Marcus Hedström

Foto: Maria Fäldt

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Marcus Hedström

Ålder: 44 år.
Bor: Luleå.
Familj: Gift med Jenny, har två söner
på 7 år och 10 år.
Yrke: Rektor på en skola med årsklass 4 till 9.
Fritidsintresse: Periodare när det gäller träning men gillar att löpträna och spela innebandy. Tycker om att följa sport på TV och de lokala lagen i Luleå.
Hälsomotto: Att ha en positiv
syn på livet.

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

Han kommer inte exakt ihåg när magen började bli orolig, men den har varit problematisk i ganska många år. Först var det inte så märkvärdigt. Det blev lite bubbligt och bullrigt efter maten, ibland gjorde det ont. Men när Marcus Hedström, som arbetar som rektor på en skola i Luleå, behövde planera in sina toalettbesök beroende på vilken aktivitet de skulle ha på jobbet, då började magen bli ett större problem.
– Det är inte roligt när vardagslivet blir begränsat för att magen krånglar. Först tittade jag över mina matvanor för att undersöka om det var något jag inte tålde. Jag plockade bort livsmedel efter livsmedel. Det alla pratade om var gluten- och laktosintolerans, så jag började i den änden. Ofta blev jag bra i några dagar och då trodde jag att jag äntligen hittat de som skapade oron i magen, men sen kom alltid problemen tillbaka, berättar Marcus.

Läkarna hittade inga fel
Han provade också LCHF-dieten, men av den feta kosten mådde han riktigt dåligt och slutade med en gång. När inte de olika kostomläggningarna fungerade, testade sig Marcus fram bland egenvårdsprodukter som lovade hjälp för magen. Det var samma sak där. Han märkte skillnad i två-tre dagar och gladdes åt att han äntligen hittat rätt, men sen blev det samma fart på magen igen.
– Jag har varit till doktorn flera gånger och gjort olika undersökningar. Men de har inte hittat något fel på mig, säger Marcus.

 

LÄS OCKSÅ: Problem med matsmältningen? Här är två knep som hjälper

Var väldigt skeptisk
För snart ett år sedan fick hans fru Jenny höra talas om matsmältningsstödet Ergozyme och bad Marcus prova. Ergozyme innehåller ett brett spektrum av enzymer, goda bakterier, aloe vera och noga utvalda örter som är bra för magen.
– Jag var väldigt skeptisk och kanske lite uppgiven. Varför skulle det här preparatet fungera när ingenting annat hade hjälpt mig tidigare. Men jag hade ju ingenting att förlora, så jag provade. Första dagarna blev det bättre, precis som förut. Men när jag tagit produkten i en vecka och magen mådde bra, då förstod jag att nu hade jag faktiskt hittat rätt. Min mage fungerar fortfarande bra tack vare Ergozyme-tabletterna.

LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Har en svaghet
Marcus tycker själv att han äter en bra och sund kost. Som före detta kock lagar han familjens mat med bra råvaror. Den enda svaghet han har är att han gillar kött och äter han en stor köttbit till middag så märker han ibland att matsmältningen inte riktigt fungerar som den ska.
– Man måste ju få ha någon last. Jag är hälsosam i övrigt. Äter jag mycket kött så tar jag två ergozymetabletter och det brukar hjälpa, säger Marcus.

LÄS OCKSÅ: Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Värdena blev mycket bättre
Han har också märkt att hans mage blir mer orolig när han stressar på jobbet. På semestern är magen lugnare. Efter att ha tagit matsmältningsstödet några månader blev Marcus kallad till en efterkontroll hos sin läkare. Hans prover var betydligt bättre och bland annat hade markören för inflammation halverats. På vårdcentralen ville man försäkra sig om att Marcus inte hade fått chrons sjukdom eller ulcerös colit.
– De här tabletterna är ju rena mirakelmedlet för mig. Jag har rekommenderat dem för alla jag vet har problem med magen. För en del har det fungerat bra och för andra inte alls. Om de hjälper eller inte beror förstås på den grundläggande orsaken. Jag är i alla fall glad över att jag efter så många år kunde få ordning på min mage, säger Marcus.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Marcus Hedström

Ålder: 44 år.
Bor: Luleå.
Familj: Gift med Jenny, har två söner
på 7 år och 10 år.
Yrke: Rektor på en skola med årsklass 4 till 9.
Fritidsintresse: Periodare när det gäller träning men gillar att löpträna och spela innebandy. Tycker om att följa sport på TV och de lokala lagen i Luleå.
Hälsomotto: Att ha en positiv
syn på livet.

Enzymer för matsmältning

Enzymer är proteiner som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen. Olika enzymer har olika egenskaper och funktioner. En enda liten cell i vår kropp kan innehålla hundratals olika enzymer. Enzymer hjälper också till att reglera hastigheten i olika processer i kroppen.
Vi behöver enzymer för att bryta ner maten som består av olika kemiska strukturer och det är dessa strukturer som behöver brytas ner till små beståndsdelar för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen. Enzymerna klipper banden mellan de kemiska strukturerna och maler sönder ämnena. Hormoner, vitaminer och mineraler kan inte fungera i kroppen utan enzymer.

Enzymer är en viktig del i maten och enzymerna smälter upp till 75 procent av den mat vi äter. En del hävdar att matenzymer är känsliga för värme och förstörs vid upphettning över 48 grader. Därför kan det vara viktigt att tänka på att äta en del råa frukter och grönsaker. Om du tycker om att äta mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera.

Kroppens egen enzymtillverkning blir långsammare med åldern. Då är det viktigt att vi ser till att få i oss enzymer via kosten. Det får vi när vi äter frukt och grönsaker. Enzymerna gynnar immunförsvaret så det finns många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer. För den som upplever att matsmältningen inte fungerar som den ska så kan ett extra enzymtillskott hjälpa kroppen att bryta ner kosten.

ERGOZYME
Innehåller ett brett spektrum av enzymer som papain, bromelain, pepsin, amylas, proteas, laktas, lipas och cellulas. Den innehåller även protiotika samt ett örtkomplex och aloe vera. Tillsammans verkar de alla för god maghälsa och bra matsmältning.

Kroppens matsmältningsenzymer:

Amylas tillverkas i bukspottskörteln och finns i saliven. bryter ner stärkelse

Proteas är växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.

Pepsin tillverkas och förekommer i magsäcken där det bryter ner protein.

Laktas finns i tarmslemhinnan och bryter ner mjölksocker.

Lipas bildas framförallt i bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen där det bryter ner fett.

Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt.

Bromelain finns i ananasens stam och juice. Det är ett effektivt enzym som bryter ned protein och hjälper till att förbättra matsmältningen i både magsäcken och tunntarmen.

Papain finns i papayafrukt och hjälper kroppen bryta ned protein. Papain och Bromelain har båda två goda effekter på inflammationer och gynnar immunförsvaret.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.

Fiskolja ger smarta barn

Naturlig hälsa

Den kost vi äter idag innehåller inte så mycket omega-3. Hur brist på fleromättade fettsyror kan påverka barn har därför blivit ett växande forskningsområde och man har sett en koppling mellan fettsyror och mindre beteendestörningar. Flera studier visar att tillskott av omega-3 kan förbättra inlärning och läsförmåga hos skolbarn, speciellt hos de med uppmärksamhetsproblem.

petra månström

Löpexpertens tre bästa tips för lyckad löpning

Träning

Petra Månström vill få bort fokus från kilometertider och prestation. Istället vill hon förmedla glädjen runt löpning, men även om vi inte springer för att prestera kan det vara bra att veta hur vi gör för att få ut så mycket som möjligt av löprundan. Här delar den populära löparbloggaren med sig av sina bästa knep.