Annons
Annons

Rabarber blev paj som blev paj!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 april, 2013
Rabarbermed smuldegi form på vitt bord

I förrgår hade jag köpt årets första rabarber och övervägde om det skulle bli soppa, paj eller kräm av dem. Det blev paj, vilket jag ångrade just då. Pajdegen jag gjorde på mandel- och kokosmjöl blev för blöt. Vet i sjutton vad jag gjorde för fel Rabarber tenderar att bli väldigt saftiga när de värms upp. Smakade inte så himla gott. Allt blev en sliskig smaklös sörja som åkte i soporna. Så igår blev det ett nytt försök och med ett bättre resultat. Denna gång hade jag nötter i också. Och bakepro, ett bakprotein. Bakepro suger liksom upp vätska och det blir bättre resultat både i bakning och framförallt när man gör glass. Tack igen Malin, för tips! Nu blir glassen jag gör inte alls isig. (Jag har ingen glassmaskin).

Rabarbermed smuldegi form på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en krispig smarrig paj! 🙂 Servera med vaniljgrädde eller vaniljsås. eller kanske vailjglass! Jag gjorde vaniljgrädde, men ångrade mig sedan. Det är godare med vaniljsås, 🙂 tycker jag! Gör du vaniljsås så gör den några timmar i förväg. Det är lite arbete med den.. och den blir bara godare om den får stå till sig en stund.

Annons

Rabarberpaj med nöttäcke
ca 6 portioner

Fyllning:
6 normalstora rabarber
1/2 dl sukrin
1 tsk kanel
Pajdeg:
150 g smör
0,5 dl sukrin
2 dl mandelmjöl
1/2 dl hasselnötter, grovt krossade
1 dl fibrex
1 dl pakepro (ett bakprotein)
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Skölj och ansa rabarberna. Är det stora rabarber kan de lätt bli lite ”träiga” om man inte skalar dem.
Skiva dem. Lägg ut rabarberskivorna i en smord ugnsfast form. Blanda sukrin med kanel och strö det över rabarberna. Det blir smaskigt! Blanda alla ingredienser utom de krossade nötterna i en matberedare och kör till en fin pajdeg. Häll ner nötter och arbeta in dem i degen med händerna. Smula degen över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalna. Servera pajen ljummen med kall hemmagjord vaniljsås, eller vaniljgrädde!

Vaniljsås:
3 dl grädde
1 dl vatten
1 vaniljstång
2-3 msk sukrin melis
3 äggulor

Gör så här:
Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
Ta av och låt kallna. Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt. Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen. Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning. Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme. Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt. Vispa övriga 2 dl grädde tjockt och rör ner den i vaniljsåsen. Oh sååå gottt! 😉

Oki! Vi tar ett recept på vaniljgrädden också! 🙂

Vaniljgrädde i ljusrosa kanna
Foto: Mia Hagenmalm

Vaniljgrädde:
1,5 dl vispgrädde
1/2 msk sukrin
1/2 vaniljstång

Gör så här:
Vispa grädden tjock tillsammans med sukrin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda försiktigt ner skrapet i grädden och rör om.

Ha en trevlig valborgsmässohelg! 🙂 Mia

Annons
Annons