Riktig mat & hälsa

Dåligt mörkerseende är farligt på vägarna.

Även om jag inte gillar snöstorm och kaoset det innebär, så lyser den vita
snön upp i januarimörkret. Det är jobbigt att köra bil när det är alldeles svart ute, och helst när det regnar och den svarta asfalten blänker ännu mer svart. Med åldern får man ju lite sämre mörkerseende. Något som kan avhjälpa det är blåbär och lutein som är jätte bra antioxidanter för ögonen. En annan bra antioxidant är A-vitamin.
Jag får ofta frågan vilka vitaminer man ska vara mest försiktig med, och
då berättar jag att det är bland annat A-vitamin.

A-vitamin bör inte intas varje dag då det är ett fettlösligt
vitamin, vilket innebär att det lagras i kroppen. A-vitamin förekommer i två former. Dels som retinol, ett sk spjälkat A-vitamin som finns endast i animalisk mat, och karotin, ett
provitamin A som är ett orangegult pigment som man hittar i mat från växtriket och då bland annat i morötter. Du har också betakaroten som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin. A-vitamin verkar för att hålla organen i kroppen friska, kan bidra till att
bygga upp motståndskraften i andningsorganen och till att stimulera en normal tillväxt och ge starka ben. Det håller också de yttre lagren av
vävnader friska och verkar bra för hår, hud, tänder och tandkött.

Uvärtes kan man behandla acne, sår och bölder med gott resultat med vitamin A-syra (retin A) .

Om man har brist på retinol kan man få nattblindhet, torra ögon och förändringar på bind- och horhinnan, ett sjukdomstillstånd som heter xeroftalmi.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]