Riktig mat & hälsa

Oh My God! Sångrep kräver tapenade och tomater.

Jaha! Nu har vi sjungit en hel helg i Tammsvik. Underbar coaching hade vi också av Hans Lindetorp! Han är en otroligt musikalisk begåvad guru, och så bra på att lära ut. Mattias Bylund, vår helt fantastiska kapellmästare var också på plats och kompade på piano.
Helgen kunde inte bli bättre. Men jag känner mig lite sliten och trött, och det gör nog de flesta av oss. Både söndag och måndag har jag lagt mig klockan 21, vilket inte är likt mig.

I går var det åter igen repetion. Denna gång i Rönninge ochen av våra gästartister repade med oss. The Moniker! Jag kan bara säga! Oh My God! Vilken skön snubbe och artist! Otroligt musikalisk, och vilka låtar han gör. Konserterna kommer att bli kanon. Vi sjunger ju inte bara traditionella julsånger, gästartisterna bidrar med sina egna låtar även om de inte handlar om julen. På måndag repar vi med vår andra gästartist Sahlene. Vill du se oss?www.stjarnjul.se/ 

The Moniker

Foto: Mia Hagenmalm

 

Ibland saknar jag bröd. Jag kan visst äta bröd, men bara ibland. Får ont i magen och har som så många andra nu för tiden, IBS. Och jag vill inte äta vetemjöl pga dess dåliga inverkan på kroppen. Äter jag bröd blir det glutenfritt eller fullkorn, fast det är ytterst sällan jag gör det. Aldrig vitt i alla fall. Det är inte så svårt att vara utan heller, för jag vet hur dålig jag blir.

Något som är gott är de här små goda crostini man kan köpa på påse. Jag åt det ibland med tapenade istället för chips på fredagskvällarna. Nu har jag ju skippat bröd som sagt, och igår kväll när jag kom hem var jag sugen på något salt så jag testade tapenade på tomater. Jättegott! Är alltid lite hungrig när jag kommer hem från repen och jag älskar tomater och äter det varje dag. I omeletten på morgonen, och som tillbehör till lunchen eller i salladen till middag. Och jag tycker om tapenade.

Tapenade

Foro: Mia Hagenmalm

Tapenade:
1 dl oliver
1 1/2 ansjovisfilè
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk olivolja
3 tsk persilja
1/4 tsk salt
Några droppar Workestershiresås
Nymalen peppar

Gör så här:
Finhacka oliver, vitlök och ansjovis och blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser.

Jag fyllde tomater: Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll dem med tapenade. Lägg på locket och servera.

Tips: Detta går alldeles utmärkt att ha som tilltugg på buffèbordet.

Visste du att gröna oliver innehåller fleromättade fettsyror som bidrar till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den innehåller också antioxidanter som vitamin E, vilket stärker immunförsvaret.

Tomaten är egentligen ett bär! Den röda färgen får tomaten från lycopen som är en sk. karotenoid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Tomater innehåller även flavonoider, C-vitamin och A-vitamin samt tryptofan som behövs för hormonet serotonin. I motsats till vitaminer förstörs inte lycopen  utan halten stiger mer än i vanliga tomater om man värmer upp den. Så i ketchup, tomatsås, soppa eller tomatpurè finns det ända upp till 75% mer lycopen än i färska tomater. Alltså är det nyttigare att äta tomatsoppa än tomat i sallad.   🙂


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]