”Mungbönor var ingenting jag hade för vana att äta, men tack vare mina vistelser i både Kina och Indien, där de är en basvara i matlagningen, fick jag upp ögonen – och smaken! – för dessa läckra släktingar till den gröna ärtan. Enligt kinesisk medicin skingrar mungbönor överflöd av hetta och rekommenderas därför ofta till kvinnor i klimakteriet”, skriver Diamantis Koukouvinos, även kallad Dr Diamantis, som skapat detta recept, som är hämtat ur hans senaste bok ”Det läkande köket”.
4 portioner
200 g torkade mungbönor
6 dl vatten
2 tsk gurkmeja
salt
2 msk smör eller ghee
1 tomat
1 medelstor lök
5 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 tsk kumminfrön
1 tsk svartpeppar
1⁄4 tsk chilipulver
vatten efter behov
Garnering: färsk koriander och saften från 1⁄2 citron
Tillbehör: ris eller färskt bröd
Gör så här:
- Blötlägg mungbönorna över natten.
- Koka bönorna med gurkmeja, salt och hälften av smöret i ca 15 minuter i en rymlig gryta.
- Förbered under tiden grönsakerna: skär tomaten i tärningar, hacka löken och vitlöken fint och riv ingefäran.
- Stek kumminfröna i resten av smöret i en stekpanna eller gryta på medelvärme.
- Tillsätt lök, vitlök, tomat och ingefära. Låt allt fräsa tillsammans tills all vätska dunstat.
- Ta i de stekta grönsakerna i grytan med bönorna, samt svartpeppar och chilipulver.
- Tillsätt önskad mängd vatten (du kan justera i efterhand) så du får en konsistens du tycker om. Låt sjuda i ca 10 min.
- Garnera generöst med färsk koriander och pressad citron. Servera med kokt basmatiris och/eller ett färskt, mustigt bröd.
Foto: Stephanie Sifvert
Dr Diamantis tipsar!
Rätten är rik på: Folat, zink, magnesium
Extra bra för: Klimakteriet, IBS, graviditet