Fler och fler glutenfria alternativ dyker upp på butikshyllorna och glutenfria bröd är på modet. Vi bad näringsexperten Zarah Öberg reda ut hur gluten påverkar oss och varför det kan vara en bra idé att dra ned på intaget.
1. Vad är gluten?
– Gluten är ett protein som finns i sädesslag, såsom vete, korn, råg och i låg mängd i havre. Gluten påverkar kroppens slemhinnor såsom andra proteiner som exempelvis sojaprotein och mjölkprotein. Detta gör att många reagerar på gluten och har svårt att bryta ner det, med resultatet att de får födoämnesintolerans mot gluten och de symtom som detta medför. En av beståndsdelarna (gliadin) i gluten anses dessutom skapa genomsläpplighet i tarmens slemhinna. Idag har vi oerhört mycket högre andel gluten i det vete vi använder, vilket beror på att gluten ger ökad jäskraft och på så vis hjälper industrin i deras jakt efter att producera mera och snabbare. Dock så skapar det stora problem hos oss som är känsliga, då den stora mängden gluten inte kan brytas ner med de enzymer som finns naturligt i råvarorna och i vårt matsmältningssystem.
2. Hur påverkar gluten oss?
– Det är viktigt att känna till att gluten kan påverka på flera olika sätt. Vid glutenintolerans så har man en allergisk reaktion mot gluten, vilket innebär att det medfödda och mycket reaktiva, snabba immunförsvaret reagerar och ger en allergisk reaktion i slemhinnorna. Om du däremot är överkänslig mot gluten, så reagerar det adaptiva, upptränade immunförsvaret, vilket istället innebär att symtomen uppträder sakta, och med en mer kronisk karaktär. Det är den senare reaktionen som är svår att både upptäcka och behandla, eftersom dessa lite diffusa symtom kan vara mindre lätta att tyda.
3. Ökar glutenintoleransen bland vuxna?
– Ja, och ökningen av glutenintolerans beror på många olika saker, såsom att dagens ökade stress ger minskad förmåga att frisätta kortisol (stresshormon som frisätts från binjurarna) vilket gör att vi inte kan hålla nere inflammationer på bra vis. Det beror också på att allt fler har dålig och obalanserad tarmflora, att vi äter mat som är mindre bra för mage/tarm generellt, och att vi som sagt, har mer gluten i det mjöl vi använder. Att allergier och intoleranser ökar är naturligt när vi inte tar hand om oss, och inte har balans i näring och andra av kroppens funktioner.
4. Bör man undvika gluten, tycker du?
– Om man vill undvika gluten eller inte, behöver vara ett beslut från varje enskild individ. Att gluten, och då framförallt gliadin, ger ökad genomsläpplighet i tarmen är givetvis inte bra, oavsett om man har en allergisk reaktion eller intolerans eller ej, men det är framförallt vid problematik som det är viktigt att hela utesluta gluten. De som har mindre besvär kan i många fall använda rotationsdiet (att de äter av allt men bara var tredje dag) och de som har mer ingående besvär med astma, allergier, födoämnesallergier, tarmsjukdomar med mera, kan utesluta det helt och se om de mår bättre eller inte. Liksom jag nämnde ovan, så är det skillnad på allergi och intolerans. Vid allergi skall alltid det man är allergisk emot uteslutas, och vid intolerans, så bör det i alla fall uteslutas tills dess att symtomen och tarmens slemhinna är läkt, vilket kan ta allt från sex månader till många år.
Av Emma V Larsson