En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.
Mättade fettsyror är mättade på kolatomer. Det innebär i sin tur att de inte så lätt påverkas av luften/syret i närheten av dem, så att de inte oxiderar. Oljor, eller snarare fetter, som innehåller stor mängd mättade fettsyror är med andra ord mycket hållbara.
Mättade fetter är bl.a. stearinsyra (SA) och finns i bl.a. biff, skinka, smör, kokosfett (ca 80 procent mättat fett), palmolja, kakaosmör och sheasmör (ca 50 procent mättat fett). Det är lätt att känna igen mättat fett eftersom den har fast konsistens i rumstemperatur.
För mycket mättat fett ökar förekomsten av det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan även ge insulinkänslighet, och är ett förstadium till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Höga mängder mättat fett minskar cellmembranens hälsa, minskar flödet av information från cell till cell och ökar risken för Alzheimers.
Alla oljor innehåller omättade fetter. Ingen fettprodukt består till 100 procent av mättat eller omättat fett, det förekommer alltid en blandning av olika fettsorter.
Källor för mättat fett
Ister, smör, sky, kött, fågel och kokos. Viltkött innehåller mindre mättat fett än tamdjurskött. Gräsuppfödda tamdjur har bättre fett, mer omega-3-fetter och mindre mättat fett än vanligt kött.
Medellånga triglycerider (medium chained triglycerides, MCT)
Medellånga triglycerider tillhör en klass av lipider där 3 mättade fetter är bundna till 1 glycerolgrundstomme. Dessa är mer vattenlösliga och stabilare än triglycerider med långa fettsyror. Vad som skiljer medellånga triglycerider från andra triglycerider är att varje fettmolekyl är mellan 6 och 12 kolatomer lång i sin koluppbyggnad.
Medellånga triglycerider är en komponent av många födoämnen, där kokosnöts- och palmoljor är de kostkällor som har den högsta koncentrationen av medellånga triglycerider, men finns också i mjölkfett och margarin. Kokosfett är den största och nyttigaste källa för medellånga triglycerider. De är också tillgängliga som kosttillskott.
De har följande hälsoeffekter:
• energikälla för uthållighetsidrottare och kroppsbyggare
• högkvalitativt fett vid undernäring
• fettkälla som ökar ämnesomsättning.
Absorption
Medellånga triglycerider har ett annorlunda mönster av absorption och tillgodogörande än långa triglycerider, long-chain triglycerider (LCT) som utgör 97 procent av lågprocentiga fetter. För att absorption ska kunna ske av långa triglycerider, måste fettsyrabindningarna separeras från glycerolgrundstommen genom lipasenzymen. Dessa fettsyror bildas till miceller, absorberas sedan och återförenas till glycerol med följden att triglyceriderna färdas genom lymfkärlen på vägen till blodomloppet. Upp till 30 procent av medellånga triglycerider absorberas i ett intakt skick genom tarmväggen och tränger omedelbart in i portådern. Detta ger en mycket snabbare absorption och utnyttjande av medellånga triglycerider än jämfört med långa triglycerider: medellånga triglycerider transporteras in i mitokondrierna oberoende av karnitintransporten, som är nödvändig för absorptionen av långa triglycerider. Oxidation av medellånga triglycerider utgör 8,3 kalorier per g. Absorptionen och tillgodogörande av medellånga triglycerider är mycket god: de går direkt till levern där de omvandlas till energi istället för att lagras som fett.
Malabsorption
Användningen av medellånga triglycerider är betydelsefull i tillstånd där malabsorption förekommer. Barn med cystisk fibros som kompletterade med upp till 75 ml av dessa lipider varje dag upplevde större viktökning och fick mindre fett i avföringen jämfört med en försöksperiod med en reglerad diet. När dessa triglycerider ges samtidigt som ett bukspottsenzympreparat förbättras upptagningen. Triglyceriderna har även använts vid andra malabsorptionssyndrom: korttarmssyndrom, celiakisjukdom, glutenallergi och leversjukdom.
Dosering
Lämplig dosering varierar beroende på tillståndet. Studier indikerar en dosering på mellan 15–30 ml per dag för barn och 50–100 ml per dag för vuxna. Högre dosering kan behövas för patienter med allvarlig kakexi.
Biverkningar och toxicitet
P.g.a. sin unika absorptionsförmåga har medellånga triglycerider en tendens att tolereras även av personer med allvarlig malabsorption. Då symtomen från nedsatt fettupptag generellt är mindre med medellånga triglycerider än med långa triglycerider kan steatorré förekomma. Lindriga mag-tarmbesvär har rapporterats i försök där stora doser använts.
Medellånga triglycerider höjde serumkolesterolet markant i de fall som tidigare haft lindriga besvär med för hög kolesterolhalt. I en annan studie medförde användning en ökning av serumlipider jämfört med majsolja, men en minskning av serumlipider jämfört med smör. De ökade serum-triglycerider markant och minskade HDL-kolesterol jämfört med långa triglycerider i en studie och sänkte plasmatriglycerider kontra dessa långa lipider i en annan studie. Dessutom har användningen av medellånga triglycerider associerats med en lätt ökning av seruminsulin.
Arakidonsyra (AA)
Arakidonsyra liksom kolesterol kan vara både nödvändigt och skadligt. Arakidonsyra tillsammans med DHA är nyckelfettsyror för utveckling av foster och barnhjärnan. Men för mycket bidrar till inflammation och nedsatt hälsa. Det är mycket lätt att få i sig för mycket arakidonsyra om man äter sjukmanskost eller för mycket kött/chark i förhållande till intag av fisk och vegetabilier.
Höga mängder arakidonsyra kan ha negativ effekt på hjärnan genom att stimulera NMDA-förmedling av nervsignaler och ökar flödet av kalk in i cellerna. Arakidonsyra gynnar cortisolutsöndring och missgynnar GABA. Höga mängder arakidonsyra ökar aktiviteten av glutamat.