Löpexpertens tre bästa tips för lyckad löpning | Kurera.se
petra månström

Löpexpertens tre bästa tips för lyckad löpning

Petra Månström vill få bort fokus från kilometertider och prestation. Istället vill hon förmedla glädjen runt löpning, men även om vi inte springer för att prestera kan det vara bra att veta hur vi gör för att få ut så mycket som möjligt av löprundan. Här delar den populära löparbloggaren med sig av sina bästa knep.

För att löpning ska flyta smidigt och vara rolig är det viktigt att ha en bra teknik och förbli skadefri, det är också bra att känna till knepen som gör att du får ut det mesta av din löprunda pch här delar Petra Månström med sig av sina tre bästa tips.

1. Ta med armarna
Jag ser ofta löpare som springer med armarna hängande utmed sidorna. Det är ju lite synd med tanke på vad en kraftfull armpendling kan göra med din löpning. Framför allt avlastar du benen och förebygger den där trötthets- och stumhetskänslan som ofta kommer smygande efter ett tag. Jag fick en gång ett tips: att låtsas att jag har en penna i vartdera armvecket som jag måste hålla kvar medan jag springer. Dessutom tänker jag ”bakåt, bakåt” med armbågarna. Många vill gärna ha armarna flaxande framför sig, men de gör oftast bättre nytta om de hålls längre bak. Var inte rädd för att faktiskt ”tänka armar” när du springer – om inte annat så kan det flytta fokus från trötta ben.

 

LÄS OCKSÅ: “Träning ska vara fritt från tvång”

2. Minska steglängden
Som löpare vill man ju komma framåt så fort som möjligt och då är det väl logiskt att man tar rejäla löpsteg, eller? Jo absolut, men det är en sanning med modifikation. Om du överdriver löpsteget så att du sätter i foten långt framför höften kan du nämligen istället omedvetet bromsa dig själv. Mitt tips är att du om du vet med dig att du gärna tar långa kliv, istället kortar ner löpsteget en aning. Försök få in fler fotisättningar och sträva efter en lätt och ”tassande” känsla. Om det knappt hörs att du kommer springande – då har du lyckats.

LÄS OCKSÅ: Därför ökar uthålligheten av att dricka rödbetsjuice

3. Spring med barnvagn
Småbarnstiden är intensiv och det är ofta svårt att hitta tid att komma iväg och träna. Ett hack av rang är därför att slå två flugor i en smäll och kombinera familjetid med träning genom att investera i en sportbarnvagn, en barnvagn som är specialkonstruerad för att du ska kunna springa med den. Utövar du flera olika sporter finns det sportbarnvagnar som går att anpassa för cykling, längdskidåkning och andra sporter med hjälp av olika tillbehör. Lugnare distanspass lämpar sig extra bra att köra med vagn och skulle du ha större barn som också vill hänga med är tipset att låta dem cykla bredvid dig.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.