Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Fakta

Receptet kommer från Ulrika Hoffers bok "Good mood food" och är utgiven på Lind förlag.

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

Portioner: 4

Ingredienser

Förrätt:
Sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter
4 nektariner
Salt och peppar
100 gram rucola
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 dl hasselnötter
½ msk honung
2 kvistar rosmarin
½ röd chili

Varmrätt:
Citronstekt makrill

8–10 makrillfiléer
1 citron
1 dl rårismjöl/fullkornsrismjöl
½ dl mandelmjöl
salt och svartpeppar
smör eller smakneutral kokosolja
att steka i
1 knippa persilja
8 makrillfiléer
4 msk smör eller rapsolja
2 msk hackad persilja
2 msk hackad dill
2 msk hackad timjan
2 msk finhackad purjolök
Salt och svartpeppar
1 citron
4 ark bakplåtspapper
Folie eller snöre
Serveras med färskpotatis eller stekt blomkål

Tillbehör
Stekt blomkål
1 blomkålshuvud
Olivolja att steka i
3 vitlöksklyftor
2 tsk dillfrö
Salt
1 citron
2 msk färsk dill

Till dessert serverar Ulrika gärna sin Chokladkaka med tofufrosting.

Gör så här

Sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter
Skär nektarinerna i klyftor, grilla kort i en panna. Låt svalna något. Sprid ut salladen på ett fat ihop med olja och citronsaft. Salta och peppra lätt. Hacka chilin och hasselnötterna och rör ihop med honung och rosmarin, i en stekpanna eller kastrull. Värm tills honungen börjar
bubbla och blir något karamelliserad. Ställ in nötbräcket i kylen en stund och smula det sedan över salladen.

Citronstekt makrill
Skrubba citronen och riv det yttersta skalet. Blanda citronskal, rårismjöl, mandelmjöl, salt och svartpeppar. Salta även lätt på makrillfiléerna. Vänd dem sedan i mjölblandningen och stek i smör eller olja tills de får färg och lite stekyta. Riv persilja och skiva citron att servera till makrillen.

Stekt blomkål
Dela citronen och stek halvorna en stund i en torr panna, så att de får lite färg på snittytan. Skär blomkålen i mindre buketter och stek dem (ganska hårt) i olivolja. Låt dem få lite färg. Hacka vitlök och tillsätt tillsammans med dillfrön. Låt dem rosta med. Pressa sedan över citronsaft, strö hackad dill och lite salt över.

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Ulrika Hoffers bok "Good mood food" och är utgiven på Lind förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.

Bota klimatångesten – med engagemang!

Krönikan

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.