Annons
Annons

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

Redaktionen

16 oktober, 2019
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
Dela inlägget

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken ”Zeinas green kitchen” av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg ”Zeinas kitchen” och sin medverkan i TV.

Annons
Fakta

Fakta

Recepten kommer ur boken ”Zeinas green kitchen” av bloggaren och matprofilen Zeina Mourtada. Zeina Mourtada har med sin välbesökta blogg, Zeinas kitchen, och sin medverkan i olika tv-program.

Ingredienser

Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. Stekt tofu passar utmärkt i denna gryta, om du vill lägga till något. Stek i så fall tärningar av fast tofu i olja, och vänd sedan ner dem i curryn när det återstår tio minuter av koktiden. I det här receptet är det viktigt a använda kokosmjölk av god kvalitet.

800 g kokosmjölk (2 burkar)
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 morötter
1⁄2 zucchini
1–3 msk vegansk röd currypasta
100 g frysta eller färska haricots verts eller sockerärtor
400 g konserverade bambuskott
400 g konserverad minimajs
2 tsk palmsocker alternativt 1 tsk strösocker
3–4 kafir limeblad
Saften från 1 lime
1 tsk salt
Bladen från 3 kvistar söt basilika

Till servering
Kokt ris
Färsk koriander (kan uteslutas) grovhackade jordnötter

Gör så här

Häll häll en av burkarna med kokosmjölk i en stor kastrull, rör om och koka upp. Sänk till medelvärme och låt kokosmjölken puttra utan lock i 20–30 minuter, eller tills cirka hälften av vätskan återstår. Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast i botten. Mjölken ska tjockna och skära sig i ett lager olja samt ett lager kokoskräm. Ibland skär sig mjölken inte, men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar.

Under tiden som det puttrar hackar du vitlöken och skär alla färska grönsaker i medelstora bitar.

Blanda ner den röda curryn i kastrullen med den reducerade kokosmjölken och fräs under omrörning tills det har bildats ännu mer olja. Tillsätt vitlöken och fräs den under omrörning i några sekunder. Vänd ner de skurna grönsakerna i grytan.
Stek grönsakerna lite snabbt under omrörning.
Rör ner resten av kokosmjölken, haricots verts, bambuskott, minimajs, palmsocker, limeblad, limesaft och salt. Låt allt­ sammans koka under lock i 10–15 minuter eller tills grön­sakerna börjar mjukna). Stäng av värmen och blanda ner basilikabladen.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Annons
Annons