Riktig mat & hälsa

Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Min dotter insjuknade förra helgen, och ett barnbarn som jag träffade i lördags likaså. Någon dag efter var det min tur. Fy så dålig jag har varit. Är på benen igen, men är fortfarande lite matt.
Febern och mattheten gjorde att jag nästan inte orkade laga mat, än mindre ta mig till affären för att handla. Och att blogga? NEJ! 

Har druckit litervis med vatten, och sovit, sovit sovit. Hur kan man sova så mycket? I fredags sov jag hela dagen, sov i soffan framför TV:n hela kvällen och sen somnade jag med kläderna på under täcke, två filtar och överkast. Ändå frös jag så jag skakade. Men det är bra att sova när man är sjuk. Och låta febern härja fritt utan febernedsättande. Feber är ju kroppens sätt att ta hand om sjukdomen.

Renskrapat kylskåp och frys blev resultatet, vilket kan vara bra ibland. Man måste ju ta hand om det man har innan man köper nytt.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det var dock inget fel på aptiten och ena dagen under feberyran orkade jag tillaga kålpuding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället.

Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.

Kålpudding 8 portioner:
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris

Gör så här:
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag. Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja. Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen. Krydda efter smak. Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden. Häll över i en ugnsfast form. grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.

Servera med färska lingon.

Ha det gott/ Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]