Riktig mat & hälsa

Nyttig Nutella utan socker! Lördagsgodis?

Just nu håller jag ju på med sockerutmaningen, men jag vill ändå bjuda på lite gott till helgen.

Jag är barnsligt förtjust i nutella, och här är en variant som jag brukar göra när jag blir sugen ibland. En nutella utan socker!

Nutella
4dl hasselnötter
2,5- 3 msk kokosolja
3 msk kakao
2 msk agavesirap
1,5 tsk vaniljpulver, eko
2 krm himalayasalt

Hemgjord nutella i hjärtformad rosa skål

Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
Mixa nötterna i matberedare.Kör tills nötterna blir en oljig massa. Det tar ca 15 minuter innan man ser att oljan bryter fram och man måste skrapa ner mixet från kanterna ideligen.När massan blivit en oljig klump är det färdigt!
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät massa.
Vill du ha den rinnigare tillsätt mer kokosolja.
Jag gillar när man kan tugga den, andra när den är mer smetig! 🙂

Nutellan kan stå i kylskåp upp till en vecka. Ät som den är eller använd i kakbak kanske?


4 comments on “Nyttig Nutella utan socker! Lördagsgodis?

 1. Sara on

  Å tack vilket bra recept!
  Hade dagarna innan din sockerutmaning bestmt mig för att lägga av med socker och blev än mer sporrad av utmaningen!
  Men Nutella och Voltairs chokladcreme är ju så gott!
  Använder du en vanlig matberedare? I så fall, orkar din med 15 min konstant körning?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Sara! Vad bra att du gillade receptet. Jag har en vanlig matberedare. Fick stänga av och låta vila några gånger. Den blev ganska het faktiskt! Jag ska införskaffa en som tål mer, för det är samma när man ska göra mandelsmör osv. Det tar tid! Är rädd att den blir överhettad. 🙂
   Trevlig helg!/ Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ursäkta sent svar.
   Agavesirap som jag använder här kommer från agave- en suckulent växt som växer i Mexico och i södra USA. Man pressar saven ur agaveplantan och hettar upp juicen för att omvandla polysackrid till enkla sockerarter för att sedan koncentrera den till flytande sirap.
   Agavesirap har GI-32 och ger inte lika kraftiga blodsockerhöjningar som vanligt vitt raffinerat socker som består till största delen av sockertypen sackaros,vilket ger ett skyhögt GI-värde (97).
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]