Annons

Så slipper du problem med matsmältningen

Problem med magen är den vanligaste orsaken till att vi söker läkarvård. De flesta problem uppstår då vi inte kan smälta och ta upp maten på ett effektivt sätt. Kureras näringsexpert Zarah Öberg berättar mer.

Redaktionen

1 december, 2012
Så slipper du problem med matsmältningen
Dela inlägget

Problem med matsmältning blir allt vanligare, med ett stort antal symtom som följd. Bra matsmältning är en nödvändighet för ett fullgott näringsupptag, för att vi ska kunna smälta maten och på så sätt också ha god tarmflora. Kureras näringsexpert Zarah Öberg berättar mer.

En matsmältning som fungerar som den ska förutsätter också att vi äter i lugn och ro eftersom matsmältningen kräver att vårt nervsystem står i OFF-läge, det vill säga att vi har ett parasympatiskt påslag. Oftast gör vi tvärtom och äter i farten, i stress och/eller genom att tugga maten mindre noggrant.

Vad som skapar problematik
Matsmältningskanalen börjar redan i munnen, där det enzym som bryter ner kolhydrater (amylas) frisätts, tillsammans med saliv. För god nedbrytning/spjälkning av kolhydrater, behöver alltså maten blandas med saliven och således även de enzymer som påverkar nedbrytningen. Dåligt tuggad mat, eller felaktigt pH-värde i munnen kan minska denna förmåga, vilket skapar problematik i nedbrytningen av kolhydrater. Kroppen har visserligen en extra funktion för nedbrytning av kolhydraterna då det även frisätts amylas från bukspottkörteln när maten kommer ner i tolvfingertarmen. Denna funktion kräver dock att du har en bukspottkörtel som är frisk och stark, så att den kan producera den mängd enzymer som krävs.

Sämre frisättning på grund av stress
Väl nere i magsäcken, frisätts saltsyra tillsammans med det ämne som binder B12, intrinsic factor, samt det enzym som bryter ner proteiner, pepsin. Saltsyran används för att bryta ner maten, men även som skydd mot mikrober som vi vill eliminera innan de kommer ner i tarmen. Dålig frisättning av saltsyra på grund av stress eller intag av protonpumpshämmande mediciner skapar således inte bara sämre nedbrytning av maten, utan även större risk för att virus, bakterier, svamp och parasiter tar sig ner i vår tarm.

Kan bidra till candidaöverväxt
När den nedsmälta maten kommer ner i början av tunntarmen, tolvfingertarmen, basas den upp av bikarbonatjoner från bukspottkörteln, samtidigt som gallan hjälper till att bryta ner fetter till fria fettsyror. I tunntarmen tas även näringen upp, förutsatt att matmassan är tillräckligt nedsmält till sina minsta byggstenar, aminosyror, glukos och fria fettsyror. Proteiner som inte är tillräckligt nedbrutna börjar annars producera endotoxiner, dvs. dåliga bakterier som producerar gifter som sedan absorberas av tarmens slemhinna ut i blodet. Kolhydrater som inte smälts ner ordentligt bidrar ofta till candidaöverväxt, och fettsyror som inte spjälkas, passerar oftast genom systemet utan att kunna tas upp.

Annons

Symtombilden för dålig matsmältning
Dålig tarmflora grundar sig således i flera olika saker, såsom återkommande stress, att maten tuggas för dåligt, att vi äter utan en rofylld miljö, att vi har brist på enzymer och saltsyra, tillväxt av dåliga bakterier, överväxt av candida, bakterier, parasiter etcetera som passerar vår barriär i magsäcken och så vidare.
Symtombilden för dålig matsmältning är främst dåligt näringsupptag, försämrad ork och energi, generella magproblem och magsmärtor, tarmsjukdomar såsom ulcerös colit, morbus crohns och IBS, diarré och/eller förstoppning, födoämnesallergier med mera.

Zarah Öberg
Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Känner du igen dig?
Känner du igen dig i symtombilden ovan? Uppsök gärna en näringsterapeut som kan hjälpa dig med en personligt anpassad plan. Läkning av tarmen kräver främst mineraler som zink och kalcium, aminosyran glutamin och en kost som är varierad och ren från tillsatser, socker, vete-, soja- och mjölkprodukter. Matsmältningen kan förbättras avsevärt med enzymer som stöd för matens nedbrytning, samt HLC (saltsyra) om detta behövs. Vanligtvis så är saltsyra ett tillskott som man endast ger i vissa sammanhäng, och ofta kan ett stort glas citronvatten innan måltiderna eller bitterörter ha en finare effekt på pH-värdet och frisättningen av saltsyra. Komplettera också med en riktigt stark och bra probiotika för tarmens bakterieflora, samt antiinflammatoriska örter som gurkmeja (curcumin) och ingefära. Tänk på att matsmältningen kan förbättras avsevärt genom att du tuggar maten bättre, genom att du äter i lugn och harmoni och att du väljer mat som är läkande istället för processad mat som skapar problem i kroppen.

Av Zarah Öberg

Annons
Fakta

Rekommendationer

Rekommendation vid matsmältningsproblem:

Enzymer till måltiderna för matsmältning
Enzymer mellan målen för nedbrytning av slagg, candida och endotoxiner
Pau Darco-té för eliminering av mikrober
Vitlökskapslar vid candidaöverväxt
Probiotika för återställning av tarmfloran
Tugga maten noga
Ät i lugn och ro
Ät varierat, gärna basisk kost och undvik allergener som soja, mjölk och vete

Vid läckande tarm:

Komplettera ovan nämnda rekommendation med glutamin, zink och en multimineral
Om glutamin är för starkt, kan lakritsrot passa bättre till en början.
Komplettera med B12 och näringsstöd från en bra multivitamin

Annons