Riktig mat & hälsa

Min lunch idag: Fylld zucchini!

Vilken härligt kul helg jag haft! Var på Gröna Lund i lördags med min dotter och hennes kompis. Jag är barnsligt förtjust i tivoli! Senare på kvällen var vi på show och såg sevärda Diggiloo! Bra artister och väldigt bra underhålling! 🙂 Känner dock att jag är lite trött idag!

I går lagade jag medelhavsinspererad fylld zucchini. Min dotter är inte så förtjust i det, så det fick bli min lunch i dag. Jag tycker att medelhavskost är så  fräscht och gott! Och så är det ju väldigt nyttigt!

Fylld zucchini på lila ugnsfast fat

Foto: Mia Hagenmalm

Zucchini fylld med fetaost och valnötter
2 portioner:
2 st zucchini, tjocka medelstora
1/2 gullök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
50 g fetaost, smulad
20 g valnötter, hackade
1 ägg, uppvispat
1 tsk dill, färsk hackad
herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Koka zucchinin hel i ca 3-4 minuter. Ta upp och skölj i kallt vatten. När de svalnat något, skär av ett lock och gröp ur zucchinin med en sked, spara köttet. Bryn lök och vitlök i lite olivolja tills det blir glansigt och mjukt. Lägg ner zucciniköttet och låt steka med tills allt fått en gyllenebrun färg. Låt svalna. Rör ner övriga ingredienser , krydda och fyll zucchiniskalen med röran. Lägg zucchiniskalen i en ugnsfast form. Ringal över lite olivolja. Täck med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Ta av folien och grädda ytterligare ca 15 minuter. Serveras varm med en fräsch  sallad. Jag ska äta sallad gjord på babyspenat, ruccola, isberg, tomater, lök och en vinegrett.

Ha en bra dag! / Mia

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]