Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anna Wohlfahrt Staaf. Foto: Ola Nydahl

Bättre tid på milen med rödbetor

Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Anna Wohlfahrt Staaf läste om att rödbetsjuice skulle kunna öka både ork och styrka så hon bestämde sig för att ge det en chans inför 10-kilometersloppet hon skulle delta i.
Det gav oväntat bra resultat!

Anna Wohlfahrt Staaf, 45 år i Viken, har tränat i hela sitt liv för att hålla sig i form. Dans, styrketräning, aerobics och joggingpass har avlöst varandra och är hon bara frisk så blir det 4-5 pass i veckan. För fyra år sedan blev den mer motionsinriktade jogging mer än bara motion, den blev löpträning med ett mål.
– Jag sprang ett terränglopp och blev frälst! Det var roligt och utmanande. Dessutom kunde jag faktiskt njuta av naturens skönhet och dofter och det gav mig en helhetsupplevelse under min träning, säger Anna glatt.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du träna löpning

Ökar ork och muskelstyrka visar forskning

Eftersom Anna jobbar som sjukgymnast och även utbildar blivande träningsinstruktörer följer hon intresserat debatten om kost och träning. En vetenskapligt utformad hälsoblogg var en av favoriterna och just där följde hon skribentens intresse för forskningen runt rödbetsjuice som visat sig öka ork och muskelstyrka redan efter sex dagar.
– Det lät så spännande att jag bestämde mig för att testa inför en tävling förra våren, berättar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ökar uthålligheten av rödbetsjuice

Förbättrade sin tid med tre minuter

Anna gick till närmaste hälsokostbutik och köpte Biottas ekologiska rödbetsjuice och tog ett stort glas varje dag, även på morgonen innan loppet.
– Jag förbättrade min tid på milen med tre minuter. Eftersom jag året innan sprang samma bana på 48 minuter och sedan lyckats pressa ner tiden till 45 minuter så kopplar jag ihop min förbättring med rödbetsjuicen, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

Skillnad på att vara motionär och elit

När man, som Anna, springer på en bra tid på milen kan det vara svårt att förbättra sig.
– Om jag varit motionär och haft tider över en timma, då kanske det hade varit en slump. Men eftersom jag är nere på 45 minuter krymper marginalerna och det är svårt att göra en sådan stor förbättring på kort tid. Det krävs mycket mer träning än vad jag hade hunnit med för att bli så pass mycket bättre och jag var faktiskt kontinuerlig i min träning.

LÄS OCKSÅ: Juicer som påskyndar självläkning

Laddar upp med rödbetsjuice

Efter det lyckosamma loppet har Anna sprungit flera tävlingar. Hon har gjort samma uppladdning med rödbetsjuicen inför loppen och fått lyckosamma resultat.
– Studier visar ju tydligt vad rödbetsjuicen gör i kroppen och jag har rekommenderat den till mina vänner som tränar. Förutom den prestationshöjande effekten så har ju nitratet i rödbetorna flera hälsosamma effekter som man får med på köpet. Men framförallt har den blivit en perfekta uppladdning inför tävlingar, berättar Anna.

LÄS OCKSÅ: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Av Inger Palm


Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.