Den första köpfria dagen uppmärksammades faktiskt redan 1992, i Vancouver, Kanada. Idag finn kampanjdagen ”Buy Nothing Day” över hela världen – som en motreaktion till ”Black Friday”.
– Buy Nothing Day, är en internationell kampanjdag där vi inte handlar på 24 timmar, som en motreaktion på den överkonsumtion som sker i vår del av världen, berättar journalisten och författaren Emilia Arvidsson, som är talesperson för ”En köpfri dag” här i Sverige. Hon har tidigare även bland annat skrivit boken ”Klimatglädje”, som vi tipsade om för några år sedan.
Många skäl att ta en köpfri dag
Vi ställde 5 frågor till Emilia Arvidsson, om vad vi själva och planeten har att vinna på att ta en helt köpfri dag.
Vilka är de främsta anledningarna till att vi ska haka på ”En köpfri dag”?
– Det kan finnas många anledningar till att inte shoppa – miljöfrågan är den som ligger högst på En köpfri dags agenda. Det finns forskning som har räknat ut att att en genomsnittlig svensk krona som spenderas släpper ut 46 gram koldioxid*. Och vi vet att både produktion och konsumtion, så som den ser ut idag, har en stor påverkan på människa och miljö.
(*Enligt konsumtionsrapporten 2019)
Välmåendet ökar av köpstopp
Men det finns också ett annat fokus med dagen, berättar Emilia.
– Det finns många andra köpfria aktiviteter som vi kan hänge oss till utan att öppna plånboken, där välmåendet får sig en skjuts. Vi vet till exempel vikten av goda relationer, vad det gör för vår hälsa. Det är också ett budskap från ”En köpfri dag”: att visa på att det finns mycket att vinna på att ha köpfria dagar, eller till och med år! Ta vara på att komma ut i naturen, ta en långpromenad med en vän, umgås med ditt husdjur om du har något. Spegla dig i andra människor, inte i skyltfönster!
Många skuldsätter sig
Emilia tycker personligen att det är intressant att vi jobbar för fullt, handlar alldeles för mycket och fyller våra hem med prylar och kläder – för att sedan åka till återvinningen och lämna tillbaka de saker vi inte längre vill ha.
– Vi slänger det vi har slitit för i soporna! Vore det inte bättre med en större medvetenhet?Det som också händer i vår tid av konsumtionskultur är att många skuldsätter sig för att kunna lyxkonsumera. Det kom nyligen information om att det är rekordmånga som ansökt om skuldsanering hos Kronofogden, där unga dominerar. Så det är inte bara miljöskadligt – det skapar även ekonomisk oro och liv som förfars för att man tidigt hamnar i en skuldfälla.
Hur stor ”skada” gör egentligen Black friday för klimatet jämfört med en ”vanlig” dag av konsumtion?
– Det finns en prognos från Svensk handel som säger att detaljhandeln kommer omsätta 8,7 miljarder kronor under Black Week. Om vi samtidigt vet att varje spenderad krona ger upphov till koldioxidutsläpp så är det väl rimligt att påstå att Black Friday är en svart fredag för klimatet. Vi ska förstås veta att all konsumtion är inte dålig – vi har second hand, vi har rekonditionerad elektronik. Men jag gissar att de 8,7 miljarderna till största del är nyköp och det är problematiskt.
Emilia Arvidsson har ett brinnande klimatengagemang. (Foto: Asia Pietrzyk)
Varm sommar väckte klimatengagemang
Emilia har som sagt skrivit boken ”Klimatglädje” och varit engagerad i och skrivit om hållbarhets- och klimatfrågor en lång tid nu.
Vad var det som väckte ditt eget klimatengagemang?
– Det var den varma sommaren 2018. Uppe på ovanvåningen där jag bor var det så varmt och jag kände intuitivt att jag ville veta mer om varför det blivit varmare. Jag började söka information och sen började Greta Thunberg att sitta på Mynttorget och strejka. Det var som att många bitar föll på plats och jag ville hela tiden bygga ut min kunskap, som tidigare varit obefintlig. Det var därför jag valde att skriva ”Klimatglädje”, där jag testade åtta klimatutmaningar i mitt eget liv. Och parallellt med det intervjuade jag forskare som hade kunskap på områden som transport, mat, konsumtion och mycket mer. Mitt tidigare köpstopp, som påbörjades som rolig grej 2016, blev nu ännu mer meningsfullt och idag är jag inne på mitt åttonde köpfria år. Det som gör att mitt klimatengagemang håller i sig är också att jag fått många nya likasinnade vänner och bekanta som känner samma sak som jag: vi måste få till en förändring. Det är meningsfullt och viktigt att stå upp för klimatet – unga som vuxna!
Vad är ditt svar till de som tycker att våra enskilda handlingar och livsval som privatpersoner inte gör någon skillnad för klimatet?
– Jag tänker att människor behöver veta vad det är som sker på grund av mänsklig aktivitet. Hur vi äter, hur vi reser, hur vi handlar har direkta konsekvenser för klimatet. Att värna om klimatet innebär också att vi kan se på politiken med nya ögon: vem vill vi ska styra skutan rätt i Sverige? Den enskilda handlingen, hur vi röstar, behöver underbyggas av mer kunskap och glöd för klimatet och miljön. För det är i förlängningen för vår egen skull: en varmare värld får konsekvenser som kommer påverka alla. Och vi vet idag att klimatförändringarna i Sverige går snabbare än globalt. Klimatkrisen är nu, inte sen. Sen behöver vi lägga krut på det som gör mest skillnad – det är därför jag engagerar nästan 7500 personer på Facebook att ställa om till en mer hållbar konsumtion – att påverka andra människor är viktigt! Även journalisten Erika Bjerström har i SVT sagt att hon har haft fel, att det är viktigt vad enskilda personer gör. Alla behövs, så är det.
Slutligen: Vad gör du själv under ”En köpfri dag”?
– Jag börjar dagen med att tanka lite ljus i denna annars så mörka årstid, det blir en promenad i skogen. Sen blir det att skriva på min nästa bok. Jag hoppas kunna träffa en av mina vänner, kanske hämta barnet lite tidigare från fritids och spela något spel. Jag gissar att det kan bli något radioframträdande eller två i och med att jag är talesperson för ”En köpfri dag 2023”, och det budskapet är jag stolt över att jag får förmedla. Mitt fokus generellt, och även denna fredag, är att ta hand om mig och min hälsa. Efter pandemin drabbades jag av en svår depression som nyligen vände och därför har det blivit viktigt med de basala sakerna, såsom sömn, mat och rörelse. Allt detta kan jag ju genomföra utan att ta del av Black Friday!
Tips! Vill du veta mer och engagera dig inom En köpfri dag som i år, 2024, infaller en vecka efter Black Friday, med andra ord den 29 november. Då kan du läsa mer i kampanjens Facebooksida här!