Riktig mat & hälsa

Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

Det är bra att ställa in sig mentalt innan man ska sluta med ett beroende! Ett sockerberoende kan liknas med att vara beroende av nikotin. Så jag skrev en liten bra lista på vad man bör tänka på innan man stoppar något i munnen inför utmaningen som börjar på måndag. En bra och hälsosam kost är faktiskt A och O för att förenkla det. Här är några förslag på hur du lättare lyckas att bryta din ovana. Det är viktigt att successivt och i början ersätta socker med mer sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Kom ihåg att SockerUtmaningen går ut på att utesluta socker i alla dess former och godis, läsk, kakor, kaffebröd, Oboy osv. Sen är det upp till dig hur du vill gå till väga. Jag kommer peppa er/dig, ge råd, tips och verktyg och informerar om sockrets skadliga inverkan och tipsa hur man kan göra för att minska sockersuget! 
🙂

Detta ska du undvika:
*Socker, sirap, godis och läsk, kakor och fikabröd.  

*Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, alltså allt raffinerat men också majs som är stärkelse, vilket i kroppen omvandlas till socker. 
*Snacks som chips och friterad mat som pommes frittes innehåller också en massa skit som inte är bra för kroppen.
*Kemiska produkter som innehåller tillsatser, som margarin, becell och flytande smör på flaska. Även matoljor som majsolja, solrosolja och  jordnötsolja som innehåller Omega-6 fettsyror.
*Charkvaror som  exempelvis korv kan innehålla tillsatser däribland socker men också glutamat som påverkar din hjärna negativt. Det finns dock undantag, så läs innehållsförteckningen på paketen.
* Aldrig halvfabrikat eller färdigmat. Laga alltid din mat från grunden.
*
Välj gärna bär framför frukt som innehåller mycket fruktos och kan trigga igång söstuget. Torkad frukt/bär ska man helst helt undvika, då torkningen koncentrerar fruktsockret i frukten. 

OBS! Absolut INGA light-produkter i någon form! De innehåller en massa kemiska tillsatser och/eller andra sötningsmedel.  En del sockerberoende personer går igång på mjölksockret i mjölkprodukter. I så fall kan man utesluta alla mjölkprodukter och ersätta med soya eller havre. 

Det här kan du äta/dricka: 

*Vatten! Jätte viktigt!
*Alla grönsaker som växer ovan jord som olika sorters kål av alla sorter. Baljgrönsaker är supernyttigt som haricoverts, bönor, spenat, broccoli, zucchini, aubergine, oliver, svamp, sparris, grönsallad, gurka, tomat och avokado samt lök som dock inte växer ovanjord.
*Mejeriprodukter som creme fraiche, yoghurt naturell, keso, ! De feta,   naturliga produkterna, inga light-produkter!!! Det är tabu! 
*
Riktigt Smör, bregott och kokosfett
*Ost (hård) och keso
*Nötter och frön är supernyttigt, men bara en handfull per dag.
*Bär- helst lingon och tranbär som är mer syrliga och citron och grapefrukt
*Färska kryddor, vitlök, och gärna heta kryddor som chili, cayenne och ingefära
*Ägg i alla former: Kokt, stekt, omelett, äggröra och så vidare. Fet fisk som lax,  makrill och sill som innehåller bra Omega-3 fettsyror. Kyckling, nöt och fläskkött. Kolla bara på förpackningen så man inte har sprutat in socker eller e-ämnen i köttet. Man vet aldrig nu för tiden. 🙁 
*Bra fettsyror som Omega-3 från fisk eller linfröolja, samt från kokosfett.
*Kaffe och the

 • Det kommer mera!!!...... 🙂 Så kika in i min blogg! Jag kommer att lägga ut lite varianter på bra frukostar och förslag på mellanmål under de kommande dagarna.

  Må så gott! / Mia


15 comments on “Liten listig lista för den sötsugna :-) Sockerutmaningen!

  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Birgitta! Skoj att du hänger på!Varje eftermiddag/kväll från och med måndag den 26/8 vill jag ha en kommentar från dig angående hur det har gått för just dig att hålla dig från att äta socker i någon form.Då är du också med i vår utlottning, där man kan vinna ett fint pris. Jag kommer också att ge förslag på hur du kan minska/utesluta socker och ge råd och peppa ifall sötsuget blir för svårt.Du ska utesluta så mycket socker som möjligt ur din vardag. Socker, godis, läsk, sylt, kakor, kaffebröd osv…

   Svara
 1. sophie on

  Hej!
  Det låter verkligen som en utmaning. Hur är det med rawfood och deras mat. t ex proteinbars som jag kan köpa efter jag har tränat eller annat från deras kost. Går det bra att äta det??

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Ja absolut!Jag är inte så insatt i rawfood, men de har ju inget socker i sin kost utan sötar med frukt och bär. Sen kan det ju bero på vad man går igång på. Skulle det exempelvis finnas exotiska söta frukter i barerna,jag vet inte vad de innehåller, så kan man ju öka sockersuget hos vissa. Det beror på hur känslig du är. 🙂

   Svara
 2. Jenny Fransson on

  Hej! Jag vill vara med, försöker hitta ett bättre sätt att hantera mina blodsockersvängar då jag är diabetiker och ibland behöver ha socker i form av dextrosol eller frukt. Jag har börjat mer åt rawfood hållet och det hjälper.Jag är gärna med på utmaningen!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]