Riktig mat & hälsa

Moussaka blev det inte, men gott ändå!

Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade precis varit och handlat efter jobbet, kom hem och skulle laga till en moussaka för jag visste att jag hade en aubergine i kylen. Gjorde iordning köttfärssås och ostsås och skulle sedan ta fram auberginen och upptäckte då att den gått ut i datum med besked. Typiskt!!! Orkade inte åka och handla en ny så tog till reserverna istället. Zucchini fick gå in som ett substitut till den mer eller mindre förruttnade auberginen.

Det blev okey ändå. Faktiskt spelar det ingen roll. Moussaka på zucchini var lika gott det. 🙂

Mouzucchinilasagne med tsasiki ala Mia
2 portioner:

1 1/2 zucchini

200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 msk oregano
olivolja till stekning

Ostsås
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
,025 dl riven parmensanost
örtsalt
vitpeppar
1 äggula

Tzatziki
1 dl grekisk yoghurt
1/4 dl riven gurka
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar

Gör tzatziki först:
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa vattnet ur rivet med händerna. Blanda ner alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.

Gör så här:
Skala och skiva zucchinin och stek lätt i olivolja på svag värme. Krydda med herbamare örtkrydda. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn köttfärsen tillsammans med sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, lök och vitlök. Häll på vatten och buljong och tillsätt tomatpurè. Koka upp och tillsätt oregano. Låt stå och småputtra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.

Ostsås:
Koka upp grädden och tillsätt osten. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och låt svalna lite. Tillsätt äggula under kraftig omrörning/ vispning.

Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg först zicchiniskivor i botten och ös på med köttsås och sedan ostsås och varva så. Lägg zucchiniskivor överst och häll slutligen på lite ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 minuter.
Servera med tzatziki och rivna morötter.

Ha en bra dag! / Mia

 


One comment on “Moussaka blev det inte, men gott ändå!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]