Annons

Magnesiumbrist allt vanligare

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna i Sverige. Detta beror till stor del på att den mat vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet.

Redaktionen

10 juni, 2013
Magnesiumbrist allt vanligare
Dela inlägget

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna i Sverige. Detta beror till stor del på att den mat vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet.

Kosthållningen
Förutom det låga magnesiuminnehållet i maten som vi äter förbrukas också stora mängder magnesium tack vare våra levnadsvanor. Förbrukningen av magnesium ökar bland annat då vi konsumerar kaffe, läsk, alkohol, raffinerad och fet mat. Därutöver är också den stora konsumtionen av mejeriprodukter i Sverige en orsak till befolkningens låga magnesiumvärden. Mejeriprodukter, rika på kalcium, minskar upptaget av magnesium från kosten. I Sverige får de allra flesta i sig 5-10 gånger mer kalcium än magnesium.

Stress och hård träning
Förutom risken för brist på grund av dagens kosthållning så finns det ytterligare faktorer som kan ge en ökad risk för magnesiumbrist, bland annat intag av läkemedel, stress och hård träning. Allt muskelarbete kräver magnesium och mineralet lämnar kroppen med svetten.

Magnesium för blodsockerbalans och testosteron
Mineralet är särskilt viktigt för diabetiker då en av huvudfunktionerna för magnesium är att aktivera enzymer för normal kolhydratsomsättning vilket gör att magnesium är viktigt för regleringen av blodsockerbalansen. Mineralet behövs också för att bibehålla normala testosteronvärden.

Bristsymptom
Symptom vid magnesiumbrist kan vara kramp, huvudvärk, sömnbesvär, utmattning, lättretlighet, darrningar, svårighet att svälja, ljuskänslighet, yrsel, depression, rikliga svettningar, stark kroppslukt, menskramper, allergi och överkänslighet. Dagsbehovet av magnesium för en frisk person ligger mellan 300- 450 mg. Om du ska äta ett tillskott ska du välja en produkt med stor variation av lättupptagliga mineralformer, som exempelvis bisglycinat, citrat, glukonat, askorbat och malat.

Annons

Av Redaktionen

 

 

Annons