På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.
I januari i år började Mathilda Zakrisson på en ämneslärarutbildning i Uppsala. Hon ska läsa i fem och ett halvt år för att sedan undervisa i svenska och engelska på gymnasiet. Mathilda som bor i Sala pendlar med tåg till Uppsala varje skoldag och för bara ett år sedan hade det varit en omöjlighet att både åka tåg och sitta på skolbänken.
– Jag hade mått så dåligt att jag under en period knappt vågade gå hemifrån. Redan i högstadiet fick jag magkatarr och förutom att jag mådde illa och det smärtade i magen så behövde jag alltid ha nära till en toalett. När magen rörde på sig blev det akut och ofta jag blev kvar på toaletten i flera timmar. Det var verkligen en mardröm, säger Mathilda.
Magkatarr och akuta toalettbesök
I gymnasiet förvärrades problemen. Mathilda mådde psykisk dåligt vilket hade en del att göra med att det blev struligt med den dåvarande pojkvännen. Men när Mathilda avslutade den relationen blev också magen bättre.
– Skolan och skolarbetet var roligt, men jag fick fobier och rädslor runt att spy på grund av smärtorna i magen och det gjorde mig ännu mer stressad. När mina föräldrar skilde sig så flyttade min syster och jag fram och tillbaka varannan vecka. Det var en jobbig tid. Till slut bestämde vi oss för att bara bo hos pappa under helgerna och den lösningen gjorde också att magen blev lite bättre, berättar Mathilda.
Alla som får magkatarr får inte samma symptom. Obehaget kan upplevas på olika sätt. För Mathilda handlade det om att hon kände sig uppkörd och gasig efter att hon ätit, hon var ofta illamående och hade ont. Men det som var mest jobbigt var när diarrén kom.
– De akuta toalettbesöken hindrade mig både i skolan och sedan på jobbet. När jag fick jobb som servitris på en golfrestaurang var jag jämnt orolig att det skulle bli något knas med magen så att jag blev sittandes på toaletten. Men det hände tack och lov bara en gång, säger Mathilda.
LÄS OCKSÅ: Magspecial: Matsmältningen – så funkar den
Sena nätter och dålig kost
För tre år sedan flyttade Mathilda och två andra kompisar till Los Angeles för att studera under ett knappt halvår. Mathilda mådde bra i det varma klimatet och kunde slappna, men tjejerna gick på många fester och slarvade med maten en hel del. Då sa hennes mage ifrån igen.
– Jag fick problem i omgångar och hittade på ursäkter när jag var tvungen att lämna lektionerna för att gå på toaletten. Det här med magen är känsligt och jag ville inte berätta för de andra i klassen och inte heller för lärarna att jag hade så svåra diarrér, säger Mathilda.
Av sin husläkare hade Mathilda fått medicin som delvis hjälpte men hon hade också fått diagnosen IBS som oftast är svåravhjälpt med traditionell medicin. Men för ett år sedan kom lösningen på Mathildas magproblem. Hon hade läst en artikel om Silicea Mag-tarmgel som innehåller finfördelat mineraliskt kisel och som lugnar oroliga magar. Kiselgelen fungerar genom att binda gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet men skyddar också magens och tarmens slemhinnor och har en positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem.
LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen
Kan inte vara utan sin ”magräddare”
– Jag kände skillnad med en gång. De två första veckorna var en inledande kur med högre dos innan man skulle trappa ner till normal dos och jag kan inte komma ihåg när magen mådde så bra. Jag fick en behaglig och lugn känsla i magen för första gången på mycket länge. Uppkördheten och illamående var som bortblåst och det bästa av allt var att jag slapp de akuta och ibland timslånga toalettbesöken, säger Mathilda.
Nu kan Mathilda leva som alla andra. Hon slipper bli ängslig att något ska hända på tåget eller under lektionerna. Hon kan gå ut på restaurang och gå och träna igen utan att först leta upp vart närmaste toalett ligger.
– Om jag slutar blir jag sämre. Jag försöker att alltid se till att jag har med mig mina engångsförpackningar vart jag än går. Som student har man inte så mycket att leva på så ibland när jag inte haft råd har jag låtit bli att handla min ”magräddare”, fast jag blir sämre. Men då brukar min mamma skaffa Silicea åt mig. Jag behöver ta det regelbundet för att må bra, säger Mathilda.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Mathilda Zakrisson
Ålder: 25 år.
Bor: Sala.
Familj: Pojkvännen och katterna Memphis och Frans Ferdinand. En lillasyster, en halvsyster från pappas nya familj samt mamma och hennes sambo.
Fritidsintressen: Umgås mycket familjen och pojkvännen.
Hälsomotto: För mig är hälsa att få må bra och det gör jag runt människor jag blir glad av. Min familj betyder jättemycket för mig för de ger mig kraft, mod och glädje.
Kisel är bra för problemmagar
Flytande kiselgel kan användas både vid akuta och kroniska magproblem efter att allvarlig sjukdom uteslutits. Gelen lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmfloran. Det kan hjälpa vid ballongmage, matförgiftning, diarré, kräkningar och magkatarr.
Kiselgel för magbesvär skiljer sig från kiseltillskott för hud, hår och naglar då partikelstorleken är anpassad för att behålla kiselgelen så länge som möjligt i mag-tarmsystemet.