Riktig mat & hälsa

Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Gjorde en förrätt på pilgrimsmusslor förra helgen! I love it! Så gott! Nu är ju jag förstås väldigt förtjust i fisk och skaldjur. Men det här skulle nog en icke fiskälskare också gilla. Dessutom kryllar rätten av C-vitaminer. En helt fantastisk vacker förrätt! Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.

(Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.)

Pilgrimsmusslor på citrusbädd:
Citrusbädd:
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i fileèr
1/2 citron skure i fileèr
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Gör så här:
Koka upp vatten med agavesirap. Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Skär citrusfrukterna i hinnfria fileèr och låt dem ligga i agavelagen i ca 1 timme. Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Ta ut och låt dem bli kalla. Höj värmen till 150 grader. Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök. Ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Pilgrimsmusslor:
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Gör så här:
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön. Stek den sesampanerade sida i smör ca 1 minut och sedan den andra sidan  ca 1/2 minut.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Sås:
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten.
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här:
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut. Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Red av med majzena och smaka av med örtsalt.

Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen. Toppa med musslor och groddar. Njut!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 


2 comments on “Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]