Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.
En stängd dörr i livet är inte bara begränsande och förminskande för oss själva, den ökar också avståndet mellan oss människor, låter oss fortsätta leva med våra fasader uppe, och låter våra rädslor fortsätta att frodas.
Mod hjälper oss att utvecklas
Mod gör motsatsen. Mod öppnar dörrar, får oss att blotta oss för varandra, tillåter oss människor att känna igen oss i varandra, vilket ökar förståelsen och minskar avståndet mellan oss. Samtidigt hjälper mod oss att utvecklas och leva mer tillfredsställande och autentiska liv. Utan mod förlorar vi viktiga delar av livet. Men jag säger inte att det är enkelt att vara modig – om det är lätt så är vi inte tillräckligt modiga.
Mod att stå upp för sig själv
Att sätta gränser gentemot en kompis eller sin chef kan vara betydligt modigare än att riska majoriteten av sina besparingar i en oförutsägbar investering. Att stå upp för sig själv och sina åsikter kan vara modigt, förutsatt att det känns läskigt och obehagligt. Det är den känslomässiga insatsen som räknas. Ju räddare du är, desto modigare är du när du utmanar rädslan – och desto större belöning får du. För så fint inrättat är livet också, att du alltid belönas för ditt mod. Den minsta belöningen är att du blir mindre rädd, stärker din självkänsla och lever ett liv mer i samklang med ditt innersta, men modet kan ge fler belöningar.
LÄS OCKSÅ: Låt inte glädjen regna bort
Mod att säga nej
Min vän F fick häromdagen från en annan vän en förfrågan om att göra en ganska enkel tjänst. Tjänsten skulle inte innebära någon större uppoffring, det skulle inte kosta något annat än en liten administrativ insats. Men F kände inte för det här. Det kändes helt enkelt inte bra i magen. F var bekymrad, hon ville sätta en gräns gentemot sin vän, men tyckte att det kändes läskigt. Jag peppade henne att avböja, med motiveringen om det inte känns rätt så är det inte rätt. F tog mod till sig och sa nej till sin vän och förklarade varför. Till svar fick hon ett tack! Fs vän var tacksam över att hon hade vågat visa vad hon kände. Hennes nej ledde till större förståelse dem emellan, och relationen tog ett steg i sin utveckling. F fick träna i att sätta gränser och fick direkt belöning för sitt mod. Dessutom slapp hon göra något som egentligen inte ville, som annars skulle gnaga i henne.
LÄS OCKSÅ: ”Lev ett liv i värdighet och grace”
Mod att visa sig svag
En annan person som har varit modig nyss är den härligt sprudlande yogaläraren och yogaprofilen Veronica Jäderlund. I den här krönikan skriver hon om sin ambition att brinna starkt utan att brinna upp, och den trötthet som nyligen övermannade henne helt. Hon, som ”ska ha” alla verktyg till ett liv i balans, hamnade i en situation med rusande hjärta och andnöd, frammanad av stress! Det är inget konstigt att hon hamnar där. Balans ÄR svårt, särskilt för alla som har ett jobb eller en mission som de brinner för. Men eftersom det är just hälsa och ett harmoniskt liv som vi i Veronicas och min bransch är passionerade kring så blir det extra knasigt när vi inte förmår få till vår egen livsbalans – vilken ironi.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag
Minskar avståndet mellan människor
Veronica var rädd för att publicera texten ovan, hon var orolig över vad hennes följare skulle tycka, och hur den skulle påverka hennes verksamhet, men hon publicerade den ändå. Hon visade mod, och resultatet? Hon hyllades – för att hon vågade ta upp det här ämnet. Hon öppnade dörren till sina följare, vågade blotta sig, minskade därmed avståndet till dem, blev ännu mer älskad och inspirerade dessutom andra att vara modiga. Så fint att se!
Största rädslan – att bli avvisad
Jag har ofta fått höra att jag är så modig. Jag har vågat starta tidningar och skriva böcker. Jag har på många plan vågat följa mina drömmar, jag har provat saker, misslyckats och försökt igen. Jag har oro i mig som jag gärna utmanar, men det mesta av de där prestationerna har jag gjort utan större rädsla, och då handlar det ju inte om mod. Mina stora rädslor har alla med nära relationer att göra. Jag är rädd för att bli avvisad av människor jag älskar. Det är alltså där min stora utvecklingspotential finns, och det är där jag då och då tar mina små men supermodiga steg.
Utmana dina rädslor
Jag skulle vilja utmana dig läsare att våga utmana dina rädslor. Börja med de mindre rädslorna och jobba dig neråt, så att säga, mot de större. Det är här all potential till livet finns. Sträva efter att bli den du är bortom dina rädslor.
Av Tia Jumbe, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare, och passionerat intresserad av holistisk hälsa. Tia Jumbe har skrivit ett flertal böcker om hälsa, senast ”Boosta din hälsa med naturens superfoods”, och ”Boosta hud och hår med naturens näringsbomber”. Tia Jumbe är också journalist och jobbar deltid med Coops mattidning Mer Smak. Läs mer om Tia på hennes hemsida tiajumbe.com.