Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka | Kurera.se

Bästa maten för hälsan och planeten – så behöver vi tänka

Med en växande befolkning och inför en hotande klimatkris behöver vi tänka om när det kommer till kosten för både hälsans och miljöns skull. Det menar 37 forskare från olika inriktningar som i en rapport som släpptes förra veckan gick ut med uppmaningar om att bland annat dra ned på köttet. Vi har talat med Sophie Bohnstedt som bloggar om mat och miljö på Kurera och frågat om råd.

Nyligen släpptes en rapport författad av 37 forskare från olika bakgrund som menar att vi måste ändra vår kost radikalt om vi vill rädda både miljön och vår hälsa. De kroniska välfärdssjukdomarna bara ökar och en färsk undersökning visar att 50 procent av svenskarna numera är överviktiga. I samband med att rapporten släpptes hölls ett rundabordssamtal på Stockholm Recilience Center där deltagare från flera myndigheter och departement diskuterade hur man ska gå tillväga för att skapa den omställning som efterfrågas.

Omställning för planeten och hälsan
I rapporten “Our Food In The Anthropocene” även kallad EAT-rapporten som publicerades i The Lancet finns förslag på radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och som Kurera rapporterat tidigare menar forskarna att det krävs en stor omställning av både jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat.

 

Sophie Bohnstedt som driver bloggen ”Mat för hälsan och planeten” på Kurera är utbildad nationalekonom med naturresursinriktning och drivs av ett stort engagemang i frågan. Vi frågade hur hon ser på rapporten och vilken väg vi måste gå.

Hur tänker du kring rapporten som släpptes nyligen som säger att vi behöver ändra kosten?
– Det är en väldigt viktig rapport. Medvetna matval är ett av de mest avgörande stegen vi som individer kan ta för oss själva, andra människor, djur, naturresurser och klimat.

Ekologisk vs konventionell odling
Vad som är mest klimtsmart, ekologisk eller konventionell odling med bekämpningsmedel har debatterats flitigt senaste tiden. Sophie Bohnstedt menar att det är av stor vikt att välja ekologisk mat som gärna dessutom får vara närproducerad och i säsong. Det är den totala miljöbelastningen som räknas menar hon. Transporten utgör en mindre del av den totala miljöbelastningen, medan produktionssättet utgör en större del.
– Ekologisk odling ger dessutom drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling, säger Sophie.

Hon instämmer även i rapportens slutsats att matsvinnet måste ned.
– Av all den mat som produceras i världen kommer en tredjedel slängas.
Vi behöver bland annat ändra vår syn på datummärkningar och standarden när det kommer till färg och form menar Sophie som även slår ett slag för att utnyttja hela råvaran och att äta upp sina rester.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Hur behöver vi tänka kring kosten enligt dig?
– Mycket av den mat som är naturresurs- och klimatvänlig, är även bra för vår hälsa. Vi mår bra av att äta växtbaserat och minska på mejerivaror och kött från djur uppfödda på spannmål, säger Sophie som menar att vi behöver lägga om vår kost för att minska risken att utveckla till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdom och allergier.

Genom att välja ekologisk mat minskar dessutom risken att få i sig bekämpningsmedel som – bland annat genom cocktaileffekten – kan orsaka ökad risk för infertilitet, allergier och cancer. Vi minskar också risken att få i oss hormonstörande ämnen något som utöver biologisk mångfald är ett tungt argument för att satsa mer på ekologisk odling. Dessutom är det mer näringsrikt menar Sophie.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent

Vad är den största utmaningen tror du?
– Att bryta vanor och göra tillagningen av den miljövänliga och nyttiga maten mer bekväm, rolig, variationsrik och god säger Sophie som är positiv till utvecklingen med veganalternativ och veganrätter. Samtidigt varnar hon för att veganalternativen i affärerna kan innehålla ingredienser som är tveksamma för hälsan.
– Men det blir bättre och bättre. Jag tror också kockar och entreprenörer som kan inspirera till en mer hälsosam och miljövänlig matlagning kan göra stor skillnad.
Sophie efterlyser också större engagemang från politikerhåll.
– Men för att de ska våga driva igenom sin politik behöver de tydligare stöd från folket, säger Sophie som menar att det behövs fler styrmedel som både uppmuntrar och tvingar oss att äta mer naturresurs- och klimatvänligt.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Sophie Bohnstedt

Hur äter du själv?
– Hemma äter jag helst veganskt, men inkluderar gärna ekologiska närproducerade ägg som jag köper från marknaden här på Mallorca där vi bor samt musslor. Ibland äter jag miljöcertifierad makrill. Den fångas i säsong, ligger långt ner i näringskedjan och är en fisk som inte är utrotningshotad. Jag äter mycket rotfrukter, kål och lök, olika svampar och kryddar gärna med torkade och färska örter. Jag bakar gärna glutenfritt bröd och gör smarriga vegandesserter sötade med dadlar. Jag köper i stort sett allt ekologiskt, och gärna närproducerat.
Sophie berättar vidare att hon försöker äta efter säsong och strävar efter minimalt med svinn samt att hon komposterar eventuellt matavfall. Utöver det blötlägger och tryckkokar hon baljväxter för att minska antinäringsämnen som fytinsyra och lektiner samt att hon undviker mejeriprodukter.
– Mejeriindustrin bidrar liksom köttindustrin till stor negativ naturresurs- och klimatpåverkan. Dessutom separeras i regel kon från sin kalv direkt eller inom tre dagar efter födseln som i kravmärkt mjölk, vilket jag inte tycker är ok. Jag tror inte heller att komjölk med dess uppsättning av hormoner och andra inflammationsökande substanser är bra ur hälsoperspektiv.

Tips på bra livsmedel
• Baljväxter orsakar i snitt 100 gånger lägre klimatutsläpp per kalori jämfört med nötkött.
• Rotfrukter, kål och lök är några av de minst klimatkrävande råvaror vi kan äta. De odlas ofta på friland och inte i växthus vilket ger mindre påverkan.
• Alger och miljömärkta musslor är ett bra miljöval. Musslor betar växtplankton och en positiv bieffekt med musselodlingar är minskad övergödning.
• Fisk och skaldjur, det finns flera bra fiskeguider för vad som utgör ett hållbart fiske.
Följ Sophies blogg för fler tips på hur du kan äta bättre för både hälsan och miljön.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.