Riktig mat & hälsa

Rabarber blev paj som blev paj!

I förrgår hade jag köpt årets första rabarber och övervägde om det skulle bli soppa, paj eller kräm av dem. Det blev paj, vilket jag ångrade just då. Pajdegen jag gjorde på mandel- och kokosmjöl blev för blöt. Vet i sjutton vad jag gjorde för fel Rabarber tenderar att bli väldigt saftiga när de värms upp. Smakade inte så himla gott. Allt blev en sliskig smaklös sörja som åkte i soporna. Så igår blev det ett nytt försök och med ett bättre resultat. Denna gång hade jag nötter i också. Och bakepro, ett bakprotein. Bakepro suger liksom upp vätska och det blir bättre resultat både i bakning och framförallt när man gör glass. Tack igen Malin, för tips! Nu blir glassen jag gör inte alls isig. (Jag har ingen glassmaskin).

Rabarbermed smuldegi form på vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en krispig smarrig paj! 🙂 Servera med vaniljgrädde eller vaniljsås. eller kanske vailjglass! Jag gjorde vaniljgrädde, men ångrade mig sedan. Det är godare med vaniljsås,  🙂 tycker jag! Gör du vaniljsås så gör den några timmar i förväg. Det är lite arbete med den.. och den blir bara godare om den får stå till sig en stund.

Rabarberpaj med nöttäcke
ca 6 portioner

Fyllning:
6  normalstora rabarber
1/2 dl sukrin
1 tsk kanel
Pajdeg:
150 g smör
0,5 dl sukrin
2 dl mandelmjöl
1/2 dl hasselnötter,  grovt krossade
1 dl fibrex
1 dl pakepro (ett bakprotein)
1 tsk bakpulver 

Gör så här:
Skölj och ansa rabarberna. Är det stora rabarber kan de lätt bli lite "träiga" om man inte skalar dem.
Skiva dem. Lägg ut rabarberskivorna i en smord ugnsfast form. Blanda sukrin med kanel och strö det över rabarberna. Det blir smaskigt! Blanda alla ingredienser utom de krossade nötterna i en matberedare och kör till en fin pajdeg. Häll ner nötter och arbeta in dem i degen med händerna. Smula degen över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader.  Låt svalna. Servera pajen ljummen med kall hemmagjord vaniljsås, eller vaniljgrädde!

Vaniljsås:
3 dl grädde
1 dl vatten
1 vaniljstång
2-3 msk sukrin melis
3 äggulor

Gör så här:
Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
Ta av och låt kallna. Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt. Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen. Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning. Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme. Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt. Vispa övriga 2 dl grädde tjockt och rör ner den i vaniljsåsen. Oh sååå gottt! 😉

Oki! Vi tar ett recept på vaniljgrädden också! 🙂

Vaniljgrädde i ljusrosa kanna

Foto: Mia Hagenmalm

Vaniljgrädde:
1,5 dl vispgrädde
1/2 msk sukrin
1/2 vaniljstång

Gör så här:
Vispa grädden tjock tillsammans med sukrin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda försiktigt ner skrapet i grädden och rör om.

Ha en trevlig valborgsmässohelg! 🙂 Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]