Anna Wohlfahrt Staaf. Foto: Ola Nydahl

Bättre tid på milen med rödbetor

Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Anna Wohlfahrt Staaf läste om att rödbetsjuice skulle kunna öka både ork och styrka så hon bestämde sig för att ge det en chans inför 10-kilometersloppet hon skulle delta i.
Det gav oväntat bra resultat!

Anna Wohlfahrt Staaf, 45 år i Viken, har tränat i hela sitt liv för att hålla sig i form. Dans, styrketräning, aerobics och joggingpass har avlöst varandra och är hon bara frisk så blir det 4-5 pass i veckan. För fyra år sedan blev den mer motionsinriktade jogging mer än bara motion, den blev löpträning med ett mål.
– Jag sprang ett terränglopp och blev frälst! Det var roligt och utmanande. Dessutom kunde jag faktiskt njuta av naturens skönhet och dofter och det gav mig en helhetsupplevelse under min träning, säger Anna glatt.

 

Läs också: Därför ska du träna löpning

Ökar ork och muskelstyrka visar forskning
Eftersom Anna jobbar som sjukgymnast och även utbildar blivande träningsinstruktörer följer hon intresserat debatten om kost och träning. En vetenskapligt utformad hälsoblogg var en av favoriterna och just där följde hon skribentens intresse för forskningen runt rödbetsjuice som visat sig öka ork och muskelstyrka redan efter sex dagar.
– Det lät så spännande att jag bestämde mig för att testa inför en tävling förra våren, berättar hon.

Läs också: Därför ökar uthålligheten av rödbetsjuice

Förbättrade sin tid med tre minuter
Anna gick till närmaste hälsokostbutik och köpte Biottas färskpressade och ekologiska rödbetsjuice och tog ett stort glas varje dag, även på morgonen innan loppet.
– Jag förbättrade min tid på milen med tre minuter. Eftersom jag året innan sprang samma bana på 48 minuter och sedan lyckats pressa ner tiden till 45 minuter så kopplar jag ihop min förbättring med rödbetsjuicen, säger Anna.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

Skillnad på att vara motionär och elit
När man, som Anna, springer på en bra tid på milen kan det vara svårt att förbättra sig.
– Om jag varit motionär och haft tider över en timma, då kanske det hade varit en slump. Men eftersom jag är nere på 45 minuter krymper marginalerna och det är svårt att göra en sådan stor förbättring på kort tid. Det krävs mycket mer träning än vad jag hade hunnit med för att bli så pass mycket bättre och jag var faktiskt kontinuerlig i min träning.

 

Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Laddar upp med rödbetsjuice
Efter det lyckosamma loppet har Anna sprungit flera tävlingar. Hon har gjort samma uppladdning med rödbetsjuicen inför loppen och fått lyckosamma resultat.
– Studierna visar ju tydligt vad rödbetsjuicen gör i kroppen och jag har rekommenderat den till mina vänner som tränar. Förutom den prestationshöjande effekten så har ju nitratet i rödbetorna flera hälsosamma effekter som man får med på köpet. Men framförallt har den blivit en perfekta uppladdning inför tävlingar, berättar Anna.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Av Inger Palm


Fakta

Namn: Anna Wohlfahrt Staaf
Ålder: 45 år
Bor: i Viken, Skåne
Sysselsättning: Sjukgymnast, hälsorådgivare och utbildare
Hälsotips: Skratta så ofta du kan, även när du springer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.