Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka

Med en växande befolkning och inför en hotande klimatkris behöver vi tänka om när det kommer till kosten för både hälsans och miljöns skull. Det menar 37 forskare från olika inriktningar som i en rapport som släpptes förra veckan gick ut med uppmaningar om att bland annat dra ned på köttet. Vi har talat med Sophie Bohnstedt som bloggar om mat och miljö på Kurera och frågat om råd.

Nyligen släpptes en rapport författad av 37 forskare från olika bakgrund som menar att vi måste ändra vår kost radikalt om vi vill rädda både miljön och vår hälsa. De kroniska välfärdssjukdomarna bara ökar och en färsk undersökning visar att 50 procent av svenskarna numera är överviktiga. I samband med att rapporten släpptes hölls ett rundabordssamtal på Stockholm Recilience Center där deltagare från flera myndigheter och departement diskuterade hur man ska gå tillväga för att skapa den omställning som efterfrågas.

Omställning för planeten och hälsan
I rapporten “Our Food In The Anthropocene” även kallad EAT-rapporten som publicerades i The Lancet finns förslag på radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och som Kurera rapporterat tidigare menar forskarna att det krävs en stor omställning av både jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat.

 

Sophie Bohnstedt som driver bloggen ”Mat för hälsan och planeten” på Kurera är utbildad nationalekonom med naturresursinriktning och drivs av ett stort engagemang i frågan. Vi frågade hur hon ser på rapporten och vilken väg vi måste gå.

Hur tänker du kring rapporten som släpptes nyligen som säger att vi behöver ändra kosten?
– Det är en väldigt viktig rapport. Medvetna matval är ett av de mest avgörande stegen vi som individer kan ta för oss själva, andra människor, djur, naturresurser och klimat.

Ekologisk vs konventionell odling
Vad som är mest klimtsmart, ekologisk eller konventionell odling med bekämpningsmedel har debatterats flitigt senaste tiden. Sophie Bohnstedt menar att det är av stor vikt att välja ekologisk mat som gärna dessutom får vara närproducerad och i säsong. Det är den totala miljöbelastningen som räknas menar hon. Transporten utgör en mindre del av den totala miljöbelastningen, medan produktionssättet utgör en större del.
– Ekologisk odling ger dessutom drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling, säger Sophie.

Hon instämmer även i rapportens slutsats att matsvinnet måste ned.
– Av all den mat som produceras i världen kommer en tredjedel slängas.
Vi behöver bland annat ändra vår syn på datummärkningar och standarden när det kommer till färg och form menar Sophie som även slår ett slag för att utnyttja hela råvaran och att äta upp sina rester.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Hur behöver vi tänka kring kosten enligt dig?
– Mycket av den mat som är naturresurs- och klimatvänlig, är även bra för vår hälsa. Vi mår bra av att äta växtbaserat och minska på mejerivaror och kött från djur uppfödda på spannmål, säger Sophie som menar att vi behöver lägga om vår kost för att minska risken att utveckla till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdom och allergier.

Genom att välja ekologisk mat minskar dessutom risken att få i sig bekämpningsmedel som – bland annat genom cocktaileffekten – kan orsaka ökad risk för infertilitet, allergier och cancer. Vi minskar också risken att få i oss hormonstörande ämnen något som utöver biologisk mångfald är ett tungt argument för att satsa mer på ekologisk odling. Dessutom är det mer näringsrikt menar Sophie.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent

Vad är den största utmaningen tror du?
– Att bryta vanor och göra tillagningen av den miljövänliga och nyttiga maten mer bekväm, rolig, variationsrik och god säger Sophie som är positiv till utvecklingen med veganalternativ och veganrätter. Samtidigt varnar hon för att veganalternativen i affärerna kan innehålla ingredienser som är tveksamma för hälsan.
– Men det blir bättre och bättre. Jag tror också kockar och entreprenörer som kan inspirera till en mer hälsosam och miljövänlig matlagning kan göra stor skillnad.
Sophie efterlyser också större engagemang från politikerhåll.
– Men för att de ska våga driva igenom sin politik behöver de tydligare stöd från folket, säger Sophie som menar att det behövs fler styrmedel som både uppmuntrar och tvingar oss att äta mer naturresurs- och klimatvänligt.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Sophie Bohnstedt

Hur äter du själv?
– Hemma äter jag helst veganskt, men inkluderar gärna ekologiska närproducerade ägg som jag köper från marknaden här på Mallorca där vi bor samt musslor. Ibland äter jag miljöcertifierad makrill. Den fångas i säsong, ligger långt ner i näringskedjan och är en fisk som inte är utrotningshotad. Jag äter mycket rotfrukter, kål och lök, olika svampar och kryddar gärna med torkade och färska örter. Jag bakar gärna glutenfritt bröd och gör smarriga vegandesserter sötade med dadlar. Jag köper i stort sett allt ekologiskt, och gärna närproducerat.
Sophie berättar vidare att hon försöker äta efter säsong och strävar efter minimalt med svinn samt att hon komposterar eventuellt matavfall. Utöver det blötlägger och tryckkokar hon baljväxter för att minska antinäringsämnen som fytinsyra och lektiner samt att hon undviker mejeriprodukter.
– Mejeriindustrin bidrar liksom köttindustrin till stor negativ naturresurs- och klimatpåverkan. Dessutom separeras i regel kon från sin kalv direkt eller inom tre dagar efter födseln som i kravmärkt mjölk, vilket jag inte tycker är ok. Jag tror inte heller att komjölk med dess uppsättning av hormoner och andra inflammationsökande substanser är bra ur hälsoperspektiv.

Tips på bra livsmedel
• Baljväxter orsakar i snitt 100 gånger lägre klimatutsläpp per kalori jämfört med nötkött.
• Rotfrukter, kål och lök är några av de minst klimatkrävande råvaror vi kan äta. De odlas ofta på friland och inte i växthus vilket ger mindre påverkan.
• Alger och miljömärkta musslor är ett bra miljöval. Musslor betar växtplankton och en positiv bieffekt med musselodlingar är minskad övergödning.
• Fisk och skaldjur, det finns flera bra fiskeguider för vad som utgör ett hållbart fiske.
Följ Sophies blogg för fler tips på hur du kan äta bättre för både hälsan och miljön.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Glad kvinna

”Känslor är inget flum – de är logiska”

Krönikan

Länge har den gängse synen på våra känslor varit att de kan och ska kontrolleras. Känslor har ansetts oberäkneliga och onödiga, precis som blindtarmen. Men känslor är inget flum, utan de är vårt styrsystem, och om vi inte lyssnar till dem så påverkar det såväl vår psykiska som vår fysiska hälsa, skriver Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg i sin krönika.

Solveig Hagström

Hon skyddar ögonen med blåbär

Intervju

Hennes mamma hade problem med gula fläcken vilket gjorde synen sämre. När Solveig Hagströms båda systrar började äta tillskott med blåbär, ville hon också prova. Idag är hon nästan åttio år och har inga problem med synen – mörkerseendet har till och med blivit bättre.