Grön mat kan vara ett äventyr. Eller bara god och enkel. Med kokboken Hello Green vill kocken Josefine Jäger inspirera till grönare måltider utan pekpinnar.
Vi är gjorda för att äta mycket grönt. Mat från växtriket är basen i en måltid, oavsett om du väljer att lägga till animalier eller inte. Det menar Josefine Jäger, aktuell med kokboken Hello Green. Med boken vill hon inspirera till att äta mer grönt.
– Jag vill göra det enklare att laga grön och god mat, säger Josefin Jäger.
Näringsrik mat mättar
Josefine Jäger tycker att de största missförstånden kring vegetarisk mat är att man inte blir mätt och att den inte innehåller tillräckligt med protein. Det behöver inte alls stämma.
– Mat är komplext. Det gäller att välja rätt sorts vegetarisk mat. En vegetarisk måltid kan bestå av en vetemjölspizza med någon processad, vegetabilisk ost. Men den kan också vara gjord av ekologiska, näringsrika råvaror av högsta kvalitet. Det är näringsämnen och fibrerna som mättar!
Du blandar både rawfood och varm mat i din kokbok. Vad är tanken med det?
– Min filosofi är att mat ska vara lustfyllt – inte strikt och pekpinnigt. Rawfood är ett kul och kreativt sätt att äta grönt. Men det är också härligt med lagad mat. Jag tror att det behövs särskilt här uppe i kalla norden.
Nåt rått varje dag
Rawfood innebär att mat inte hettas upp över 40 grader. Tanken är att behålla så mycket av näringen i råvarorna som möjligt. Josefine Jäger rekommenderar någon typ av rawfood dagligen.
– En grön smoothie, grön juice eller grön sallad är lätt att få i sig varje dag. Man kan också välja att ånga mat i stället för att koka den. Då bevaras näringen bättre.
Bjud på ett äventyr
En annan viktig aspekt av mat är det sociala, tycker Josefine. Växtbaserade middagar äter hon helst i sällskap av goda vänner.
– Grön mat är kul att bjuda på! Många tycker att det är väldigt spännande när man berättar att den goda desserten varken innehåller socker, smör och gluten. En växtbaserad tre rätters kan verkligen vara ett annorlunda matäventyr!
Om man vill äta mer vegetariskt – var börjar man?
– Börja enkelt, säger Josefine Jäger. Ett lätt sätt är att till en grön matig drink varje dag. Och testa nya gröna recept då och då. Det är bättre att lägga till bra saker med tiden än att försöka ändra hela sin kost på en gång. Nya vanor tar tid.
Läs också: Zucchinipasta med mintpesto
Av Maja Sönnerbo