En mättande och mumsig linssoppa med smak av Indien och en touch av svensk svampskog.
Portioner: 6
Ingredienser
(Allt bör vara ekologiskt i den mån det går att hitta)
6 dl röda linser
4 st röda och 4 st gula lökar
4 st mindre vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 1/2 tärning grönsaksbuljong el motsvarande i pulverform
1,5-1,8 dl vatten
1 tsk salt
2 msk Dahl Masala (indisk linskrydda som finns på Veda lila till exempel)
1/2 tsk malda korianderfrön
1/2 tsk paprikapulver
En knivsudd med grön Thaikrydda
1/2 tsk senapsfrön
3 rejäla msk Ajvar relish
500 gr mjuka soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
2-3 dl av din egen hemplockade skogssvamp, jag använde mina frysta höstkantareller
1 citron
Rostade pumpafrön
Gör så här
Skölj linserna i ett durkslag och rensa bort fula skal. Låt ringa av så länge.
Skölj också de soltorkade tomaterna och blötlägg dem en kortare stund för att få bort eventuell syra och mjukgöra dem mer.
Skala och finhacka lökarna och pressa vitlöken.
Hetta upp oljan i din gryta eller soppkastrull och strö över kryddorna. Låt dem fräsa tills det börjar dofta Indien.
Tillsätt lökhacket, vitlöken och rör om.
Klipp ned de soltorkade tomaterna, tillsätt Ajvar och tomatpurén.
Häll därefter i linserna, smula ned buljongtärningarna och häll på 1,5 dl vatten.
Rör om och småputtra under lock i 15 minuter och tillsätt sedan en påse av din hemplockade svamp och låt koka i ytterligare 5 minuter.
Kolla om soppan är tillräckligt mosig för din smak, annars späd med lite mer kokande vatten för att göra den lösare.
Smaka av om saltet räcker och till sist pressa ned saften ur en hel citron innan du ska äta.
Har du pumpafrön kan man rosta dem en stund i torr panna och slänga över också.
Serveras med Finn Crisp eller annat knäcke med en mjölkfri valnötsost till och citronvatten därtill.
Njut sedan av att ha blivit förflyttad till Indien med en touch av den svenska svampskogen!
Namaste.