Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

Det är bra att ställa in sig mentalt innan man ska sluta med ett beroende! Ett sockerberoende kan liknas med att vara beroende av nikotin. Så jag skrev en liten bra lista på vad man bör tänka på innan man stoppar något i munnen inför utmaningen som börjar på måndag. En bra och hälsosam kost är faktiskt A och O för att förenkla det. Här är några förslag på hur du lättare lyckas att bryta din ovana. Det är viktigt att successivt och i början ersätta socker med mer sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Kom ihåg att SockerUtmaningen går ut på att utesluta socker i alla dess former och godis, läsk, kakor, kaffebröd, Oboy osv. Sen är det upp till dig hur du vill gå till väga. Jag kommer peppa er/dig, ge råd, tips och verktyg och informerar om sockrets skadliga inverkan och tipsa hur man kan göra för att minska sockersuget! 
🙂

Detta ska du undvika:
*Socker, sirap, godis och läsk, kakor och fikabröd.  

*Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, alltså allt raffinerat men också majs som är stärkelse, vilket i kroppen omvandlas till socker. 
*Snacks som chips och friterad mat som pommes frittes innehåller också en massa skit som inte är bra för kroppen.
*Kemiska produkter som innehåller tillsatser, som margarin, becell och flytande smör på flaska. Även matoljor som majsolja, solrosolja och  jordnötsolja som innehåller Omega-6 fettsyror.
*Charkvaror som  exempelvis korv kan innehålla tillsatser däribland socker men också glutamat som påverkar din hjärna negativt. Det finns dock undantag, så läs innehållsförteckningen på paketen.
* Aldrig halvfabrikat eller färdigmat. Laga alltid din mat från grunden.
*
Välj gärna bär framför frukt som innehåller mycket fruktos och kan trigga igång söstuget. Torkad frukt/bär ska man helst helt undvika, då torkningen koncentrerar fruktsockret i frukten. 

OBS! Absolut INGA light-produkter i någon form! De innehåller en massa kemiska tillsatser och/eller andra sötningsmedel.  En del sockerberoende personer går igång på mjölksockret i mjölkprodukter. I så fall kan man utesluta alla mjölkprodukter och ersätta med soya eller havre. 

Det här kan du äta/dricka: 

*Vatten! Jätte viktigt!
*Alla grönsaker som växer ovan jord som olika sorters kål av alla sorter. Baljgrönsaker är supernyttigt som haricoverts, bönor, spenat, broccoli, zucchini, aubergine, oliver, svamp, sparris, grönsallad, gurka, tomat och avokado samt lök som dock inte växer ovanjord.
*Mejeriprodukter som creme fraiche, yoghurt naturell, keso, ! De feta,   naturliga produkterna, inga light-produkter!!! Det är tabu! 
*
Riktigt Smör, bregott och kokosfett
*Ost (hård) och keso
*Nötter och frön är supernyttigt, men bara en handfull per dag.
*Bär- helst lingon och tranbär som är mer syrliga och citron och grapefrukt
*Färska kryddor, vitlök, och gärna heta kryddor som chili, cayenne och ingefära
*Ägg i alla former: Kokt, stekt, omelett, äggröra och så vidare. Fet fisk som lax,  makrill och sill som innehåller bra Omega-3 fettsyror. Kyckling, nöt och fläskkött. Kolla bara på förpackningen så man inte har sprutat in socker eller e-ämnen i köttet. Man vet aldrig nu för tiden. 🙁 
*Bra fettsyror som Omega-3 från fisk eller linfröolja, samt från kokosfett.
*Kaffe och the

 • Det kommer mera!!!...... 🙂 Så kika in i min blogg! Jag kommer att lägga ut lite varianter på bra frukostar och förslag på mellanmål under de kommande dagarna.

  Må så gott! / Mia


15 comments on “Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Birgitta! Skoj att du hänger på!Varje eftermiddag/kväll från och med måndag den 26/8 vill jag ha en kommentar från dig angående hur det har gått för just dig att hålla dig från att äta socker i någon form.Då är du också med i vår utlottning, där man kan vinna ett fint pris. Jag kommer också att ge förslag på hur du kan minska/utesluta socker och ge råd och peppa ifall sötsuget blir för svårt.Du ska utesluta så mycket socker som möjligt ur din vardag. Socker, godis, läsk, sylt, kakor, kaffebröd osv…

   Svara
 1. sophie on

  Hej!
  Det låter verkligen som en utmaning. Hur är det med rawfood och deras mat. t ex proteinbars som jag kan köpa efter jag har tränat eller annat från deras kost. Går det bra att äta det??

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Ja absolut!Jag är inte så insatt i rawfood, men de har ju inget socker i sin kost utan sötar med frukt och bär. Sen kan det ju bero på vad man går igång på. Skulle det exempelvis finnas exotiska söta frukter i barerna,jag vet inte vad de innehåller, så kan man ju öka sockersuget hos vissa. Det beror på hur känslig du är. 🙂

   Svara
 2. Jenny Fransson on

  Hej! Jag vill vara med, försöker hitta ett bättre sätt att hantera mina blodsockersvängar då jag är diabetiker och ibland behöver ha socker i form av dextrosol eller frukt. Jag har börjat mer åt rawfood hållet och det hjälper.Jag är gärna med på utmaningen!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)