Riktig mat & hälsa

Nyttig Nutella utan socker! Lördagsgodis?

Just nu håller jag ju på med sockerutmaningen, men jag vill ändå bjuda på lite gott till helgen.

Jag är barnsligt förtjust i nutella, och här är en variant som jag brukar göra när jag blir sugen ibland. En nutella utan socker!

Nutella
4dl hasselnötter
2,5- 3 msk kokosolja
3 msk kakao
2 msk agavesirap
1,5 tsk vaniljpulver, eko
2 krm himalayasalt

Hemgjord nutella i hjärtformad rosa skål

Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
Mixa nötterna i matberedare.Kör tills nötterna blir en oljig massa. Det tar ca 15 minuter innan man ser att oljan bryter fram och man måste skrapa ner mixet från kanterna ideligen.När massan blivit en oljig klump är det färdigt!
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät massa.
Vill du ha den rinnigare tillsätt mer kokosolja.
Jag gillar när man kan tugga den, andra när den är mer smetig! 🙂

Nutellan kan stå i kylskåp upp till en vecka. Ät som den är eller använd i kakbak kanske?


4 comments on “Nyttig Nutella utan socker! Lördagsgodis?

  1. Sara on

    Å tack vilket bra recept!
    Hade dagarna innan din sockerutmaning bestmt mig för att lägga av med socker och blev än mer sporrad av utmaningen!
    Men Nutella och Voltairs chokladcreme är ju så gott!
    Använder du en vanlig matberedare? I så fall, orkar din med 15 min konstant körning?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Sara! Vad bra att du gillade receptet. Jag har en vanlig matberedare. Fick stänga av och låta vila några gånger. Den blev ganska het faktiskt! Jag ska införskaffa en som tål mer, för det är samma när man ska göra mandelsmör osv. Det tar tid! Är rädd att den blir överhettad. 🙂
      Trevlig helg!/ Mia

      Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ursäkta sent svar.
      Agavesirap som jag använder här kommer från agave- en suckulent växt som växer i Mexico och i södra USA. Man pressar saven ur agaveplantan och hettar upp juicen för att omvandla polysackrid till enkla sockerarter för att sedan koncentrera den till flytande sirap.
      Agavesirap har GI-32 och ger inte lika kraftiga blodsockerhöjningar som vanligt vitt raffinerat socker som består till största delen av sockertypen sackaros,vilket ger ett skyhögt GI-värde (97).
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]