Under de senaste åren har flera studier gjorts där man har kunnat påvisa att nitrat, som finns bland annat i rödbetor och spenat, inverkar positivt på uthålligheten genom minskad syrekonsumtion. Rödbetsjuice gör dig mer uthållig så att du orkar träna hårdare.
Fram till 1998 var kväveoxid något som de flesta förknippade med luftföroreningar mer än med medicin. Det året fick tre amerikanska forskare Nobelpriset i medicin för upptäckten av att kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur. Kväveoxid kan bildas genom att man äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Och just rödbetsjuice, som är särskilt nitratrika, används flitigt av cyklister och skidåkare som vill höja prestationen.
I rödbetsjuice finns nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Till exempel hjälper kväveoxid till med att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod och att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minska. Det gör att kroppen behöver mindre syre och kan använda det mer effektivt genom ett ökat blodflöde.
Påtaglig förbättring i studie
Det här betyder att du kan prestera bättre vid uthållighetssporter på en mindre mängd syre. Musklernas cellulära kraftverk, mitokondrierna, påverkas positivt av ämnet nitrat. I en studie av professor Eddie Weitzberg och professor Jon Lundberg vid Karolinska Institutet fick friska personer äta nitrat som motsvarande innehållet i 200-300 gram spenat under tre dagar. Sedan fick försökspersonerna cykla. Forskarna analyserade prover från lårmusklerna och jämförde med en cykling vid en annan tidpunkt då testpersoner istället fick placebo.
LÄS OCKSÅ: Sugen på att börja träna? Så här ökar du din prestation
Förbättrad effekt hos mitokondrierna
Efter intag av nitrat fick testpersonerna en påtaglig förbättring av effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk, med en minskad syreförbrukning och en större bildning av det energirika ämnet ATP per förbrukad syremolekyl.
Med rödbetsjuicen kan man få kraftiga förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba förbättringar men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen
LÄS OCKSÅ: Diabetiker? Så ska du tänka vid uthållighetsträning – och tävling
Skyddande för hjärta och kärl
Resultaten av studien visar att man förbrukar mindre syre under tiden man utför fysiskt arbete, men det kan även ha stor betydelse för sjukdomar där mitokondrierna fungerar dåligt, som diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Nitrat tros ha en skyddande effekt på hjärtinfarkt och stroke. Man har också funnit att nitrat kan sänka blodtrycket hos friska personer.
Att ha tillräckligt med kväveoxid i kroppen förebygger åderförkalkning, det vill säga att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet.
I dag vet man att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som åderförkalkning, högt blodtryck och blodproppar
LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice ska testas på hjärtsviktspatienter
Av Inger Palm