Vegetarisk pad thai

Vegetarisk pad thai

Fakta

Receptet kommer från hälsorådgivaren Christopher Haster på Evolutionary Health.

Här kan du läsa en intervju med Christopher Haster om hur man kan stötta kroppens biotransformation, det vill säga dess olika avgiftningsprocesser.

Du har antagligen provat och gillat den traditionella thailändska rätten pad thai, antingen på exotisk resa eller i thai-kiosken runt hörnet.
Här är ett recept i till-tweakad form för att stötta din hälsa och förse dig med rätt sorts kolhydrater, bra fetter och mycket grönsaker.
Gott, lätt – och nyttigt!

 

Portioner: 4

Ingredienser

Sås (3-4 portioner)
1 dl mandelsmör
3 msk kokosolja
1 vitlöksklyfta pressad
0,3 dl juice från citron/lime
0,5 dl nama shouy/ tamari
0,5 dl varmt vatten
1 msk sesamolja
1 msk finhackad ingefära
1 msk alger

Nudlar
Ett eller två paket kelp nudlar
Valfri kål
Zucchini (och, eller morötter)
Gurka
Övriga grönsaker du gillar och har hemma – och gärna är i säsong.

Topping
Mandlar (eller andra nötter)
Vårlök
Groddar
Eventuellt chilikrydda och valfria fröer.

LÄS OCKSÅ: Kål ger skydd mot radioaktiv strålning

Gör så här

Sås
Mixa alla ingredienser väl.

Nudlar
Skölj och/eller koka två paket med kelpnudlar (vita nudlar, trots att kelp är en brunalg).
Skär valfri kål så den blir finskuren, fixa till spriralized zucchini, skala morötter och skär dem i smala strimlor.
Lägg över nudlarna i stekpanna eller annan form och rör samman med grönsakerna.
Du kan steka blandningen lätt om du vill – eller behålla grönsakerna råa.
Se till att såsen täcker alla grönisar och ge dem gärna en lätt skedmassage. Lägg även till smalskuren gurka. Rör runt.

Topping
Hacka en handfull mandlar, eller valfri andra nötter, och ha gärna på även vårlök, groddar och eventuellt chili för att höja temperaturen.

Tips!
För att göra en fylligare rätt med fler kalorier, servera med fullkornsris blandat med en handfull olika fröer, till exempel av typen solros, pumpa och sesam.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från hälsorådgivaren Christopher Haster på Evolutionary Health.

Här kan du läsa en intervju med Christopher Haster om hur man kan stötta kroppens biotransformation, det vill säga dess olika avgiftningsprocesser.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!