Annons
Annons

Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 februari, 2013
Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Min dotter insjuknade förra helgen, och ett barnbarn som jag träffade i lördags likaså. Någon dag efter var det min tur. Fy så dålig jag har varit. Är på benen igen, men är fortfarande lite matt.
Febern och mattheten gjorde att jag nästan inte orkade laga mat, än mindre ta mig till affären för att handla. Och att blogga? NEJ!

Har druckit litervis med vatten, och sovit, sovit sovit. Hur kan man sova så mycket? I fredags sov jag hela dagen, sov i soffan framför TV:n hela kvällen och sen somnade jag med kläderna på under täcke, två filtar och överkast. Ändå frös jag så jag skakade. Men det är bra att sova när man är sjuk. Och låta febern härja fritt utan febernedsättande. Feber är ju kroppens sätt att ta hand om sjukdomen.

Renskrapat kylskåp och frys blev resultatet, vilket kan vara bra ibland. Man måste ju ta hand om det man har innan man köper nytt.

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Det var dock inget fel på aptiten och ena dagen under feberyran orkade jag tillaga kålpuding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället.

Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.

Kålpudding 8 portioner:
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris

Gör så här:
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag. Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja. Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen. Krydda efter smak. Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden. Häll över i en ugnsfast form. grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.

Servera med färska lingon.

Ha det gott/ Mia

Annons
Annons