Riktig mat & hälsa

Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

Det är bra att ställa in sig mentalt innan man ska sluta med ett beroende! Ett sockerberoende kan liknas med att vara beroende av nikotin. Så jag skrev en liten bra lista på vad man bör tänka på innan man stoppar något i munnen inför utmaningen som börjar på måndag. En bra och hälsosam kost är faktiskt A och O för att förenkla det. Här är några förslag på hur du lättare lyckas att bryta din ovana. Det är viktigt att successivt och i början ersätta socker med mer sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Kom ihåg att SockerUtmaningen går ut på att utesluta socker i alla dess former och godis, läsk, kakor, kaffebröd, Oboy osv. Sen är det upp till dig hur du vill gå till väga. Jag kommer peppa er/dig, ge råd, tips och verktyg och informerar om sockrets skadliga inverkan och tipsa hur man kan göra för att minska sockersuget! 
🙂

Detta ska du undvika:
*Socker, sirap, godis och läsk, kakor och fikabröd.  

*Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, alltså allt raffinerat men också majs som är stärkelse, vilket i kroppen omvandlas till socker. 
*Snacks som chips och friterad mat som pommes frittes innehåller också en massa skit som inte är bra för kroppen.
*Kemiska produkter som innehåller tillsatser, som margarin, becell och flytande smör på flaska. Även matoljor som majsolja, solrosolja och  jordnötsolja som innehåller Omega-6 fettsyror.
*Charkvaror som  exempelvis korv kan innehålla tillsatser däribland socker men också glutamat som påverkar din hjärna negativt. Det finns dock undantag, så läs innehållsförteckningen på paketen.
* Aldrig halvfabrikat eller färdigmat. Laga alltid din mat från grunden.
*
Välj gärna bär framför frukt som innehåller mycket fruktos och kan trigga igång söstuget. Torkad frukt/bär ska man helst helt undvika, då torkningen koncentrerar fruktsockret i frukten. 

OBS! Absolut INGA light-produkter i någon form! De innehåller en massa kemiska tillsatser och/eller andra sötningsmedel.  En del sockerberoende personer går igång på mjölksockret i mjölkprodukter. I så fall kan man utesluta alla mjölkprodukter och ersätta med soya eller havre. 

Det här kan du äta/dricka: 

*Vatten! Jätte viktigt!
*Alla grönsaker som växer ovan jord som olika sorters kål av alla sorter. Baljgrönsaker är supernyttigt som haricoverts, bönor, spenat, broccoli, zucchini, aubergine, oliver, svamp, sparris, grönsallad, gurka, tomat och avokado samt lök som dock inte växer ovanjord.
*Mejeriprodukter som creme fraiche, yoghurt naturell, keso, ! De feta,   naturliga produkterna, inga light-produkter!!! Det är tabu! 
*
Riktigt Smör, bregott och kokosfett
*Ost (hård) och keso
*Nötter och frön är supernyttigt, men bara en handfull per dag.
*Bär- helst lingon och tranbär som är mer syrliga och citron och grapefrukt
*Färska kryddor, vitlök, och gärna heta kryddor som chili, cayenne och ingefära
*Ägg i alla former: Kokt, stekt, omelett, äggröra och så vidare. Fet fisk som lax,  makrill och sill som innehåller bra Omega-3 fettsyror. Kyckling, nöt och fläskkött. Kolla bara på förpackningen så man inte har sprutat in socker eller e-ämnen i köttet. Man vet aldrig nu för tiden. 🙁 
*Bra fettsyror som Omega-3 från fisk eller linfröolja, samt från kokosfett.
*Kaffe och the

 • Det kommer mera!!!…… 🙂 Så kika in i min blogg! Jag kommer att lägga ut lite varianter på bra frukostar och förslag på mellanmål under de kommande dagarna.

  Må så gott! / Mia


15 comments on “Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Birgitta! Skoj att du hänger på!Varje eftermiddag/kväll från och med måndag den 26/8 vill jag ha en kommentar från dig angående hur det har gått för just dig att hålla dig från att äta socker i någon form.Då är du också med i vår utlottning, där man kan vinna ett fint pris. Jag kommer också att ge förslag på hur du kan minska/utesluta socker och ge råd och peppa ifall sötsuget blir för svårt.Du ska utesluta så mycket socker som möjligt ur din vardag. Socker, godis, läsk, sylt, kakor, kaffebröd osv…

   Svara
 1. sophie on

  Hej!
  Det låter verkligen som en utmaning. Hur är det med rawfood och deras mat. t ex proteinbars som jag kan köpa efter jag har tränat eller annat från deras kost. Går det bra att äta det??

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Ja absolut!Jag är inte så insatt i rawfood, men de har ju inget socker i sin kost utan sötar med frukt och bär. Sen kan det ju bero på vad man går igång på. Skulle det exempelvis finnas exotiska söta frukter i barerna,jag vet inte vad de innehåller, så kan man ju öka sockersuget hos vissa. Det beror på hur känslig du är. 🙂

   Svara
 2. Jenny Fransson on

  Hej! Jag vill vara med, försöker hitta ett bättre sätt att hantera mina blodsockersvängar då jag är diabetiker och ibland behöver ha socker i form av dextrosol eller frukt. Jag har börjat mer åt rawfood hållet och det hjälper.Jag är gärna med på utmaningen!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]