Riktig mat & hälsa

Adventsbestyr och rödbetskaka med saffranstopping

Lördag i dag, och jag jobbar hela helgen. I går fick jag i allafall upp julgardiner i köket och adventstakar i alla fönster. Har till och med införskaffat mig sådana där fina “tofsar”till gardinerna, som Maria-vad-hon-nu-heter- i- efternamn, i svenska Hollywoodfruar har.

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev riktigt tjusigt faktiskt.Hittar dock inte ljusstaken för levande ljus i källaren. Har letat, men utan resultat, ( Om någon skulle se skulle se mitt källarförråd,  skulle personen förmodligen stänga dörren och gå därifrån) i alla julkartonger. Nix! Finns inte. I år- eller på nyåret, ska jag märka upp julkartongerna med stora röda bokstäver: JULSAKER!!! Det är inte kul att lyfta ner tunga kartonger och sen upptäcka att man tagit ner en låda ned gamla LP-skivor istället för det man letar efter. Och varför tror man att man ska minnas på vilken plats man ställde kartongerna ett helt år efter man ställde dit dem? Vårens projekt för mig är att rensa detta inferno av kartonger och skit som fyller mitt lilla källarförråd. Får ordna loppis och sälja av det jag inte använder. Jag vet knappt vad jag har, så det är ingenting jag saknar i alla fall. Jo, jag saknar faktiskt mina kokböcker och gamla recept. Och mina anteckningar och noveller jag skrivit. De är i en av minst 20 kartonger där inne i mörkret någonstans och de har inte packats upp sen jag flyttade för tre år sen. Flyttade från ett hus till en mindre lägenhet, så grejerna får inte plats. Men i dagsläge saknar jag  lusten att leta efter dem.

Saffranskakan jag bakade i onsdags, räckte inte till advent. Någon, några åt upp den!! Så jag kör en ny kaka, och ett nytt recept. Lite mer spännande och mer avancerad men så mycket godare. Ska införa smakförbud på den så den finns kvar 1:a advent. 🙂

 

Jag tog helt enkelt mitt  tidigare recept på morotskaka och bytte ut morötterna mot rödbetor,bytte smör mot rapsolja, kryddade lite extra med kanel och kardemumma, och gjorde en glasyr på vit choklad och saffran. Nu har jag ju fuskat med sockret i glasyren. Vit choklad innehåller ganska mycket av det. Men jag lägger upp ett förslag på en annan glasyr utan socker, så kan man välja.

Rödbetskaka med saffransglasyr

Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetskaka med saffranstopping:
4 ägg
4 dl riven rödbeta
1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.

Saffranstopping med vit choklad:
1 dl vispgrädde
1 msk sukrin
200 g vit choklad
0.5 g saffran

Gör så här:
Värm vispgrädden i en kastrull och bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i den varma grädden.Vispa tills det blir en tjock kräm. Ta av från värmen. Låt svalna och stelna lite, men inte allt för mycket. Mortla saffranet tillsamans med sukrinet och rör ner det i chokladkrämen. Bred toppingen över kakan och låt den stelna.

Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran

Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.

Ha en trevlig första advent! 🙂

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]