Annons
Annons

Adventsbestyr och rödbetskaka med saffranstopping

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
1 december, 2012
Adventsbestyr och rödbetskaka med saffranstopping

Lördag i dag, och jag jobbar hela helgen. I går fick jag i allafall upp julgardiner i köket och adventstakar i alla fönster. Har till och med införskaffat mig sådana där fina ”tofsar”till gardinerna, som Maria-vad-hon-nu-heter- i- efternamn, i svenska Hollywoodfruar har.

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev riktigt tjusigt faktiskt.Hittar dock inte ljusstaken för levande ljus i källaren. Har letat, men utan resultat, ( Om någon skulle se skulle se mitt källarförråd, skulle personen förmodligen stänga dörren och gå därifrån) i alla julkartonger. Nix! Finns inte. I år- eller på nyåret, ska jag märka upp julkartongerna med stora röda bokstäver: JULSAKER!!! Det är inte kul att lyfta ner tunga kartonger och sen upptäcka att man tagit ner en låda ned gamla LP-skivor istället för det man letar efter. Och varför tror man att man ska minnas på vilken plats man ställde kartongerna ett helt år efter man ställde dit dem? Vårens projekt för mig är att rensa detta inferno av kartonger och skit som fyller mitt lilla källarförråd. Får ordna loppis och sälja av det jag inte använder. Jag vet knappt vad jag har, så det är ingenting jag saknar i alla fall. Jo, jag saknar faktiskt mina kokböcker och gamla recept. Och mina anteckningar och noveller jag skrivit. De är i en av minst 20 kartonger där inne i mörkret någonstans och de har inte packats upp sen jag flyttade för tre år sen. Flyttade från ett hus till en mindre lägenhet, så grejerna får inte plats. Men i dagsläge saknar jag lusten att leta efter dem.

Saffranskakan jag bakade i onsdags, räckte inte till advent. Någon, några åt upp den!! Så jag kör en ny kaka, och ett nytt recept. Lite mer spännande och mer avancerad men så mycket godare. Ska införa smakförbud på den så den finns kvar 1:a advent. 🙂

Annons

 

Jag tog helt enkelt mitt tidigare recept på morotskaka och bytte ut morötterna mot rödbetor,bytte smör mot rapsolja, kryddade lite extra med kanel och kardemumma, och gjorde en glasyr på vit choklad och saffran. Nu har jag ju fuskat med sockret i glasyren. Vit choklad innehåller ganska mycket av det. Men jag lägger upp ett förslag på en annan glasyr utan socker, så kan man välja.

Rödbetskaka med saffransglasyr
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetskaka med saffranstopping:
4 ägg
4 dl riven rödbeta
1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.

Saffranstopping med vit choklad:
1 dl vispgrädde
1 msk sukrin
200 g vit choklad
0.5 g saffran

Gör så här:
Värm vispgrädden i en kastrull och bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i den varma grädden.Vispa tills det blir en tjock kräm. Ta av från värmen. Låt svalna och stelna lite, men inte allt för mycket. Mortla saffranet tillsamans med sukrinet och rör ner det i chokladkrämen. Bred toppingen över kakan och låt den stelna.

Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran

Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.

Ha en trevlig första advent! 🙂

 

 

 

 

 

Annons
Annons