Riktig mat & hälsa
Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Färsbiff med kantarelltopping

Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I morse tog jag en lite längre promenad med hunden. Luften är så hög och klar och det känns lätt att andas. Solen skiner i dag, och man får  ta vara på denna sista sommarmånad, för innan man vet ordet av är det höst igen. Jag har en otroligt vacker väg på min promenad bara bakom hörnet. En väg som kan skifta i färg från en timme till en annan. Skärgården och havet är underbart vacker och när jag flyttade hit till Nynäshamn för några år sedan, uppfyllde jag min egen dröm att få bo med närheten till havet.

Kantareller

Foto: Mia hagenmalm

På torget står man och säljer grönsaker, och igår när jag gick förbi hade de kantareller. Vilken lyx! Jag bara älskar svamp i alla dess olika sorter, men kantareller är något alldeles extra gott. Så igår till middag blev det färsbiffar som jag toppade med kantareller och åt med en smarrig sallad gjord på zuccini och morötter.

Färsbiffar med kantarelltopping:
2 personer
250 g nötfärs,
1 ägg
3 msk mjölk
1/2 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt med färsen. Forma till två biffar och bryn dem i smör och rapsolja ca 4 minuter på varje sida. Tag upp och lägg på ett ugnssäkert fat.

Kantarelltopping:
400 g kantareller
1 charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk creme fraiche
1 äggula
2 dl parmesanost, riven

Gör så här:
Rensa kantareller från jord och skräp, skölj gärna. Låt steka i smör tillsammans med lök och vitlök ca 5 minuter utan omrörning. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör till en sås. När svampen är färdigstekt rör i dem i såsen. Toppa biffarna med svampröran och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Blir det något över av röran kan du ju äta den vid sidan av.

Salladen gjorde min dotter Evelyn på en halv grovriven zucchini, två grovrivna morötter, 1 näve ruccola
som hon blandade med 1 msk olivolja, en msk balsamvinäger lite örtsalt och svartpeppar.
Fördela salladen på tallrikar och lägg biffen över. Njut! 🙂

Ha en bra dag!/ Mia

 


2 comments on “Färsbiff med kantarelltopping

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]