Anna Wohlfahrt Staaf. Foto: Ola Nydahl

Bättre tid på milen med rödbetor

Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Anna Wohlfahrt Staaf läste om att rödbetsjuice skulle kunna öka både ork och styrka så hon bestämde sig för att ge det en chans inför 10-kilometersloppet hon skulle delta i.
Det gav oväntat bra resultat!

Anna Wohlfahrt Staaf, 45 år i Viken, har tränat i hela sitt liv för att hålla sig i form. Dans, styrketräning, aerobics och joggingpass har avlöst varandra och är hon bara frisk så blir det 4-5 pass i veckan. För fyra år sedan blev den mer motionsinriktade jogging mer än bara motion, den blev löpträning med ett mål.
– Jag sprang ett terränglopp och blev frälst! Det var roligt och utmanande. Dessutom kunde jag faktiskt njuta av naturens skönhet och dofter och det gav mig en helhetsupplevelse under min träning, säger Anna glatt.

 

Läs också: Därför ska du träna löpning

Ökar ork och muskelstyrka visar forskning
Eftersom Anna jobbar som sjukgymnast och även utbildar blivande träningsinstruktörer följer hon intresserat debatten om kost och träning. En vetenskapligt utformad hälsoblogg var en av favoriterna och just där följde hon skribentens intresse för forskningen runt rödbetsjuice som visat sig öka ork och muskelstyrka redan efter sex dagar.
– Det lät så spännande att jag bestämde mig för att testa inför en tävling förra våren, berättar hon.

Läs också: Därför ökar uthålligheten av rödbetsjuice

Förbättrade sin tid med tre minuter
Anna gick till närmaste hälsokostbutik och köpte Biottas färskpressade och ekologiska rödbetsjuice och tog ett stort glas varje dag, även på morgonen innan loppet.
– Jag förbättrade min tid på milen med tre minuter. Eftersom jag året innan sprang samma bana på 48 minuter och sedan lyckats pressa ner tiden till 45 minuter så kopplar jag ihop min förbättring med rödbetsjuicen, säger Anna.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

Skillnad på att vara motionär och elit
När man, som Anna, springer på en bra tid på milen kan det vara svårt att förbättra sig.
– Om jag varit motionär och haft tider över en timma, då kanske det hade varit en slump. Men eftersom jag är nere på 45 minuter krymper marginalerna och det är svårt att göra en sådan stor förbättring på kort tid. Det krävs mycket mer träning än vad jag hade hunnit med för att bli så pass mycket bättre och jag var faktiskt kontinuerlig i min träning.

 

Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Laddar upp med rödbetsjuice
Efter det lyckosamma loppet har Anna sprungit flera tävlingar. Hon har gjort samma uppladdning med rödbetsjuicen inför loppen och fått lyckosamma resultat.
– Studierna visar ju tydligt vad rödbetsjuicen gör i kroppen och jag har rekommenderat den till mina vänner som tränar. Förutom den prestationshöjande effekten så har ju nitratet i rödbetorna flera hälsosamma effekter som man får med på köpet. Men framförallt har den blivit en perfekta uppladdning inför tävlingar, berättar Anna.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Av Inger Palm


Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.