Riktig mat & hälsa

Havsutsikt, sång och köttfärsfyllda auberginer!

Köttfärs och grönsaksfyllda auberginer.

Foto: Mia Hagenmalm

Vilken härlig dag det var i går. Det kändes som om vädret ändå ville bjuda
på lite sommarvärme trots att vi kommit in en bit i september. Strålande
sol och varma vindar hade jag på min promenad runt strandvägen här i
Nynäshamn. Det är så fantastiskt vackert här. Man ser havet under hela
promenaden, och det är så rofyllt att bara sätta sig på en klippa och
insupa havets skiftningar och lyssna på vågorna. Det är som healing för kropp och själ och jag tillbringar många stunder där. Jag går även dit när jag behöver en lugn stund att tänka. Och i går ville jag öva på en låt som kören jag sjunger i, ska tävla med i VM på Hawaii nästa höst. Spännande och väldigt mycket jobb, fast på ett positivt sätt. Jag kan inte leva utan sång och musik. Det är mitt liv. Har alltid sjungit och som 9-åring uppträdde jag på min första talangjakt. Nu fokuserar jag mer på min kör, och har lagt solokarriären åt sidan. Att sjunga ger mig energi  och ökar endorfinerna.
Det gör mig lycklig helt enkelt.
Jag blev väldigt hungrig av promenaden, och jag hade inte planerat någon middag ännu. Men kom på att jag hade 2 auberginer i kylen. Det går det ju att göra något smarrigt av. Köttfärs hade jag också i frysen, och jag gjorde en köttfärsröra och smaksatte den med det jag hade i kyskåpet. Man tager vad man haver! Det blev fantastiskt gott som min särbo brukar säga.

Köttfärs och grönsakfyllda auberginer

2 portioner

2 st auberginer
250g nötfärs
1/2 dl vatten
1 tsk örtbuljong örtbuljong
1 stor gul lök
2 msk olivolja
ca 8 st coctailtomater
10 st svarta oliver
1/1/2 dl riven ost
Finmalen havssalt och svartpeppar

Gör så här:

Halvera auberginerna och gröp ur köttet som du sedan skär i små tärningar. Skär oliver lite smått  och dela tomaterna i fyra delar. Finhacka löken och fräs auberginetärningar tillsammans med lök, tomater och oliver i olivoljan tills de mjuknat.  Ta upp grönsakerna och bryn köttfärsen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda köttfärsen med grönsaksfräset och fyll abuerginehalvorna med köttfärsröran. Fördela den rivna osten överst.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Obs! Även köttet som är kvar i abuerginerna måste också bli mjukt.

Servera gärna med en citronskiva att pressa över auberginerna och en grönsallad med tomat och rödlök.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]