Riktig mat & hälsa

Rabarber blev paj som blev paj!

I förrgår hade jag köpt årets första rabarber och övervägde om det skulle bli soppa, paj eller kräm av dem. Det blev paj, vilket jag ångrade just då. Pajdegen jag gjorde på mandel- och kokosmjöl blev för blöt. Vet i sjutton vad jag gjorde för fel Rabarber tenderar att bli väldigt saftiga när de värms upp. Smakade inte så himla gott. Allt blev en sliskig smaklös sörja som åkte i soporna. Så igår blev det ett nytt försök och med ett bättre resultat. Denna gång hade jag nötter i också. Och bakepro, ett bakprotein. Bakepro suger liksom upp vätska och det blir bättre resultat både i bakning och framförallt när man gör glass. Tack igen Malin, för tips! Nu blir glassen jag gör inte alls isig. (Jag har ingen glassmaskin).

Rabarbermed smuldegi form på vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en krispig smarrig paj! 🙂 Servera med vaniljgrädde eller vaniljsås. eller kanske vailjglass! Jag gjorde vaniljgrädde, men ångrade mig sedan. Det är godare med vaniljsås,  🙂 tycker jag! Gör du vaniljsås så gör den några timmar i förväg. Det är lite arbete med den.. och den blir bara godare om den får stå till sig en stund.

Rabarberpaj med nöttäcke
ca 6 portioner

Fyllning:
6  normalstora rabarber
1/2 dl sukrin
1 tsk kanel
Pajdeg:
150 g smör
0,5 dl sukrin
2 dl mandelmjöl
1/2 dl hasselnötter,  grovt krossade
1 dl fibrex
1 dl pakepro (ett bakprotein)
1 tsk bakpulver 

Gör så här:
Skölj och ansa rabarberna. Är det stora rabarber kan de lätt bli lite "träiga" om man inte skalar dem.
Skiva dem. Lägg ut rabarberskivorna i en smord ugnsfast form. Blanda sukrin med kanel och strö det över rabarberna. Det blir smaskigt! Blanda alla ingredienser utom de krossade nötterna i en matberedare och kör till en fin pajdeg. Häll ner nötter och arbeta in dem i degen med händerna. Smula degen över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader.  Låt svalna. Servera pajen ljummen med kall hemmagjord vaniljsås, eller vaniljgrädde!

Vaniljsås:
3 dl grädde
1 dl vatten
1 vaniljstång
2-3 msk sukrin melis
3 äggulor

Gör så här:
Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
Ta av och låt kallna. Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt. Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen. Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning. Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme. Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt. Vispa övriga 2 dl grädde tjockt och rör ner den i vaniljsåsen. Oh sååå gottt! 😉

Oki! Vi tar ett recept på vaniljgrädden också! 🙂

Vaniljgrädde i ljusrosa kanna

Foto: Mia Hagenmalm

Vaniljgrädde:
1,5 dl vispgrädde
1/2 msk sukrin
1/2 vaniljstång

Gör så här:
Vispa grädden tjock tillsammans med sukrin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda försiktigt ner skrapet i grädden och rör om.

Ha en trevlig valborgsmässohelg! 🙂 Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]