Annons

Maria Zihammou: ”Alla kan laga asiatiskt!”

Från Vietnam, via Kina till Thailand och Japan – bokaktuella matprofilen Maria Zihammou tipsar här om hur du lagar asiatisk mat med svensk touch, på rena råvaror. Smakrikt, näringsrikt och inte minst riktigt gott!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 mars, 2023
Maria Zihammou: ”Alla kan laga asiatiskt!”

Från Vietnam, via Kina till Thailand och Japan – bokaktuella matprofilen Maria Zihammou tipsar här om hur du lagar asiatisk mat med svensk touch, på rena råvaror. Smakrikt, näringsrikt och inte minst riktigt gott!

Matjournalisten, matstylisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou växte upp i Åmål i Dalsland men bor numera i Göteborg. Uppväxt i en familj där maten alltid spelat en central roll. Med en norsk mormor som var ”finkokerska” och duktig på det mesta i köket, en morfar som jagade och fiskade, en mamma som älskade fransk mat och en marockansk pappa som lagade aromatisk och smakrik mat, har Maria fått det hon kallar det hon kallar ”sin gränslösa matlagning” i blodet.

– Min mångkulturella bakgrund har verkligen format mig till att njuta av livet. Jag har alltid lagat mycket mat hemma och barnen har fått vara med, där vi ofta lagar enkla saker men alltid från grunden. Som en gryta, den sköter ju sig själv så man kan göra något annat, säger Maria Zihammou.

LÄS OCKSÅ: Food Pharmacy: ”Vi jagar näring i måltiderna”

Mat ska smaka mycket

Nu är Maria, som redan skrivit en rad kokböcker, aktuell med ”Asiatisk mat” (Semic), en kokbok fylld med recept från Asiens alla hörn.

Annons

Bokomslag "Asiatisk mat"

Hur ser din matfilosofi ut, om du måste summera den?

– Mat skall smaka mycket. Jag tycker också om att laga mat med få ingredienser och låta råvaran ta plats. Som när tomater är i säsong; då äter jag massor av just det för då smakar tomaterna som bäst helt enkelt.

Hur ser din relation till just asiatisk mat ut? Och hur upptäckte du de olika rätterna som är med i boken?

– Asiatisk mat är ju så himla gott. Jag har plockat från smakminnen genom åren och valt ut en blandning av rätter från olika länder som jag gillar bäst. Det var svårt att välja men min kompis Rizky som kommer från Indonesien är en inspirationskälla i boken. Jag har med hennes härliga soppa: laksa med koksmjölk, nudlar och massor av smak. Vietnamesisk mat är också en favorit, som köttbullarna med den härliga dippsåsen nouc cham, den är supergod till det mesta.

Annons

LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel

Handlar om att hitta balansen

Har du ett asiatiskt favoritland matmässigt? Kanske även en favoriträtt?

– Japan är ju ett riktigt spännande matland. Jag tröttnar aldrig på vällagad ramen-soppa, där grunden handlar om bra buljong. Det är så himla enkelt att laga en god kycklingbuljong och sedan kan man tillsätta nudlar och olika tillbehör och det man gillar i soppan, som sojapicklade ägg. Eller laga sashimi med rå lax i tunna skivor till kokt ris och wasabimajonnäs, äggen blir verkligen pricken över i till sashimin.

Vilka är dina bästa tips till den som är nybörjare på att laga asiatiskt?

– Alla kan laga asiatiskt, det handlar om att hitta balansen mellan smakerna. Med sälta från soja och fisksås i kombination med några få basråvaror kommer man långt. Som att köpa hem kaffirlimeblad och ha i frysen, de sätter jättemycket smak på till exempel en thaigryta med chili och kokosmjölk. Lime är också en smakförhöjare som med sin fina syra och arom ger massor av smak både som bordskrydda och smaksättning i dressingar och mycket annat.

LÄS OCKSÅ: Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Svenska råvaror med asiatiska kryddor

Är du helt ovan matlagare av asiatisk mat? Välj då ut några rätter att börja med, läs igenom receptet och kör på, tipsar Maria Zihammou.

– Jag har försökt få med många tips i boken; som hur man kokar perfekt ris och vilka nudlar som passar till vad.

Vilka fördelar för hälsa och miljö upplever du att asiatisk mat har över lag?

– Vällagad mat från grunden på bra råvaror är ju mat som man mår bra av. Om man använder svenska råvaror som är i säsong, gärna närproducerade, och kryddar med asiatiska smakbärare så finns det många fördelar som är bra både för miljön och plånboken.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Maria Zihammou

Ålder: 57 år.
Bor: Lägenhet i ett gammalt landshövdingehus i Kungsladugård.
Familj: Ola och barnen Nora, 19 år, och Siri, 16 år
Gör: Kokboksförfattare, matskribent och matkreatör med en ständig nyfikenhet på världens kök.
Så mår jag bra: Jag njuter av att lyssna på musik och samtidigt laga mat och äta tillsammans med familj och vänner. Ofta blir det pappas favoritgryta från Marocko: en mustig kycklingrätt som sköter sig själv med massor av lök och aromatiska kryddor. Jag har alltid gillat att umgås och vill hylla gemenskapen runt matbordet, det får mig att må bra. Och jag tröttnar aldrig på att resa.

Annons