Annons
Annons

Många hälsofördelar med linfröolja och linfrön – men tänk på detta!

Linfröolja är en näringsrik källa till omega-3 som gör gott för hjärta, hjärna, hud och mage. Men äter du hela eller krossade linfrön bör du tänka på detta, eftersom de kan leda till vissa hälsorisker!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 augusti, 2025
Linfrön och linfröolja

En färsk, kallpressad linfröolja är perfekt att använda i kall mat eller dryck för en extra boost av bland annat omega-3. Ringla över sallad eller annan mat som dressing, eller varför inte addera en matsked i en smoothie eller shake? Oljan ska dock inte användas i varm matlagning då den har en låg rykpunkt och kan bilda skadliga ämnen när den utsätts för hög värme.

5 hälsofördelar med linfröolja!

  1. Rik på omega-3
    Linfröolja är en av de bästa vegetabiliska källorna till ALA (alfa-linolensyra), en essentiell omega-3-fettsyra som bidrar till förbättrad hjärt- och kärlhälsa. ALA omvandlas till de aktiva omega 3-formerna EPA och DHA i kroppen.
  2. Stöttar maghälsa
    Den milda oljan kan verka smörjande för tarmarna, motverka såväl diarré som förstoppning och bidra till en jämnare matsmältning.
  3. Hudhälsa
    Såväl omega-3-fettsyrorna som antioxidanterna i linfröolja kan bidra till smidigare och mer återfuktad hud.
  4. Anti-inflammatoriska egenskaper
    Intaget av linfröolja kan hjälpa kroppen att hantera låggradiga inflammationer, vilket i sin tur gynnar både leder och välmående.
  5. Näringsboost
    Oljan innehåller även vitamin E, en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Skillnaden mellan hela frön, krossade och olja?

Kanske har du hört att det finns vissa hälsorisker med att äta linfrön? Det beror på att de små bruna fröna innehåller ämnen (så kallade cyanogena glykosider) som i kroppen kan bilda giftet vätecyanid. Cyanogena glykosider finns även i andra växter, till exempel i kärnorna i aprikos, nektarin, päron, persika, äpple och körsbär.

Det är dock enbart när vi tuggar, maler eller krossar fröna som vätecyanid kan bildas. Och det är bara en liten del av linfröna som går sönder när vi tuggar på dem – de allra flesta sväljs hela och passerar genom kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas. Därför är risken att få i sig farliga mängder vätecyanid genom att äta hela linfrön mindre jämfört med att äta krossade linfrön.

LÄS OCKSÅ: Så samspelar omega-fettsyror för din hälsa och hud

Så mycket linfrö/linfröolja kan du äta!

  • Vanlig rekommenderad mängd linfröolja är cirka 1–2 matskedar per dag.
  • Barn och vuxna kan äta hela linfrön i müsli, gröt, bröd och fröknäcke. Mängden linfrö i dessa produkter är så liten att den inte har någon betydelse.
  • Vuxna kan äta krossade eller malda linfrön om de har upphettats tillsammans med vätska. Vuxna kan äta max 1 matsked av sådana linfrön per dag – i till exempel gröt eller bröd.
  • Barn bör inte äta krossade linfrön alls.

    Så bevarar du smaken och hälsofördelarna i linfröolja!

    • Förvara flaskan med linfröolja svalt och mörkt och försluten, helst i kylskåp. Oljan är känslig för värme, ljus och syre och fel förvaring kan göra den härsken.
    • Använd den inom några veckor efter öppning för att få bästa effekt och smak
    • Undvik att hetta upp linfröoljan. Använd istället kall– i smoothies, sallader eller ringlad över färdig mat
    • Välj en olja som är kallpressad och ekologisk, för mildare och friskare smak.

    Källor: Livsmedelsverket , EFSA (European Food Safety Authority), Healthline, PubMed: T ex. Goyal et al., Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food

    Annons
    Annons

    Fakta

    Hur farligt är vätecyanid?

    • Eftersom vätecyanid kan ge en allvarlig förgiftning så avråder Livsmedelsverket från att äta stora mängder hela och krossade linfrön.
    • Vätecyanid försämrar blodets syretransporteringsförmåga och höga doser kan ge allvarliga och potentiellt dödliga symtom som andnöd, förlamning och medvetslöshet.
    • Då vätecyanid inte är fettlösligt så är halten med stor sannolikhet låg i linfröolja. Risk att få i sig för mycket vätecyanid från linfröolja är därför låg.

    Källa: Livsmedelsverket

    Annons