Detox. Alla har vi hört ordet – men vad innebär det egentligen, hur tusan gör man och varför är det så viktigt?
Kurera frågade en av Sveriges förmodligen mest kunniga på området, hälsorådgivaren och näringsnörden Christopher Haster.
Januari är en månad det alltid ska snackas detox, kanske du tänker? Ja, det stämmer faktiskt eller åtminstone är det precis det upplägget Kurera ofta haft. Detox = nystart på något sätt.
Men varför är det egentligen så?
En nystart för kropp och knopp
Kurera ställde frågan till Christopher Haster, som driver hälsoföretaget Evolutionary Health där han i samarbete med olika företag och organisationer arbetar med att sprida kunskap, inspirera till aktiva hälsoval och att stötta människor på vägen mot ett hälsosammare liv.
– Att prioritera sig själv och fokusera på att detoxa då och då är bland det viktigaste du kan göra för din hälsa. Man rensar systemet och ger kroppen – och knoppen – en nystart. Om människor förstod vilka underverk en detox kan göra för ens kropp skulle gissningsvis alla göra det, säger han till Kurera.
Han utvecklar:
– En förenklad rot till många av dagens kroniska hälsoproblem är att vi helt enkelt är förstoppade, kroniskt inflammerade och förgiftade. En bra genomförd detox kan förbättra alla dessa aspekter avsevärt.
LÄS OCKSÅ: Dags för detox – 9 supertips
Brinner för näring
Christopher Haster brinner för att inspirera människor till insikten om att en viktig nyckel till god hälsa är ett holistiskt perspektiv – och att inte förringa vikten av bra näring. Denna passion blir väldigt tydlig när man tittar på hans meritlista.
Christopher Haster har bland annat en masterutbildning i Vegan and Live Food Nutrition från Tree of Life i USA (som drivs av läkaren och rawfood-förespråkaren MD Gabriel Cousens) och många års erfarenheter och framgångshistorier att dela med sig av. Bland annat har han matcoachat USA:s damlandslag i fotboll och tagit veganmat till Peru, där han i Lima startade ett lunchhak som av ett amerikanskt resemagasin blev utsedd till Perus bästa vegetariska restaurang 2015. Han har även undervisat i mat-hållbarhet-hälsa på ISSR (internationella skolan i Stockholm) samt varit privatkock hemma hos en framgångsrik svensk miljardär som ville få kontroll på sitt kroniska tarmproblem och samtidigt förbättra sin familjs hälsa.
Näring är helt enkelt Christopher Hasters område. Och till stor del således även den ”icke-näring” (till exempel toxiska ämnen) som vi oönskat får i oss – helt ovetandes.
Gifter blir kvar i vår kropp
I vår vardag exponeras vi för allt fler gifter och kemikalier. Vi får dem i oss genom nästan allt vi gör – och äter. Sedan blir en del kvar där – och riskerar att börda vår kropp på olika sätt. Bland annat visar en rapport från Världshälsoorganisationen WHO att denna ökade exponering är en av de främsta orsakerna bakom ökningen av många av flera sjukdomar, som till exempel bröstcancer.
Innebörden av att ”detoxa sig”
Ordet detox syftar till att man går in och aktivt försöker stötta kroppens biotransformation, det vill säga dess olika avgiftningsprocesser. Processer som bland annat kan handla om att omvandla fettlösliga gifter till vattenlösliga, om leverns reningsprocess eller om att försöka bli av med blockeringar i avgiftningsfunktionen som beror på någon näringsbrist. Till exempel.
Christopher Haster förklarar:
– Till exempel själva metabolismen, matsmältningen och cellförnyelsen kräver att slaggprodukter forslas ut på ett effektivt sätt genom våra utrensningsorgan, det vill säga mage, lever, lymfan, njurar, lungor, hud etcetera. Genom att detoxa hjälper man på naturlig väg dessa utrensningsprocesser att bli mer effektiva.
LÄS OCKSÅ: Läckande tarm – starten för ohälsa
Så går det till
Sätten att detoxa är dock många och för en nybörjare kan det vara förvirrande att veta hur man egentligen bör gå till väga.
– Allt som egentligen förbättrar vår nuvarande livsstil är oftast automatiskt detoxande, det vill säga renande. Så hur man bör gå till väga beror lite på var man befinner sig kroppsligt.
– Efter till exempel jul- och nyårshelgerna kan nog många av oss bekänna sig skyldiga till en viss ökning av godsaker och onyttigheter. Bara genom att gå tillbaka till vår “vanliga”, gissningsvis något sundare kost, är då faktiskt ett sätt att detoxa oss. Rent krasst, förklarar Christopher Haster.
Kost och tillskott
Men känner man sig manad till något åtminstone lite mer avancerat än så, vilket du som läser denna artikel gissningsvis gör, bör man först bestämma sig för med vilken intensitet man vill utföra detoxen, menar han.
– En del tar verkligen tjuren vid hornen, går och all-in och rider ut de utrensningssymtom som eventuellt uppkommer. Andra trivs bättre med att göra en gradvis förändring, läs förbättring, och börjar med att plocka bort och ersätta vissa livsmedel. Då tar man bort till exempel alkohol, kaffe, socker, mejeri och vissa spannmålsprodukter. Alltså sådant som automatiskt medför en rening. Den uteslutna kosten byter man då helst ut mot ekologiskt frukt och grönt och kanske lägger man till vissa kosttillskott, som särskilda vitaminer, stöttande aminosyror eller till exempel mikroalgen Chlorella som är bra på att absorbera gifter.
Han fortsätter:
– Vilket man väljer beror på personlighet, tidigare erfarenhet, hälsohistorik och givetvis målsättning. Vissa vill gärna rena kroppen från tungmetaller och toxiner medan andra i första hand vill tappa några kilon. Men allt är möjligt!
LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: “Vi står och faller med vår näringsstatus”
Hur råder du en komplett nybörjare att göra?
– Börja med råden (se faktaruta). Ett bra nästa steg skulle kunna vara att under en dag varje eller varannan vecka köra en 24-36 timmars fasta på enbart vätska. Då helst på bara vatten eller juice utan fibrer. Alltså ingen smoothie utan bara frukt och grönsaker som körs i en slow juicer snarare än i en blender/mixer. Detta mycket för att initialt se hur du upplever ditt mående utan att äta. Övriga tid lever du som vanligt.
– Det finns också mer eller mindre färdiga detoxprogram att ta till för den som är intresserad. Detta kan man bara fråga efter på en hälsokostaffär.
I vilken omfattning detoxar du själv?
– Jag själv kan definitivt upplevas som rätt extrem men så brinner jag ju också verkligen för ämnet och förstår dess hälsofördelar.
– Vid sidan av att alltid äta en till 99 procent plantbaserad och ekologisk kost tycker jag mycket om att fasta. Två gånger per år kör jag en sju dagar lång grönjuice-fasta. Där går jag all in, enligt ett schema som även innehåller torrborstning av hud, dagliga tarmsköljningar, specialtillskott, yoga, bastu och promenader, säger han och fortsätter:
– Jag tillbringar även mycket egentid i naturen och har jag möjlighet gör jag en så kallad ”spirit quest” (själsresa. Reds. anm.) i ensam regi uppe i ljuset i de norrländska skogarna.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Christopher Haster.
Ålder: 39 år.
Bor: Bromma, Stockholm.
Familj: Sambon Elin och barnen Leon 7 år och Lovie sju månader.
Sysselsättning: Holistisk hälsorådgivare och yogainstruktör.
Driver företaget Evolutionary Health där han bland annat föreläser för storföretag som NCC och konsultar restauranger i vegetariska omställningar.
Kuriosa:
Har tidigare varit landslagslöpare, hängiven surfare samt bott i Peru under närmare ett decennium, där han ägt ett hus djupt inne i Amazonas djungler.
Under en tid var han även en av Perus mest kända manliga fotomodeller – men det är en helt annan historia.
Christopher Hasters bästa detoxtips
1. Skippa ett mål per dag.
2. Drick mycket vätska – av hälsosam art. Färgglada juicer och smoothies med låg sockerhalt.
3. Ät mer av färgrika grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.
4. Ät mindre socker/bröd/pasta/halvfabrikat samt animalier som kött och mejeri.
5. Rör på dig.
6. Sov minst sju timmar per natt.