Riktig mat & hälsa
Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Färsbiff med kantarelltopping

Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I morse tog jag en lite längre promenad med hunden. Luften är så hög och klar och det känns lätt att andas. Solen skiner i dag, och man får  ta vara på denna sista sommarmånad, för innan man vet ordet av är det höst igen. Jag har en otroligt vacker väg på min promenad bara bakom hörnet. En väg som kan skifta i färg från en timme till en annan. Skärgården och havet är underbart vacker och när jag flyttade hit till Nynäshamn för några år sedan, uppfyllde jag min egen dröm att få bo med närheten till havet.

Kantareller

Foto: Mia hagenmalm

På torget står man och säljer grönsaker, och igår när jag gick förbi hade de kantareller. Vilken lyx! Jag bara älskar svamp i alla dess olika sorter, men kantareller är något alldeles extra gott. Så igår till middag blev det färsbiffar som jag toppade med kantareller och åt med en smarrig sallad gjord på zuccini och morötter.

Färsbiffar med kantarelltopping:
2 personer
250 g nötfärs,
1 ägg
3 msk mjölk
1/2 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt med färsen. Forma till två biffar och bryn dem i smör och rapsolja ca 4 minuter på varje sida. Tag upp och lägg på ett ugnssäkert fat.

Kantarelltopping:
400 g kantareller
1 charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk creme fraiche
1 äggula
2 dl parmesanost, riven

Gör så här:
Rensa kantareller från jord och skräp, skölj gärna. Låt steka i smör tillsammans med lök och vitlök ca 5 minuter utan omrörning. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör till en sås. När svampen är färdigstekt rör i dem i såsen. Toppa biffarna med svampröran och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Blir det något över av röran kan du ju äta den vid sidan av.

Salladen gjorde min dotter Evelyn på en halv grovriven zucchini, två grovrivna morötter, 1 näve ruccola
som hon blandade med 1 msk olivolja, en msk balsamvinäger lite örtsalt och svartpeppar.
Fördela salladen på tallrikar och lägg biffen över. Njut! 🙂

Ha en bra dag!/ Mia

 


2 comments on “Färsbiff med kantarelltopping

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]