfritt ströbröd
½ tesked salt
1 matsked finhackad persilja
3 matsked olivolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva auberginen så tunt du kan. Salta skivorna och lägg dem i lager i ett durkslag. Lägg en tyngd ovanpå och låt rinna av i minst en timme.

2. Gör tomatsåsen: Hacka salladslöken och fräs den i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomater, socker, örter, salt och peppar och låt sjuda i 10–15 minuter.

3. Borsta av saltet från auberginen och lägg skivorna tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och sätt in mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt vila på bakplåtspappret när de är klara.

4. Gör brödröran: Riv parmesanen och blanda med bröd/ströbröd, salt och finhackad persilja. Tillsätt olivolja och blanda om ordentligt.

5. Skiva mozzarellan tunt. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.

6. Lägg lite av brödröran i botten av en ugnsfast form. Häll på lite tomatsås och lägg på en tredjedel av aubergineskivorna och mozzarellan. Fortsätt varva alla ingredienser på samma sätt. Toppa med extra parmesanost och lite olivolja. Sätt in mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna något innan servering. Servera med sallad och en bit bröd.

Sugen på fler goda vegetariska recept?

På Kurera finns mängder. Här är ett axplock:
• Klassisk skagenröra vego style
• Slät pumpasoppa med curry
• Fredagsmys med tex-mex
• Raw pesto i två sköna varianter
Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Sofia Antonssons kokbok Lugn mage med grön mat som kommer ut på Bonnier Fakta mars 2018.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.