Riktig mat & hälsa

Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Min dotter insjuknade förra helgen, och ett barnbarn som jag träffade i lördags likaså. Någon dag efter var det min tur. Fy så dålig jag har varit. Är på benen igen, men är fortfarande lite matt.
Febern och mattheten gjorde att jag nästan inte orkade laga mat, än mindre ta mig till affären för att handla. Och att blogga? NEJ! 

Har druckit litervis med vatten, och sovit, sovit sovit. Hur kan man sova så mycket? I fredags sov jag hela dagen, sov i soffan framför TV:n hela kvällen och sen somnade jag med kläderna på under täcke, två filtar och överkast. Ändå frös jag så jag skakade. Men det är bra att sova när man är sjuk. Och låta febern härja fritt utan febernedsättande. Feber är ju kroppens sätt att ta hand om sjukdomen.

Renskrapat kylskåp och frys blev resultatet, vilket kan vara bra ibland. Man måste ju ta hand om det man har innan man köper nytt.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det var dock inget fel på aptiten och ena dagen under feberyran orkade jag tillaga kålpuding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället.

Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.

Kålpudding 8 portioner:
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris

Gör så här:
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag. Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja. Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen. Krydda efter smak. Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden. Häll över i en ugnsfast form. grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.

Servera med färska lingon.

Ha det gott/ Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]