Riktig mat & hälsa

LCHF-pizza och klänningsbestyr

Hej! Vad trevligt att du tittade in! Och vad roligt det ska bli att blogga här! På nya kurera dessutom. Så kul att få vara med från start. Att få vara delaktig i något nytt och unikt!Det ska bli så spännande!

Kom hem ganska sent igår, inte beroende på övertid på jobbet, utan för att jag efter att jag slutat mitt arbete, sprang runt i butiker för att se om jag kunde hitta en passande klänning till helgens festligheter. Ska på fest med 1920-talstema, så det kan ju inte vara vilken klänning som helst heller. Hittade dessvärre ingen, så det får bli gammal skåpmat ur min egen garderob. Får dekorera med lite band, rosetter och halsband så blir det säkert kanon. Om jag inte hittar någon i dag vill säga. För som vanligt är jag ute i absolut sista minuten.

Var jätte hungrig när jag kom hem, för det blev ganska sent. Och jag var jättesugen på pizza , så det fick bli vår middag. Gjorde degen på ägg, mandel och kokosmjöl för att göra en glutenfri variant. Och WOW!!! Det blev en grymt god pizza som även gillades av min 11-åriga dotter som annars är lite petig och misstänksam mot nya maträtter och smaker. Gjorde även tomatsåsen själv efter ett recept som jag fått av min  dotter Jessica. Tycker att den är så makalöst god.

Här följer recept på en enormt god glutenfri pizza!!!

Sätt ugnen på 175 grader.

ca 4-6 portioner

Börja med pizzadegen/smeten:

4 ägg
1 dl vispgrädde
0,75 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm fint havssalt
1 1/2 dl riven ost, te x Grana Padano

Gör så här:

Vispa ägg och grädde ganska hårt i en skål. Använd ytterligare en skål till de torra ingridienserna. Blanda först fiberhusk ordentligt med bakpulver. Rör sedan i mandel och koksmjöl och se till att de blandas ordentligt med varandra. Rör- vispa ej ner gräddsmeten i mjölblandningen. Osten blandar du ner sist.

Låt stå och svälla i ca 5 min.

Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela papperet. Förgrädda i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Under tiden den gräddas, gör du tomatsåsen.

Tomatsås:

2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Annars är det lätt att den här pizzadegen blir för blöt. då blir den degig.

Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

När pizzadegen är färdiggräddad, ta ut den och höj värmen till ca 250 grader. Bre på den färdiga tomatsåsen och dekorera pizzan med det som du  själv tycker om. På min pizza hade jag tomater, lufttorkad parmaskinka, mozzarella, svarta oliver, röd lök, kantareller och champinjoner samt zucchini.  Grädda ca 10-15 minuter eller tills osten smält och fått färg. Servera gärna  med en grönsallad och drick ett glas citronvatten till!

Egengjord god lchf pizza

Foto: Mia Hagenmalm

Såå gott!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]