Riktig mat & hälsa

Lakrits +lax=sant

Lakritspanerad lax med potatissallad på vitt fat med svarta ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Känns ärligt talat inte så tokigt. Jag verkligen älskar mitt arbete! Så är det! Men det hade inte varit helt fel med några veckors sammahängande ledighet. Känner i kroppen att det skulle behövas. Samtidigt har jag ju en resa till Hawaii i höst att se fram emot. Men det krävs mycket arbete innan. Stor närvaro, här och nu, drill, öva, repa, drilla!!! Denna gång har jag bestämt mig för att vinna VM i kvinnlig barbershop. Nu är det jädrar i min låda Sverige och Rönninge Show Chorus tur!

Vad härligt jag har haft det på min semester! Några av mina kusiner med familjer var också "hemma" hos mor och far. Riktigt mysigt. Jag har växt upp med Pia och Lena, så de känns lite som mina syskon.Vi lagade alla middagar tillsammans i mina morföräldrars gamla lada som i dagsläget är inredd med spis och kyl och bord att sitta vid. Superbra när man bor i husvagn som jag eller som kusinerna i små stugor på gården, för alla måste ju äta.. Ett mycket trevligt sätt att umgås! Vi träffas inte så ofta under andra delar av året, så det blir mycket att berätta om.

Kött som skärs i bitar på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

Och lagade vi inte mat där, grillade vi vid stranden.

Trädstock på stenstrand nära havet

Foto: Mia Hagenmalm

 

I förgrunden ett träd och utsikt över havet i solnedgång

Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag gillar att experimentera när jag lagar mat. Testar ofta olika smakkombinationer. Igår fick jag för mig att panera laxfilè i lakritspulver, rivet citronskal och furikake/ japansk sesamkrydda. Kan man äta fänkål till fisk, kan man säkert ha lakrits till, var min tanke.  Var dock lite rädd att jag skulle förstöra vår middag. Men det blev en riktigt nice kombo faktiskt. Lite sött syrligt och surt. Ja jag gillade det! Annars hade jag inte lagt ut det på bloggen. Till det gjorde jag en ljummen  potatissallad. Det blev en riktigt god sommarmiddag! Vill också påpeka att alla ingredienser jag använder är ekologiska! 🙂

Lax panerad med citron & lakritspulver.
2 portioner:
2 laxfileèr, eko färsk
0,5 dl furikake/ sesamkrydda
0,5 citron, skalet av
1 tsk lakritspulver
1 äggula
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort eventuella bekämpningsmedel. Skölj i vatten. Riv halva citronen. Blanda med furikake och lakritspulver. Pensla ena sidan av laxfilèn med vispad äggula. Krydda med salt och peppar. Panera fisken med blandningen och stek på medelhög värme ca 3 minuter sida.

Ljummen potatissallad med senapsdressing:
2 portioner:
1/2 kg potatis, färsk
75 g sockerärter
1/2 bunt grön sparris
1/2 röd lök
2 msk dill, finhackad

Dressing:
2 msk colemans senapspulver
1/2 citron, saften av
1 msk vatten
1 msk agavesirap
3/4 dl olivolja
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skrubba potatisen ren från jord och koka den mjuk med skalet på, i lättsaltat vatten. Skär av den träiga nedre delen av sparrisen, skölj och koka upp snabbt i litet saltat vatten ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Koka sockerärterna i saltat vatten ca 1 minut. slå på kallt vatten. Finhacka löken. Dela potatisen i större bitar. Rör samman alla ingredienser till dressingen. Jag tillsatte en matsked agavesirap för annars fick dressingen en väldigt sur smak. Häll dressingen droppvist över salladen. Lägg i dill och blanda försiktigt runt.

Ha en trevlig helg! 🙂 / Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]