Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.
Fakta
Receptet kommer från Ulrika Hoffers bok ”Good mood food” och är utgiven på Lind förlag.
Portioner: 4
Ingredienser
Förrätt:
Sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter
4 nektariner
Salt och peppar
100 gram rucola
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 dl hasselnötter
½ msk honung
2 kvistar rosmarin
½ röd chili
Varmrätt:
Citronstekt makrill
8–10 makrillfiléer
1 citron
1 dl rårismjöl/fullkornsrismjöl
½ dl mandelmjöl
salt och svartpeppar
smör eller smakneutral kokosolja
att steka i
1 knippa persilja
8 makrillfiléer
4 msk smör eller rapsolja
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad timjan
2 msk finhackad purjolök
Salt och svartpeppar
1 citron
4 ark bakplåtspapper
Folie eller snöre
Serveras med färskpotatis eller stekt blomkål
Tillbehör
Stekt blomkål
1 blomkålshuvud
Olivolja att steka i
3 vitlöksklyftor
2 tsk dillfrö
Salt
1 citron
2 msk färsk dill
Till dessert serverar Ulrika gärna sin Chokladkaka med tofufrosting.
Gör så här
Sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter
Skär nektarinerna i klyftor, grilla kort i en panna. Låt svalna något. Sprid ut salladen på ett fat ihop med olja och citronsaft. Salta och peppra lätt. Hacka chilin och hasselnötterna och rör ihop med honung och rosmarin, i en stekpanna eller kastrull. Värm tills honungen börjar
bubbla och blir något karamelliserad. Ställ in nötbräcket i kylen en stund och smula det sedan över salladen.
Citronstekt makrill
Skrubba citronen och riv det yttersta skalet. Blanda citronskal, rårismjöl, mandelmjöl, salt och svartpeppar. Salta även lätt på makrillfiléerna. Vänd dem sedan i mjölblandningen och stek i smör eller olja tills de får färg och lite stekyta. Riv persilja och skiva citron att servera till makrillen.
Stekt blomkål
Dela citronen och stek halvorna en stund i en torr panna, så att de får lite färg på snittytan. Skär blomkålen i mindre buketter och stek dem (ganska hårt) i olivolja. Låt dem få lite färg. Hacka vitlök och tillsätt tillsammans med dillfrön. Låt dem rosta med. Pressa sedan över citronsaft, strö hackad dill och lite salt över.
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!