I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.
Han kommer inte exakt ihåg när magen började bli orolig, men den har varit problematisk i ganska många år. Först var det inte så märkvärdigt. Det blev lite bubbligt och bullrigt efter maten, ibland gjorde det ont. Men när Marcus Hedström, som arbetar som rektor på en skola i Luleå, behövde planera in sina toalettbesök beroende på vilken aktivitet de skulle ha på jobbet, då började magen bli ett större problem.
– Det är inte roligt när vardagslivet blir begränsat för att magen krånglar. Först tittade jag över mina matvanor för att undersöka om det var något jag inte tålde. Jag plockade bort livsmedel efter livsmedel. Det alla pratade om var gluten- och laktosintolerans, så jag började i den änden. Ofta blev jag bra i några dagar och då trodde jag att jag äntligen hittat de som skapade oron i magen, men sen kom alltid problemen tillbaka, berättar Marcus.
Läkarna hittade inga fel
Han provade också LCHF-dieten, men av den feta kosten mådde han riktigt dåligt och slutade med en gång. När inte de olika kostomläggningarna fungerade, testade sig Marcus fram bland egenvårdsprodukter som lovade hjälp för magen. Det var samma sak där. Han märkte skillnad i två-tre dagar och gladdes åt att han äntligen hittat rätt, men sen blev det samma fart på magen igen.
– Jag har varit till doktorn flera gånger och gjort olika undersökningar. Men de har inte hittat något fel på mig, säger Marcus.
LÄS OCKSÅ: Problem med matsmältningen? Här är två knep som hjälper
Var väldigt skeptisk
För snart ett år sedan fick hans fru Jenny höra talas om matsmältningsstödet Ergozyme och bad Marcus prova. Ergozyme innehåller ett brett spektrum av enzymer, goda bakterier, aloe vera och noga utvalda örter som är bra för magen.
– Jag var väldigt skeptisk och kanske lite uppgiven. Varför skulle det här preparatet fungera när ingenting annat hade hjälpt mig tidigare. Men jag hade ju ingenting att förlora, så jag provade. Första dagarna blev det bättre, precis som förut. Men när jag tagit produkten i en vecka och magen mådde bra, då förstod jag att nu hade jag faktiskt hittat rätt. Min mage fungerar fortfarande bra tack vare Ergozyme-tabletterna.
LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa
Har en svaghet
Marcus tycker själv att han äter en bra och sund kost. Som före detta kock lagar han familjens mat med bra råvaror. Den enda svaghet han har är att han gillar kött och äter han en stor köttbit till middag så märker han ibland att matsmältningen inte riktigt fungerar som den ska.
– Man måste ju få ha någon last. Jag är hälsosam i övrigt. Äter jag mycket kött så tar jag två ergozymetabletter och det brukar hjälpa, säger Marcus.
LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem
Värdena blev mycket bättre
Han har också märkt att hans mage blir mer orolig när han stressar på jobbet. På semestern är magen lugnare. Efter att ha tagit matsmältningsstödet några månader blev Marcus kallad till en efterkontroll hos sin läkare. Hans prover var betydligt bättre och bland annat hade markören för inflammation halverats. På vårdcentralen ville man försäkra sig om att Marcus inte hade fått chrons sjukdom eller ulcerös colit.
– De här tabletterna är ju rena mirakelmedlet för mig. Jag har rekommenderat dem för alla jag vet har problem med magen. För en del har det fungerat bra och för andra inte alls. Om de hjälper eller inte beror förstås på den grundläggande orsaken. Jag är i alla fall glad över att jag efter så många år kunde få ordning på min mage, säger Marcus.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Marcus Hedström
Ålder: 44 år.
Bor: Luleå.
Familj: Gift med Jenny, har två söner
på 7 år och 10 år.
Yrke: Rektor på en skola med årsklass 4 till 9.
Fritidsintresse: Periodare när det gäller träning men gillar att löpträna och spela innebandy. Tycker om att följa sport på TV och de lokala lagen i Luleå.
Hälsomotto: Att ha en positiv
syn på livet.
Enzymer för matsmältning
Enzymer är proteiner som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen. Olika enzymer har olika egenskaper och funktioner. En enda liten cell i vår kropp kan innehålla hundratals olika enzymer. Enzymer hjälper också till att reglera hastigheten i olika processer i kroppen.
Vi behöver enzymer för att bryta ner maten som består av olika kemiska strukturer och det är dessa strukturer som behöver brytas ner till små beståndsdelar för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen. Enzymerna klipper banden mellan de kemiska strukturerna och maler sönder ämnena. Hormoner, vitaminer och mineraler kan inte fungera i kroppen utan enzymer.
Enzymer är en viktig del i maten och enzymerna smälter upp till 75 procent av den mat vi äter. En del hävdar att matenzymer är känsliga för värme och förstörs vid upphettning över 48 grader. Därför kan det vara viktigt att tänka på att äta en del råa frukter och grönsaker. Om du tycker om att äta mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera.
Kroppens egen enzymtillverkning blir långsammare med åldern. Då är det viktigt att vi ser till att få i oss enzymer via kosten. Det får vi när vi äter frukt och grönsaker. Enzymerna gynnar immunförsvaret så det finns många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer. För den som upplever att matsmältningen inte fungerar som den ska så kan ett extra enzymtillskott hjälpa kroppen att bryta ner kosten.
ERGOZYME
Innehåller ett brett spektrum av enzymer som papain, bromelain, pepsin, amylas, proteas, laktas, lipas och cellulas. Den innehåller även protiotika samt ett örtkomplex och aloe vera. Tillsammans verkar de alla för god maghälsa och bra matsmältning.
Kroppens matsmältningsenzymer:
• Amylas tillverkas i bukspottskörteln och finns i saliven. bryter ner stärkelse
• Proteas är växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
• Pepsin tillverkas och förekommer i magsäcken där det bryter ner protein.
• Laktas finns i tarmslemhinnan och bryter ner mjölksocker.
• Lipas bildas framförallt i bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen där det bryter ner fett.
• Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt.
• Bromelain finns i ananasens stam och juice. Det är ett effektivt enzym som bryter ned protein och hjälper till att förbättra matsmältningen i både magsäcken och tunntarmen.
• Papain finns i papayafrukt och hjälper kroppen bryta ned protein. Papain och Bromelain har båda två goda effekter på inflammationer och gynnar immunförsvaret.